Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
20.10.2024 08:00:14
Deli članek:

Foto: Cesar bo danes debitiral na klopi Maribora, pred 21 leti se je tepel z vijoličastimi

Grega Wernig

Zanimiva zgodba iz preteklosti Boštjana Cesarja.

Novopečeni strateg vijoličastih Boštjan Cesar bo danes prvič v svoji mladi trenerski karieri vodil Maribor na uradni tekmi. Nekdanji dolgoletni kapetan slovenske reprezentance in tudi rekorder po številu nastopov za Slovenijo pa ima zelo zanimivo zgodbo iz svoje igralske kariere, v kateri glavno vlogo igra ravno - NK Maribor! 

Manj znana zgodba ali pa bolje rečeno že kar malce pozabljena zgodba, je ta, da je Boštjan Cesar svojčas bil udeležen v 'ravs' z nogometašem Maribora. Bilo je pred dobrimi 21 leti, ko je Cesar v dresu Dinama igral v kvalifikacijah za ligo prvakov proti Mariboru in si je na Maksimirju po zadnjem sodnikovem žvižgu glavnega sodnika skočil v lase z napadalcem vijoličastih Erminom Rakovićem. 

Zgodba, ki jo je znova pod žaromete postavil Večer v svojem portretu Boštjana Cesarja, je še toliko bolj zanimiva, ker je takrat na mariborski klopi sedel zdajšnji selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek. Zanimivo, za Večer je takrat o prepiru med Cesarjem in Rakovićem v vlogi novinarja poročal zdajšnji piarovec Maribora Željko Latin.

Igor Napast / Večer
In še ena zanimivost, Boštjan Cesar je na tisti tekmi rumeni karton dobil še preden je sploh prišel na igrišče. V 63. minuti je preveč burno proslavil vodilni zadetek Zagrebčanov. "Nisem se mogel zadržati, med ogrevanjem sem ob zadetku za 2:1 kar stekel na igrišče. Moral sem deliti veselje s svojim 'cimrom' Drpićem. Raković? Saj ni bilo nič posebnega. Tudi to je nogomet, vroče glave pač," je po tisti tekmi Večeru zaupal Boštjan Cesar. 

Igor Napast / Večer
Dodajmo še, da je Cesar zaigral na obeh kvalifikacijskih tekmah med Dinamom in Mariborom. Na prvi v Ljudskem vrtu, ki se je končala z 1:1 (Kranjčar v 33. minuti za Dinamo in Pekić v 36. minuti za Maribor) je v igro vstopil na začetku drugega polčasa namesto še enega starega znanca Maribora, nekdanjega pomočnika Damirja Krznarja na mariborski klopi Mihaela Mikića. Na Maksimirju teden dni kasneje je Boštjan Cesar v igro vstopil v 87. minuti namesto Nike Kranjčarja in z Dinamom slavil zmago z 2:1 (Maribor je v vodstvo v 10. minuti popeljal Balajić, za preobrat sta poskrbela Mijatović v 59. in Drpić v 63. minuti). 


Cesar je sicer proti Mariboru odigral tudi eno tekmo v dresu Olimpije, in sicer 20. oktobra 2004, ko je bilo v Ljudskem vrtu kar 3:0 za zeleno-bele. Dva zadetka je dosegel Sebastjan Cimirotič, enega pa kasnejši kapetan Maribora, takrat pa še vezist Olimpije Zoran Pavlović. Zanimivo, na tisti tekmi je bil rezervni vratar Olimpije Jasmin Handanović, danes legenda Maribora in eden od Cesarjevih pomočnikov v vijoličastem strokovnem štabu.