Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
EkipaSN/nu
EkipaSN/nu
25.04.2023 15:50:48
Deli članek:

Komu se bo smejalo na koncu?! Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov, nekdanji zmaj pa zatrjuje, da so ga ...

Profimedia

Arbitražno razsodišče CAS je potrdilo, da se bo ukvarjalo s primerom Čuber Potočnik; v Lozano so prispele pritožbe vseh treh vpletenih strani.

Primer Čuber Potočnik je na začetku tega tedna dobil naslednje poglavje. Vsaj njegovo napoved. Da z razsodbo, ki jo je konec marca podala Mednarodna nogometna zveza, ne bo zadovoljen nihče od vpletenih, je bilo pričakovati in tako je bilo tudi bolj ali manj jasno, da to ne bo epilog spornega odhoda iz zmajevega gnezda.
Spomnimo; nekdanji veliki up Olimpije Jaka Čuber Potočnik je leta 2022 po enostranski prekinitvi pogodbe zapustil Stožice in okrepil mladinski pogon nemškega prvoligaša Kölna. Sedemnajstletni napadalec se v Nemčiji razvija v enega najbolj obetavnih draguljev slovenskega nogometa, a se Olimpija z njegovim odhodom – tudi ali pa predvsem zaradi hitrega razvoja – ni želela sprijazniti.


Fifa je odločila v prid Ljubljančanov; enostranska prekinitev pogodbe je bila neupravičena, Köln je tako doletela ostra kazen prepovedi registracije novih nogometašev v dveh prestopnih rokih, mladi slovenski napadalec je bil suspendiran za štiri mesece, zares zadovoljni pa nisi bili niti v taboru zmajev. Olimpija je pričakovala milijonsko odškodnino, krovna nogometna organizacija pa ji je dodelila le dobrih 50 tisočakov.

V obeh klubih so tako kmalu po razsodbi napovedali vsak svojo pritožbo, včeraj pa je prejem teh pritožb v izjavi za javnost potrdilo tudi Mednarodno športno razsodišče CAS. V Lozano je sicer prispela še tretja; pritožbo so pripravili tudi zastopniki suspendiranega Čubra Potočnika.

Kot je razvidno iz dokumentov, Olimpija vztraja pri prvotni zahtevi; vodstvo kluba iz prestolnice želi izplačilo odškodnine v višini 2.507.200 evrov, poleg tega pa zahteva še 69.972,60 evra kot nadomestilo za treninge oziroma razvoj, ki ga je v ljubljanski nogometni šoli opravil 17-letni nogometaš. Vodstvo bundesligaša v svoji pritožbi pričakovano zahteva popolno razveljavitev razsodbe, ki jo je sprejela Fifa, enako pa želi tudi stran mladega nogometaša. Čuber Potočnik, ki uradnih tekem za Köln trenutno ne sme igrati, v pritožbi prav tako zatrjuje, da pogodba med njim in Olimpijo v resnici nikoli ni bila veljavna, zato v osnovi ne more biti predmet spora.


Arbitražno razsodišče za šport je v nadaljevanju izjave še zapisalo, da bodo vse tri pritožbe najverjetneje obravnavane skupaj, okvirne časovnice zaslišanj – če bo do teh sploh prišlo – in končne odločitve pa na CAS za zdaj ne morejo podati. Sodeč po objavljenih dokumentih Kölnu in Jaki Čubru Potočniku ni uspelo uresničiti prvotnega, kratkoročnega cilja – začasne zamrznitve izrečenih kazni, na katero so ob vložitvi pritožb računali v Nemčiji, očitno ne bo.