Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
03.02.2022 13:52:39
Deli članek:

Kakšna bo Mura brez ANTEJA ŠIMUNDŽE? Spreminjati formulo, ki je 'NESLA ZLATA JAJCA', je zelo predrzno …

Aleš Cipot

Soboški črno-beli bodo v nadaljevanje sezone krenili z novim trenerjem Damirjem Čontalo,

Vstopili smo v zadnji teden odštevanja do nadaljevanja prvenstva med elito na sončni strani Alp, spomladanska premiera bo v sredo (9. februarja) v Stožicah. Olimpija in Mura bosta odigrali zaostalo tekmo 17. kroga, dvoboj bo prav gotovo nadvse zanimiv. Iz več zornih kotov, prvi je nedvomno ta, da obe ekipi nujno potrebujeta točke. Ljubljančani bi se radi z zmago približali vodilnima Mariboru in Kopru, hkrati bi z želenim dosežkom črno-bele tako rekoč izločili iz boja za prva tri mesta, na takšen scenarij v Fazaneriji razumljivo nočejo pomisliti.


Kakšna bo podoba?

Poleg velikega vložka za precej vznemirjanja skrbijo ugibanja, kakšni bosta podobi obeh zasedb, ki sta kajpada povezani s kar precejšnjimi zimskimi kadrovskimi premiki? Zmaji so do zdaj v svoje vrste privabili že šest novih moči, ki resda še nimajo pravice nastopa, vendar ne gre dvomiti, da bodo v Stožicah zaplet s prepovedjo registracij igralcev hitro rešili in bo imel Dino Skender na voljo vsa orožja. Dobili bomo lahko prve odgovore, koliko dodatne kakovosti, koliko žlahtnosti bodo okrepitve prinese zeleno-belim, na drugi strani so Sobočani še precej večja neznanka. Neprimerno večja.
Čeprav so aktualni prvaki ostali brez tako pomembnih členov, kot sta bila Žan Karničnik in Amadej Maroša, pa je seveda najbolj odmeval odhod Anteja Šimundže. Režiser črno-bele pravljice, ki bo z zlatimi črkami za vedno ostal zapisan v klubskih analih, se je po štirih letih in pol poslovil od Fazanerije in sprejel nov izziv na klopi Ludogorca. In za seboj pustil precej negotovosti, vse oči so zdaj uprte v Damirja Čontalo. V njegovega presenetljivega naslednika, ki je prej, kot je pričakoval, in prej, kot so pričakovali vodilni možje prekmurskega ponosa, dočakal priložnost na veliki sceni. "Ima našo popolno podporo," poudarja Robert Kuzmič. "Dokazal se je in nabiral izkušnje v mlajših selekcijah, nato je bil član strokovnega vodstva pri Anteju Šimundži. Odločili smo se, da mu ponudimo priložnost, mu namenimo zaupanje. Gotovo je pravi kader, povrhu domač. Verjamemo vanj, ga podpiramo," dodaja predsednik.

Ne vsaka dva meseca

Marsikoga je presenetilo, da je prvoligaški debitant podpisal 3,5-letno pogodbo. "Ni v naših načrtih, da bi vsaka dva meseca menjali trenerja. Ima podporo nogometašev in vodstva kluba. Prišli bodo tudi porazi, a naredili bomo vse, da jih bo čim manj. Mura spada v vrh slovenskega nogometa, navsezadnje smo to dolžni tudi našim res izjemno zvestim navijačem," je v pogovoru za Sportklub pojasnil športni direktor Denis Rajbar.
"Vem, da sem stopil v zelo velike čevlje. V ta hip največje v Sloveniji," je po ustoličenju med drugim poudaril Damir Čontala. "Včasih je treba tvegati, da lahko v življenju kaj dobiš," je korajžno privolitev utemeljil član mladinske selekcije Mure v sezoni 2002/2003, slačilnico si je med drugim delil z Daretom Vršičem. V največji meri je prevladovalo prepričanje, da bo vztrajal na poti, ki jo je zarisal Ante Šimundža. Da bo vztrajal pri preverjeni formuli, ki je v preteklih štirih letih in pol 'nesla zlata jajca' ter je vsem, ki so tako in drugače povezani s črno-belimi, prinesla toliko čudovitih trenutkov. "Dejstvo je, da je bila Mura v preteklem obdobju najuspešnejša ekipa. Z veliko stvarmi, ki so na visoki ravni in so prinašale rezultate, vsekakor moramo nadaljevati, vendar obstajajo številni pogledi na nogomet. Vsak trener ima nekaj svojega. Ne bomo le kopija tega, kar smo bili do zdaj, pričakovati je tudi kakšne spremembe. Verjamem, da bo na igrišču videti tudi kakšne druge ideje, kaj novega," je svoje videnje po podpisu pogodbe razkrival Damir Čontala in ni skrival, da bi želeli videti nekoliko bolj napadalno usmerjeno moštvo.
Tako kot je pogumno sprejel ponudbo vodilnih mož, je še bolj pogumno napovedal določene premike. To je gotovo predrzna odločitev, ki vsekakor prinaša tudi tveganje, česar se ambiciozni mladi strokovnjak nedvomno zelo dobro zaveda. »Igralci zelo dobro sprejemajo nove zamisli,« je poudarjal po dozdajšnjih prijateljskih preizkušnjah, na katerih smo se lahko o nekoliko drugačni Muri prepričali tudi v praksi.

