Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
03.04.2022 09:25:53
Deli članek:

Iz KAOSA VELEMESTA v mir mesteca. Za prihod v MURSKO SOBOTO se moram zahvaliti njemu, nadvse sem mu hvaležen

Aleš Cipot

Ko konec januarja ni bilo več dvoma o tem, da se bo okrevanje Matka Obradovića zaradi težav s hrbtom zavleklo (precej) dlje, kot je bilo predvideno, so se bili v Fazaneriji prisiljeni lotiti iskanja novega vratarja. Kakopak si niso mogli ali smeli privoščiti, da bi ostali le pri Marku Zalokarju, v izdihljajih osrednjega dela zimskih priprav v Beleku so rešitev našli v – Turčiji. Za sodelovanje so se dogovorili z Marinom Ljubićem, ki ima na ravnici status posojenega igralca Istanbulsporja.

Mura je na zadnjem gostovanju v Sežani do 11. zmage v dozdajšnjem delu prvenstva prišla brez deleža Marina Ljubića. V obračunu z Mariborom v Ljudskem vrtu je moral zaradi poškodbe stegenske mišice predčasno z igrišča že v prvem polčasu, med reprezentančnim premorom pa se je znova vrnil v želeni ritem. "Bolečina je odpravljena, spet je vse okej. Nemoteno treniram, pripravljen sem," je zatrdil 24-letni Splitčan, ki je prebivalec Murske Sobote natanko dva meseca. "Zelo dobro sem se znašel, vsi so me lepo sprejeli in mi olajšali privajanje. Tako soigralci in člani strokovnega vodstva kot vsi drugi v Fazaneriji na čelu s predsednikom in športnim direktorjem, pa tudi ljudje zunaj kluba. Vse je tako, kot mora biti. Preostane mi le osredotočenost na treninge, da bi tako branil čim bolje in ekipi pomagal do karseda dobrih rezultatov."

Dvajsetmilijonski Istanbul in s tem povezan prometni kaos je zamenjal z mestecem z le okrog 12 tisoč prebivalci. Velika sprememba. "Bolj mi ustreza mir, ki ga imam tukaj, lažje mi je tudi zaradi tega, ker je miselnost Prekmurcev podobna kot v mojem Splitu, prav tako ni jezikovnih ovir. Ko je tako, se je na novo okolje veliko lažje prilagoditi."
Otrok Hajduka se je na ravnici prvič v dozdajšnji karieri odmaknil od morja. "To drži, a že v zadnjih dneh maja bom spet ob njem, tako da glede tega ni nikakršnih težav. V zimskem času morja sicer ne pogrešam pretirano, če bi bilo poletje, pa bi bilo gotovo drugače," se je nasmejal Marin Ljubić.
Član aktualnih slovenskih prvakov je postal tako rekoč čez noč, dogovor je bil sklenjen na zimskem piljenju forme črno-belih ob sredozemski obali. "Vse se je zgodilo res zelo hitro, v enem dnevu. Takoj za tem, ko sem z Istanbulsporjem pripotoval na priprave v Antalyo. Ker nisem branil, sem v navezi s klubom iskal novo rešitev. Pravzaprav je bil že sklenjen dogovor, da bom posojen v Burso, vendar sem čakal, da se sprosti mesto za tujca, ker jih je v drugi turški ligi v začetni enajsterici lahko največ pet. Vmes se je pojavila možnost odhoda v Muro, kmalu smo se uskladili glede podrobnosti sodelovanja in si segli v roke. Priporočil me je Matko Obradović. Za to, da sem prišel V Mursko Soboto, se moram zahvaliti njemu in res sem mu nadvse hvaležen. Odločitev ni bila težka. Dobil sem priložnost v zelo dobri ekipi na prvoligaškem prizorišču, liga je urejena ter iz leta v leto napreduje, navsezadnje pa si tukaj vsem na očeh. Danes je jasno, da sem naredil pravo potezo; zelo sem zadovoljen."
Zadovoljstvo je bilo še toliko večje, ker ga je Damir Čontala brez zadržkov takoj poslal v ogenj. Časa je bilo le za prijateljsko preizkušnjo proti Sturmu, na kateri je spoznal ekipo, nekaj dni pozneje je na letošnji premieri v Stožicah dočakal debi. "Hvala trenerju in celotnemu strokovnemu vodstvu za takšno zaupanje. Seveda mi veliko pomeni, da sem takoj dobil priložnost, zdaj moram to upravičiti. Tega se zavedam in iz dneva v dan si prizadevam svoje naloge opravljati čim bolje," je poudaril Marin Ljubić.

alesfevzer.com
Po ne najboljšem začetku drugega dela sezone so bili muraši v zadnjem času zelo uspešni. Na petih zaporednih tekmah niso okusili grenkobe poraza, trikrat so zmagali in dvakrat igrali neodločeno. "V nadaljevanju prvenstva imamo med vsemi ekipami najboljši izkupiček in to nekaj pove. Smo v dobrem nizu, toda s tem se niti po naključju ne smemo zadovoljiti, temveč moramo storiti vse, da bi v takšnem slogu nadaljevali. Truditi se moramo, da bi bili še boljši, še uspešnejši."

Sobočani končnico pričakujejo na četrtem mestu lestvice s kristalno jasno izraženo željo – zagotoviti si evropsko vozovnico za prihodnjo sezono. Največji optimisti sanjajo o morebitni ponovitvi lanskega scenarija. Kakšno je stanje duha v slačilnici? "V prvi vrsti takšno, da ne razmišljamo o drugih, ampak le o sebi. O tem, kako biti iz tekme v tekmo boljši. Osredotočeni smo le na vsako naslednjo, drugo nas ne zanima. Ohraniti moramo takšno miselnost in na koncu bomo videli, kam nas bo to pripeljalo."

V nedeljo je na sporedu naslednja zelo zahtevna in hkrati pomembna preizkušnja, v prekmurski nogometni hram prihajajo Koprčani. "Na nasprotni strani bo zasedba, ki je najbližja zasledovalka vodilnega Maribora. To zelo nazorno razkriva njeno kakovost. Pomerili se bomo z zelo dobro ekipo. Moramo se ustrezno pripraviti, a naj ponovim, da moramo gledati predvsem nase. Storiti moramo vse, da bi se predstavili v želeni luči in uresničili cilj. Imamo dovolj kakovosti, tako ekipne kot individualne, o tem ni niti najmanjšega dvoma. V preteklem obdobju je bila naša podoba obetavna in potruditi se moramo, da bi bilo tako tudi v nedeljo; verjamem, da ob glasni podpori navijačev, ki nam ogromno pomeni. Želim si, da bi prišlo čim več gledalcev in da bi se vsi skupaj dobro zabavali," je povedal čuvaj mreže črno-belih, ki je še pred kratkim sanjal, da bo ljubljenec Torcide. V Hajduku prave priložnosti sicer ni dočakal, a ko jo je dobil, jo je izkoristil, navsezadnje si je na dveh derbijih z Dinamom prislužil naziv igralca tekme. "Na Poljudu sem bil 15 let, v prvi ekipi sem nekaj več branil le v obdobju, ko je bil trener Damir Burić. Nasledil ga je Igor Tudor, ki mi ni namenjal minutaže, nato se je v klub s statusom posojenega igralca Aston Ville vrnil Lovre Kalinić. To je bil signal, da moram svojo pot iskati nekje drugje. In sem odšel."