tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

17313X0054 Necenzurirano

Šolak ima novo tarčo: po T-2 kupuje še televizijo

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

doncic Ekipa24.si

Prvič po izgubljenem finalu in povratku v ...

Kristjan Čeh, Anna Maria Orel Njena.si

Kristjan Čeh pokleknil pred svojo izbranko

oblak Ekipa24.si

Uau! Navijači so se pojavili na slovenskem ...

Ekipa SN
Ekipa SN
4 13.04.2023 10:30:16

Niso namigovanja, ampak dejstva: Ko Jug sodi, Maribor izgublja, Olimpija pa zmaguje! Tu je statistika ...

'O, ne!' so verjetno zavzdihnili v Ljudskem vrtu, ko so videli, kdo bo sodil nedeljski večni derbi na Stožicah. V zmajevem gnezdu so najverjetneje močno stisnili pesti v znak zadovoljstva. Zakaj tako različni reakciji večnih rivalov? Predvsem zato, ker je od leta 2021 naprej tako, da ko sodi Matej Jug, Maribor po navadi izgublja – zmaguje sploh ne –, Olimpija na drugi strani pa redno slavi. Statistika je kot bikini, toda analiza vendarle razkriva marsikaj zanimivega.

Nikakor ne želimo kakorkoli na karkoli namigovati. Sojenje v Sloveniji je po našem mnenju povsem spodobno. Da tudi sodniki grešijo, je jasno. So pač ljudje. V zares briljantnih analizah, ki jih vsak ponedeljek v oddaji Pod prečko objavi najboljši slovenski delivec pravice v zgodovini Damir Skomina, zdaj to, da tudi sodniki delajo napake, ve tudi širna Slovenija. Ker Skomina, v nasprotju s svojim predhodnikom na položaju analitika oddaje Darkom Čeferinom, sodnikov ne brani na vso moč in na vse načine, ne glede na to, kako zelo očitno napako so storili. Kakorkoli že, sodniki so ljudje in ljudje delajo napake. Nekatere so manjše, druge večje. Nekatere so bolj, druge manj pomembne. Matej Jug je evropski sodnik, eden najboljših v deželici na sončni strani Alp, ob Slavku Vinčiću in Radetu Obrenoviću – slednja večnih derbijev seveda ne moreta soditi, ker prvi prihaja iz Maribora, drugi pa iz Ljubljane –, zato je seveda logično, da mu je bila vnovič zaupana vloga delivca pravice na nedeljskem dvoboju Olimpije in Maribora. A jasno je tudi, zakaj je vse skupaj pošteno zaskrbelo Mariborčane.

Ponavljamo, ne želimo na karkoli namigovati, zato bomo uporabljali zgolj dejstva. In ta govorijo, da ko sodi Matej Jug, Maribor ne zmaguje, Olimpija pač. Pod drobnogled smo vzeli podatke o tekmah, ki jih je Jug sodil vijoličastim in zeleno-belim od leta 2019 naprej. In prišli do zelo zanimivih spoznanj, predvsem ko je govora o Štajercih.

Matej Jug je Mariboru od leta 2019 pravico delil na devetih tekmah. In na teh devetih Maribor ni slavil niti enkrat! Niti v lanski, šampionski sezoni ne. Takrat je Mariboru sodil trikrat, vijoličasti so doživeli dva poraza in enkrat remizirali. Na omenjenih devetih tekmah so bili Štajerci kar šestkrat poraženi, zgolj trikrat so remizirali. Precej neverjetno, glede na to, da je Maribor zagotovo eden najboljših klubov v Sloveniji.

Neverjeten je tudi podatek, da je Jug Mariboru skupno sodil na 86 tekmah in tako daleč največkrat delil pravico vijoličastim, šestnajstkratni slovenski državni prvaki pa so zmagali le 39-krat. Tudi v času popolne prevlade vijoličastih v slovenskem prostoru, v eri Zlatka Zahovića, je bil torej Jug kriptonit za Maribor.

A osredotočimo se zgolj na sojenje od leta 2021. V omenjenih devetih tekmah je delivec pravice iz Tolmina Mariborčanom pokazal 32 rumenih kartonov, tekmecu zgolj 21. Vijoličastim je pokazal tudi dva rdeča kartona, nasprotnikom nobenega. V teh devetih dvobojih Štajerci niso imeli na voljo niti ene enajstmetrovke, tekmeci tri. Celo tista roka Martina Kramariča na tekmi z Bravom, ki se je končala z zmago Ljubljančanov z 1:2 (potem ko so navijači nezadovoljni s sojenjem – obsojamo, kajpak! – za nekaj minut prekinili dvoboj, saj je nekdo s tribune zadel stranskega sodnika s trdim predmetom), za Juga ni bila dovolj za najstrožjo kazen. Na zadnjih dveh tekmah Maribora doma, ko je pravico delil Matej Jug, so navijači noreli in Tolminec je moral tekmo za nekaj minut prekiniti.

Vsi omenjeni podatki so skoraj neverjetni, saj Mariborčane kažejo v vlogi precejšnjih grobijanov, prav tako je zelo nenavadno, da ekipa, ki tolikokrat pride v kazenski prostor, kot to stori Maribor, ki je na večini tekme v nadrejenem položaju, nima na voljo nobene najstrožje kazni.

Povsem drugačne izkušnje z Jugom ima v zadnjem obdobju Olimpija. Četudi so bili Ljubljančani v preteklosti nekajkrat nezadovoljni s sojenjem, so od leta 2021 zelo uspešni, ko jim je sodil on. Na 13 tekmah so kar enajstkrat zmagali in dvakrat remizirali. Statistični podatki so pri Ljubljančanih, ki so seveda prav tako kot Mariborčani zelo dominantni v svojih tekmah, precej bolj verjetni in logični. Na trinajstih tekmah je Jug Olimpiji pokazal 25 rumenih kartonov, tekmecem deset več, 35. Tako Ljubljančanom kot ljubljanskim tekmecem je pokazal po dva rdeča kartona, prav tako je izenačeno razmerje v številu dosojenih najstrožjih kazni. Olimpija je dobila dve in bila »kaznovana« z dvema. Zgodovinsko gledano so zmaji precej uspešnejši od Mariborčanov, ko je na zelenici Matej Jug. Slednji je namreč Olimpiji sodil na 72 tekmah, na katerih so zeleno-beli slavili kar 41-krat, štirinajst tekem se je končalo z remijem, 17-krat pa so Ljubljančani izgubili.

olimpija

maribor

Značke: sodnik, olimpija, maribor, jug

Članki iz rubrike