Ga je smotrno takoj 'vreči v vodo'?

Sprememb je kar nekaj, a za podrobnosti je vendarle prezgodaj, na nek način je bistvena ta, da naj bi Sobočani poslej igrali le z enim zadnjim vezistom, Ante Šimundža je vztrajal pri dveh. S tem je povezana tudi nova vloga Matica Maruška, ki ga novi trener spet vodi na sredini igrišča, v nebo vpijoča pa je 'prekomanda' Kaija Cipota iz napada v obrambno vrsto. Damir Čontala mu je namenil naloge desnega štoperja, na kateri je do selitve v Bolgarijo kraljeval Žan Karničnik. Kot smo že pisali, se je s takšno idejo spogledoval tudi že nekdanji strateg, vendar resnejšega poskusa v to smer naposled ni bilo, njegov naslednik očitno misli resno. Dvajsetletni mladenič na tem položaju resda ni popoln novinec, v mlajših selekcijah se je že soočil s takšnimi zadolžitvami, prav tako je dejstvo, da ima kar nekaj lastnosti, s katerimi bi v prihodnosti lahko postal kakovosten branilec, ampak ... Ga je res smotrno po zgolj nekaj prijateljskih srečanjih takoj 'vreči v vodo'? Brez 'kilometrine' in potrebnih izkušenj je to tvegana poteza. Tako za ekipo kot igralca, ki bo pod drobnogledom navijačev in nogometne javnosti. Ter posledično pod večjim pritiskom, kar bi utegnilo povečati možnost napak. Obdobje, ki je pred fantom, bi lahko zaznamovalo njegovo nadaljnjo kariero, zato previdnost nikakor ni odveč.

Medžimurski virtuoz bližje vratom

Če ostanemo pri generalki, kot so zadnjo tekmo proti Slavii iz Sofije v Beleku označili muraši, je tudi Klemen Pucko na levem štoperju dokaj nepričakovana rešitev. V preteklosti je na tem mestu včasih bolj kot ne igral po sili razmer, v sredini je poveljeval Jan Gorenc. Zlasti v prvem polčasu obrambni trio ni deloval pretirano uglašeno, Bolgari so prelahko prihajali v priložnosti, seveda pa ob tem ne gre zanemariti, da ima Damir Čontala z Gregorjem Balažicem in Marinom Karamarkom na voljo tudi drugačne možnosti.
Kot smo že omenili, je na zadolžitve zadnjega veznega igralca prevzel Matic Maruško, pred njim sta bila ob obeh stranskih črtah Žiga Kous in Klemen Šturm ter med njima Nik Lorbek in Tomi Horvat, vse pa kaže, da 37-letni strokovnjak na črno-beli klopi namerava novo vlogo nameniti tudi Luki Bobičancu, ki je povsem okreval po poškodbi in bi moral v primerjavi z jesenskim delom sezone predstavljati največjo okrepitev. Medžimurski vezist je proti Bolgarom zaigral bližje nasprotnim vratom. Bil je 'prosti strelec', kot radi rečemo, oziroma vez med zvezno vrsto in Nardinom Mulahusejnovićem v konici napada.

Aleš Cipot
Res bo drugačna ...

Vse to priča o tem, da bo Mura z novim šefom očitno res precej drugačna, kot je bila, čeprav seveda nikakor ni nujno, da v tolikšni meri, kot se zdi na 'prvo žogo'. Za Damirja Čontalo je hkrati obetavno spoznanje, da ima znotraj igralske zasedbe kar precej manevrskega prostora za raznorazne odzive, za kar skrbijo Alen Kozar, Mitja Lotrič, Mihael Klepač, Samsindin Ouro, Tio Cipot, novinca Amar Beganović in Miha Kompan Breznik ter Žiga Škoflek, ki trenutno sicer še vedno okreva po poškodbi. Kar zadeva vratarja, je kristalno jasno, da Matka Obradovića zaradi preglavic s hrbtom vsaj na začetku spomladanskega dela prvenstva ne bo na igrišču. V prihajajočem spopadu v Stožicah bo mrežo prvakov branil Marko Zalokar, kmalu mu bo 'za ovratnik dihal' Marin Ljubić.
V katero smer se bodo predvidene spremembe zasukale, je nemogoče napovedati. Zgodi se lahko marsikaj, nič ni izključeno, od gostovanja v prestolnici bo odvisno marsikaj ...