Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

nu
nu
0 28.09.2022 10:48:28

Jasno je, kdo so možni tekmeci Slovencev v kvalifikacijah za EP 2024. Šešku in ekipi pa se odpira še ena možnost ...

Martin Metelko
Slovenija je ligo narodov 2022/23 končala v stilu, z remijem po dobri predstavi s Švedsko v gosteh se je izognila zadnjemu mestu v skupini 4 lige B in tako ostaja v drugem kakovostnem razredu. Enega nižje se je iz te skupine preselila Švedska.

Podoba varovancev Matjaža Keka je precej boljša, kot je bila pred meseci, kar vzbuja dober občutek pred žrebom kvalifikacijskih skupin za nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo leta 2024 gostila Nemčija. Potem ko se slovenska izbrana vrsta od svetovnega prvenstva 2010 ni uspela uvrstiti na kar šest velikih tekmovanj, je prihodnji Euro velik (in tudi dosegljiv) cilj.

Žreb kvalifikacijskih skupin bo prihodnjo nedeljo ob 12. uri v Frankfurtu, po koncu lige narodov pa so že določeni jakostni bobni. Te je odredila končna skupna lestvica pravkar končanega tekmovanja.

Slovenija se v žreb podaja v tretjem bobnu, v katerem so še Ukrajina, Islandija, Norveška, Irska, Albanija, Črna gora, Romunija, Švedska in Armenija, s katerimi se torej gotovo ne bo pomerila.

Razpršenost ekip med šestimi bobni dopušča izjemno močno, a tudi razmeroma lahko skupino za Slovenijo. Zanimivo, v drugem bobnu sta tudi reprezentanci, ki bi ju pričakovali v prvem - Francija in Anglija. V četrtem bobnu je, denimo, Turčija. Celo v petem Slovaška in Severna Irska. V prvem pa med nosilkami tudi Madžarska in Poljska.

Nemčija je na prvenstvo kot organizatorka uvrščena neposredno, Rusija zaradi vojaške agresije v Ukrajini nima pravice nastopa, preostalih 53 reprezentanc, članic Uefe, pa se podaja v kvalifikacije. Žreb jih bo razvrstil v deset skupin - sedem s po petimi in tri s po šestimi ekipami. Prvi dve mesti bosta prinesli uvrstitev na Euro, tri udeležence pa bodo dale dodatne kvalifikacije ducata reprezentanc preko pravkar končane lige narodov.

Slovenija je na končni skupni lestvici lige narodov 2022/23 na 25. mestu. Glede na to, da je velika verjetnost, da si bo 20 reprezentanc (morda kakšna manj, a ni pomembno), ki so uvrščene višje od 25. mesta, nastop na Euru zagotovilo v kvalifikacijah, bo skoraj gotovo med 12 reprezentancami, ki bodo po koncu kvalifikacij zaigrale na dodatnih treh turnirjih za dodatna tri mesta, tudi slovenska.

Kvalifikacije bodo v celoti odigrane prihodnje leto, začele se bodo marca, zaključile pa novembra. Trije turnirji v dodatnih kvalifikacijah bodo na sporedu marca 2024. Evropsko prvenstvo bo v desetih nemških mestih potekalo med 14. junijem in 14. julijem 2024.


Jakostni bobni

Boben 1
Nizozemska
Hrvaška
Španija
Italija
Danska
Portugalska
Belgija
Madžarska
Švica
Poljska

Boben 2
Francija
Avstrija
Češka
Anglija
Wales
Izrael
BiH
Srbija
Škotska
Finska



Boben 3
Ukrajina
Islandija
Norveška
Slovenija
Irska
Albanija
Črna gora
Romunija
Švedska
Armenija

Boben 4
Gruzija
Grčija
Turčija
Kazahstan
Luksemburg
Azerbajdžan
Kosovo
Bolgarija
Ferski otoki
S. Makedonija

Boben 5
Slovaška
S. Irska
Ciper
Belorusija
Litva
Gibraltar
Estonija
Latvija
Moldavija
Malta

Boben 6
Andora
San Marino
Liechtenstein

Članki iz rubrike