Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
26.04.2023 20:06:32
Deli članek:

Nora tekma v polfinalu pokala! Nogometaši Olimpije so trpeli, nasprotnik nizal priložnosti, na koncu pa ...

Luka Vovk

Olimpija in Maribor bosta se bosta 6. maja v Celju udarila še za pokalno lovoriko.

Maribor je s torkovo zmago nad Bistrico postal prvi finalist letošnje izvedbe pokala Pivovarna Union, danes pa je drugega dal še popoldanski obračun v Stožicah. Novi državni prvaki iz Ljubljane so upravičevali vlogo izrazitega favorita proti drugoligašu Aluminiju in imeli ob tem ogromno težav.

V prvem polčasu se je zdelo, da se gostom iz Kidričevega v zmajevem gnezdu obeta pravi polom. Olimpija je povedla že v tretji minuti, ko je odbito žogo z udarcem z roba kazenskega prostora v mrežo pospravil Aljaž Krefl. Po igri z roko in upravičeno dosojeni enajstmetrovki je vodstvo zeleno-belih podvojil kapetan Timi Max Elšnik. Sredi prvega polčasa so Ljubljančani vodili že s 3:0; po udarcu iz kota je bil najvišji v skoku Đorđe Crnomarković, a je glavni sodnik Aleksandar Matković znova stekel do monitorja VAR in po dolgem čakanju razveljavil tretji gol sveže okronanih državnih prvakov.

Kako nepredvidljiv je lahko nogomet, se je znova pokazalo že nekaj trenutkov kasneje, ko se je Aluminij po lepi akciji in sijajnem zaključku kapetana Nika Marinška vrnil v tekmo. Šumarji se niso ustrašili gostovanja v Stožicah in so nanizali še nekaj zrelih priložnosti, na drugi strani je imela Olimpija po novi igri z roko na voljo še drugo enajstmetrovko, a je Maj Pavli strel Svita Sešlarja obranil in polčas se je končal z rezultatom 2:1. Obetal se je pester drugi polčas.

Pestro nadaljevanje se je dejansko tudi zgodilo. Čeprav drugih 45 minut ni postreglo z zadetki, sta ekipi postregli s fantastično, predvsem pa nepričakovano izenačeno nogometno predstavo. Zmaji so večji del igralnega časa trpeli; razigrani gostje so nizali zrele priložnosti, zeleno-bela četa je bila v krču. Kar nekajkrat je bil na resni preizkušnji tudi Matevž Vidovšek, a je bil koroški čuvaj mreže pri svojih posredovanjih znova zanesljiv.

Najlepšo priložnost so Kidričani zapravili po hitrem protinapadu; prečko je najprej na drugi strani igrišča po strelu z glavo stresel Bristrić, domačo obrambo je nato po dolgi podaji in odličnem sprejemu prehitel Danijel Šturm, a je bila njegova podaja pred ljubljanska vrata premalo natančna. Če bi z njo našel odkritega Roka Frešerja, bi ta žogo pospravil v prazno mrežo.

Do spremembe izida ni prišlo in napredovanja v veliki finale se je veselila Olimpija. Zmaje 6. maja v Celju čaka še peti večni derbi te sezone.