profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

rb
rb
2 28.09.2022 14:42:51

Veliki up Mure Tio Cipot: Da, bilo je nekaj provokacij in še nekaj vam povem ...

alesfevzer.com
V mladi slovenski reprezentanci se je zgodila neizbežna menjava generacije, novi fantje so se pod taktirko Mileta Aćimovića prvič predstavili na prijateljski preizkušnji proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine. Ni se razpletlo tako, kot so si želeli. V gorenjski prestolnici so gostje slavili s 3:2, ampak Tio Cipot je kljub porazu opozoril nase. Debi je zaznamoval z dvema goloma, za popoln večer je seveda zmanjkal boljši rezultat. Teh je premalo tudi v Fazaneriji, zato je med navijači na ravnici zaznati kar nekaj nejevolje, toda 19-letni črno-beli up verjame, da se tudi Muri v nadaljevanju sezone obetajo boljši časi.

Po zaostanku dveh golov je slovenske upe v spopadu z Bosno in Hercegovino dvakrat vrnil v tekmo. Med žive! Obakrat se je sijajno odzval v kazenskem prostoru in zatresel mrežo, vendar to ni bilo dovolj za vsaj neodločen izid, ampak Tio Cipot je ognjeni krst v selekciji U-21 vsekakor zaznamoval na pravšnji način. Tudi sicer je pokazal, da bi bil lahko močno orožje nove generacije, deloval je samozavestno, občutki po kranjskem porazu so bili mešani. "Če bi gledal le nase, na moje osebne ambicije, sta dosežena zadetka seveda nekaj zelo dobrega, toda zmanjkala je nadgradnja v obliki zmage reprezentance. In zaradi tega seveda ne morem biti zadovoljen," pravi 19-letni Prekmurec. "Če dobiš na domačem igrišču tri zadetke, je uspeh težko pričakovati. Proti komurkoli, vendar obenem menim, da smo kljub temu pokazali veliko želje, da bi iztržili pozitiven izid, žal se ni izšlo."


Uvrstitev na EP ne bi bila presenečenje


Na razplet so v veliki meri vplivali zelo zahtevni pogoji, igrišče je bilo razmočeno, deloma tudi pod vodo. "Deževje je prispevalo k temu, da na slabšem terenu še nisem igral. To je bila velika težava. V Kranjski Gori smo ves teden trenirali na tako kakovostnih površinah, ki smo si jih lahko le želeli. Na voljo smo imeli čudovite razmere in prizadevali smo si, da bi jih čim bolje izkoristili. Verjemite, da smo delali res dobro, bili smo ambiciozni, a utrjevali način igre, ki ga v Kranju nismo mogli uporabiti. Bili smo se prisiljeni prilagoditi, ob takšni podobi nismo mogli pokazati, česa smo resnično sposobni. To nikakor ni bil pravi obraz te ekipe," poudarja Tio Cipot.
V njegovem glasu je bilo zaznati nekaj razočaranja. "Razočaranje je prisotno po vsaki izgubljeni tekmi. Mora biti. V nasprotnem primeru nisi v pravem poslu. Ne glede na to, ali gre za prijateljsko ali tekmovalno preizkušnjo. Ko izgubiš, preprosto ne moreš biti zadovoljen, ampak prepričan sem, da dvoboj z Bosno in Hercegovino ni merilo naših sposobnosti. Gremo naprej, kmalu bodo prišli novi izzivi, nove priložnosti za dokazovanje. Ne dvomim, da ima ta generacija dovolj kakovosti za odmevne dosežke. Uvrstitev na evropsko prvenstvo ne bi bila presenečenje," je optimist napadalno usmerjeni vezist, ki zagotavlja, da se je s soigralci odlično ujel. "Vse je tako, kot mora biti, ozračje je odlično. Ni nikakršnih delitev. Ni pomembno, kdo je od kod, vsi smo eno. Smo ekipa v pravem pomenu besede."

tio cipot reprezentanca lv
Luka Vovk

Za nas je idol, ki nam predaja svoje znanje

In kakšno je sodelovanje s selektorjem Miletom Aćimovićem? "S tem nikoli nisem imel težav. Že v mlajših reprezentančnih selekcijah sem z vsemi zelo dobro sodeloval. Selektor ima do nas dober odnos. Mi ga poslušamo, spoštujemo, ogromno nas lahko nauči. Lahko bi rekel, da je za nas idol, ki nam predaja svoje znanje z namenom, da bi iz nas naredil boljše igralce," je odvrnil Tio Cipot.
Seveda smo se dotaknili tudi klubskega dogajanja. Muri v zadnjem času ne gre vse po načrtih, navijači so nejevoljni. "Veste kaj, po vsakem dežju posije sonce. In tudi pri nas bo tako. Verjamem, da bo vse skupaj od zdaj šlo le še navzgor. Moralo bo iti! Mislim, da so bile tudi naše dozdajšnje igre boljše od dosežkov. Rezultati se nam nikakor ne 'poklopijo' in storiti moramo vse, kar je v naših močeh, da bi bilo v prihodnje drugače."


Končno spet zmagati


Črno-beli bodo prvenstvo nadaljevali z gostovanjem ob Kamniški Bistrici, na nasprotni strani bodo dvakratni prvaki. "Pričakovanje tekme po reprezentančnem premoru je vedno vznemirljivo. V preteklih dneh nisem bil s soigralci, toda verjamem, da so dobro delali in da so pripravljeni na vse, kar nas čaka. To sklepam tudi po tem, kar mi je povedal brat. Seveda želimo odigrati dobro tekmo in močno upam, da vreme ne bo dejavnik, ki bo pomembno vplival na dogajanja na igrišču. Naš namen je jasen, končno spet želimo osvojiti ves izkupiček in začeti pozitiven niz," pravi Tio Cipot. V izbrani vrsti se je družil tudi s sobotnimi tekmeci, slovenske barve iz Domžal so branili Mark Strajnar, Nick Perc, Jošt Pišek in Emir Saitoski. Težko verjamemo, da med njimi beseda ni stekla tudi o prihajajočem obračunu. "Hja, seveda je. Bilo je nekaj provokacij, nekaj zbadanja na ta račun. Ampak seveda vse v mejah dobrega okusa. To je vedno prisotno, brez tega ne gre, po naši zadnji medsebojni tekmi smo se šalili tudi z igralcema Olimpije Marcelom Ratnikom in Svitom Sešlarjem. V tem primeru sem bil v podrejenem položaju, malce so me 'pikali', vendar se nisem kar tako dal," se je nasmejal otrok Mure, ki vse bolj opozarja nase, njegove igre so vse boljše. "Tako se tudi počutim – enkratno. V domačem okolju imam na voljo vse, kar potrebujem za nadaljnji razvoj, tudi v reprezentanci so nam nudili vse, kar smo potrebovali. Moja naloga je le čim boljše trenirati in igrati."

Članki iz rubrike