tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

vrocina2 Necenzurirano

Saharski pesek in vročinski valovi. Mi pa se ...

tina gaber robert golob dallas insta Reporter.si

Filmi Roberta Goloba: iz romantične komedije s ...

benjamin sesko pm Ekipa24.si

Simpatična izbranka Benjamina Šeška je ...

Hajdi3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Hajdi srečno zaljubljena

sesko Ekipa24.si

Benjaminu Šešku smo pokazali posnetek njegove ...

nu
nu
6 20.02.2023 21:45:13

Riera besnel z razlogom?! Olimpija je bila v Mariboru oškodovana, to opravičilo pojasnjuje vse!

Luka Vovk
Nogometna zveza Slovenije je prejela opravičilo ponudnika tehnologije.

Tretji večni derbi sezone je prinesel prvo zmago Maribora. Vijoličasti so vodilno Olimpijo v Ljudskem vrtu ugnali z 2:0, znova pa ni šlo brez spornih sodniških odločitev, o katerih so imeli ogromno za povedati tako v mariborskem kot ljubljanskem taboru.

David Šmajc je s svojimi odločitvami na tribune in igrišče vnesel precej nervoze in čeprav so glavni večjega derbija po tekmi stopili v bran sodniški ekipi, so hkrati poudarili, da sojenje ni bilo na ravni, kakršno bi si največja klubska tekma v slovenskem nogometu zaslužila.

"Delo sodnika ni lahko, je delo, ki ni cenjeno. Kdaj pohvalimo sodnike, ker so nekaj oddelali brez napak? Nikoli. Ves čas so na udaru. Lahko se pogovarjamo o različnih situacijah, sam pa bi izpostavil eno, zaradi katere sem tudi pristopil k sodniku. Ker se mi kaj takšnega ni zgodilo še nikoli, sem želel obrazložitev. Na posnetku je bilo očitno, da Aldair ni bil v prepovedanem položaju, kar bi moralo pomeniti enajstmetrovko in drugi rumeni karton za Martina Milca," je na tiskovni konferenci po tekmi razlagal Albert Riera. Španski strateg je dodal, da lahko razume napake sodnika, precej manj pa ima razumevanja za napake tehnologije, ki naj bi izničevala morebitne napake. Pa se je pripetilo ravno to - napaka tehnologije.

V ustavljenem počasnem posnetku (tega je strateg Olimpije večkrat delil na družbenih omrežjih)  je bilo precej očitno, da se Aldair v spornem trenutku dejansko ni nahajal v prepovedanem položaju. To je zdaj potrdila tudi Nogometna zveza Slovenije.


Kot je v izjavi za javnost pojasnil ponudnik tehnologije Hawk-eye, je med kalibriranjem kamer, ki so zadolžene za 'lovljenje' prepovedanih položajev, prišlo do napake. Za tem se vseeno skriva tudi človeška napaka; nepravilno je v danem trenutku odreagiral tudi upravljalec, zaradi česar se je ponudnik že opravičil NZS in obema vpletenima kluboma.


"Potrjujemo, da je med posredovanjem tehnologije VAR na tekmi Maribora in Olimpije prišlo do napake. Virtualni sistem Hawk-eye za zaznavanje linij prepovedanega položaja je kalibriran na treh različnih kamerah, s čimer zagotavljamo najkvalitetnejšo uporabo tehnologije. Kljub temu je v 79. minuti omenjene tekme prišlo do napake, zaradi česar kalibracija uporabljene kamere ni bila ustrezna. Za takšne primere so vzpostavljeni določeni procesi, ki lahko napako popravijo, a v tem primeru upravljalec na žalost ni sledil začrtanim korakom. Tako je prišlo do nepravilno dosojenega prepovedanega položaja," so zapisali pri podjetju Hawk-eye innovations in ob tem dodali, da je tehnologija v vseh preostalih primerih na tekmi delovala brez težav.



Članki iz rubrike