Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
07.01.2022 11:59:12
Deli članek:

FRONTALNI NAPAD na MURO in CELJE: To je LOPOVŠČINA, ne razumem! In še malce o MRHOVINARJIH za tisoč evrov ...

Martin Metelko

Obetavni napadalec z Bonifike na stadion Z'dežele.

V preteklih dneh je precej močno odmeval 'primer Miha Kompan Breznik', ki se je iz Stožic preselil v Fazanerijo. Sobočani so izkoristili dejstvo, da obetavni levi bočni branilec z zmaji ni imel profesionalne pogodbe, medtem se je enako zgodilo na relaciji Koper–Celje. Z 21 goli prepričljivo najboljši strelec mladinske lige Tai Matea Panić je Bonifiko zamenjal s stadionom Z'dežele, kariero bo nadaljeval v knežjem mestu.

Celjani so v četrtkovem popoldnevu tudi uradno potrdili prihod nadvse talentiranega 18-letnega napadalca z dodatkom, da so sklenili dolgoročno pogodbo. Učinkoviti mladenič je v tej sezoni v 15. prvenstvenem krogu na gostovanju v Ljudskem vrtu že debitiral v prvoligaški druščini, odigral je 11 minut. Ob tem je zanimivo, da se je treningom članske ekipe pod taktirko Simona Rožmana pridružil tudi njegov starejši brat Vanja, ki ga je širša javnost spoznala po tem, ko je iz Olimpije prestopil k beograjski Crveni zvezdi, kjer je bil najprej član mlade ekipe rdeče-belih. Nato je bil v članski konkurenci na posodi v Grafičarju in Mačvi, toda njegova zgodba na Marakani se naposled ni zaključila po želenem scenariju. Vrnil se je v domovino, v jesenskem delu prvenstva v 2. SNL je zbral pet nastopov za Dekane, zdaj pa bo poskušal prepričati celjsko strokovno vodstvo, da si zasluži zaupanje.

In še marsikomu se bo

V zmajevem gnezdu po odhodu Mihe Kompana Breznika razočaranja niso skrivali, vendar so hkrati priznali tudi napako, ki se je začela že s prejšnjim vodstvom. Fant je bil pač brez profesionalne pogodbe, kar so Prekmurci izkoristili in ga iz Ljubljane privabili v Mursko Soboto. "To, da bi igralec iz mladinskega pogona zaigral za prvo ekipo brez profesionalne pogodbe, se ne sme več zgoditi. In se ne bo več dogajalo, o tem sem prepričan. Klub mora vedeti, kaj ima na voljo v mlajših selekcijah," je ob tem povedal športni direktor Olimpije Mladen Rudonja.
Tudi Koprčani so si privoščili enak spodrsljaj. Z velikim upom, ki so ga že postavili na ogled na veliki oder, niso podpisali pogodbe, kar mu je omogočilo odhod. Ob tem je treba dodati, da Sobočani in Celjani niso izigrali pravil; naredili so, kar jim omogočajo, mnogi pa si zastavljajo vprašanje o (ne)moralnosti takšnega početja. Tudi ali predvsem zato je odziv Anteja Guberca bržčas drugačen, kot je bil ljubljanski. "Zgodilo se je Olimpiji, zgodilo se je nam. In še marsikomu se bo," je začel predsednik Kopra, v nadaljevanju vprašanj ni bilo treba zastavljati.

Martin Metelko
Mrhovinarji za tisoč evrov

"Zame je to lopovščina! Ne razumem klubov, ki na takšen način prihajajo do igralcev. Očitno pod vplivom nekaterih menedžerjev, ki jih lahko označimo za mrhovinarje za tisoč evrov. Takšni v naš klub nimajo več vstopa, v Sloveniji je takšnih žal veliko preveč. Z nizkim finančnim vložkom dobijo na svojo stran starše, ki imajo morda finančne težave in potem delajo, kar se jim zahoče. Ko se nam je Panić pridružil pred dobrim letom in pol, je bil izgubljen fant, ki so ga 'sprehajali' sem ter tja. V zadnjih šestih mesecih je naredil velik napredek, trenirati je začel tudi s člani, pogodba zanj je bila pripravljena. Že pred časom sem mu obljubil, da jo bo dobil takoj po koncu jesenskega dela sezone. Čakali smo ga, da to rešimo, nakar smo izvedeli, da je končal v Celju. Prepričan sem, da to ni prava pot, mi tako nočemo in ne bomo delali. Tudi zato, ker s takimi zastopniki ne bomo imeli opravka. Sramota je za Muro in Celje, da sta to naredila na tak način. Spoštujem predsednika Sobočanov Roberta Kuzmiča in generalnega direktorja Celja Valerija Kolotila, zato še toliko težje razumem pripravljenosti sodelovanja z menedžerji, ki jih zanima zgolj lasten zaslužek. Ampak tudi to je naš nogomet. Ničesar ne bi rekel, če bi bili 'slepi', če bi spregledali igralčeve sposobnosti in mu ne bi ponudili pogodbe, toda mi smo mu dali vse. Mar bomo morali z drugimi klubi tekmovati že za 12-letne otroke, da ne bi odšli kam drugam? Kam to pelje, kam bomo prišli?" je razpredal Ante Guberac.