Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
03.02.2022 16:27:20
Deli članek:

Derbija OLIMPIJE z MURO in MARIBOROM z veliko napako! Prekmurci so se jim že ODREKLI …

www.alesfevzer.com

Začelo se je zaključno odštevanje do nadaljevanja prvenstva v prvoligaški druščini.

Ljubljančani so se v sredo vrnili z osrednjega dela priprav v Umagu, na zadnji prijateljski preizkušnji so s prepričljivih 3:0 ugnali reški Orijent, ki po prvem delu prvenstva vodi v hrvaški drugoligaški druščini. A ne le zaradi rezultata, zmaji imajo dovolj razlogov za zadovoljstvo tudi zaradi podobe, ki jo je kazala ekipa. Nasprotniku niti za trenutek niso dovolili, da bi jim resneje zapretil, pred reškimi vrati je zelo pogosto 'gorelo'.

Od prve minute so bili na igrišču Banić, Boakye, Milović, Crnomarković, Pavlović, Sešlar, Pilj, Kvesić, Nukić, Ziljkić ter Prtajin in bolj ali manj je jasno, da bo takšna začetna enajsterica krenila tudi v obračun z Muro prihodnjo sredo. Kakšen kozmetični popravek resda ni izključen, ampak dejstvo je, da je to ekipa, ki ji Dino Skender v tem trenutku najbolj zaupa. Prav tako je dejstvo, da so lahko Ljubljančani med odštevanjem do spomladanske premiere upravičeno optimistični. Že res, da so pred vrnitvijo v prestolnico ugnali drugoligaša, ampak izvedba je bila takšna, da vzbuja pozitivne vibracije …

Poleg tega ima 38-letni hrvaški strokovnjak seveda še kakšnega močnega aduta, ki ga lahko aktivira, v Stožicah kajpada stavijo tudi Aljošo Matka. Nekdanji član Maribora, ki bo imel do konca sezone status posojenega igralca Hammarbyja.

"Iskal sem klub, ki bi mi omogočil, da se spet vrnem v želeni ritem. Pri Hammarbyju nisem imel pretirano velike minutaže in v dogovoru s klubom smo se odločili za bržčas najboljšo rešitev, da bom za pol leta nekam posojen. Vesel sem sklenitve dogovora z Olimpijo, cilj pa je seveda osvojiti naslov prvaka," je pojasnil 21-letni krilni napadalec, ki je po avgustovskem odhodu iz Ljudskega vrta v švedski prvoligaški druščini zbral 13 nastopov in se dvakrat vpisal med strelce.

Ni skrivnost, da si je mladega slovenskega reprezentanta v svoji ekipi želel Miloš Milojević, ki je zdaj že nekdanji trener Hammarbyja. Vmes je sedel na klop Malmöja in slovo menda ni bilo ravno prijateljsko, zaradi česar je slišati tudi namige, da je Aljoša Matko 'kolateralna žrtev'. V svetu nogometa se dogaja tudi to, a kakorkoli že, naslednik srbskega strokovnjaka Marti Cifuentes naj ga ne bi imel v resnejših načrtih.

"Menim, da je to dobra rešitev za obe strani. Aljoša si mora spet okrepiti samozavest in redno igrati. Ko je prišel k nam, smo ga takoj vrgli v ogenj in morda bi mu morali nameniti več časa, da bi se prilagodil in našel svoje mesto v ekipi. Verjamemo, da je po spremembi trenerja zdaj najboljši trenutek, da bo igral v okolju, v katerem se bo počutil domače in si povrnil samozaupanje. V naslednjih mesecih ga bomo spremljali in upamo, da se bo vrnil še močnejši," je stališče Hammarbyja pojasnil direktor Jesper Jansson.

Ko se bo ekipa po vrnitvi iz Umaga vrnila v ritem treningov v domačem okolju, se bo Aljoša Matko pridružil novim soigralcem, ki jim misli zdaj že uhajajo proti 9. februarju, ko bodo na svojem stadionu odigrali zaostalo tekmo 17. prvenstvenega kroga proti Muri. Ljubljančani prvo uradno preizkušnjo v novem letu torej pričakujejo z obetavnimi občutki in pričakovati je, da se bo optimizem zgolj stopnjeval, toda žal bo imela premiera dan po kulturnem prazniku tudi napako.

Med ukrepi za preprečevanje in obvladovanje epidemije je namreč še vedno ta, da je največje dovoljeno število udeležencev na športnih prireditvah ob upoštevanju pogoja PCT in nošenju mask omejeno na 750. V veljavi je že vse od 24. decembra, in ker vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pravi, da bi se v primeru ugodnega scenarija morda lahko začeli o sproščanju ukrepov pogovarjati čez 14 dni, je jasno, da bodo Stožice v sredo grozljivo prazne.

O (ne)smiselnosti enačenja ukrepov za prizorišča, ki lahko sprejmejo tisoč ali 15 tisoč gledalcev, na tem mestu ne bomo razpredali, vsekakor pa bo ljubljansko-soboški spopad odigran pred siromašno kuliso. Prav tako skoraj ni dvoma, da bo tako tudi na večnem derbiju med Olimpijo in Mariborom, ki ga bo največji stadion na sončni strani gostil 13. februarja.

Ob dovoljeni kapaciteti je za gostujoči klub potemtakem na voljo 38,5 vstopnice (pet odstotkov) in po naših informacijah so se v Murski Soboti temu kontingentu že odrekli, bržčas bodo enako storili tudi Mariborčani. Res škoda, da na začetku nogometne pomladi ozračje ne bo prijetnejše, a proti višji sili pač ne gre …