Natalija Gorščak Svet24.si

Generalni direktor hoče razrešiti direktorico ...

covidno potrdilo, lokal, italija Svet24.si

Sindikat delavcev gostinstva in turizma: Stanje je...

Esther Digley Svet24.si

Pogrešana je bila od lanskega novembra. Našli so...

borut pahor-pl1 Reporter.si

Bodo redne volitve že aprila? Pahor lahko pohiti ...

20161021-00734717 Necenzurirano

Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo ...

glamping, nomad\'s-pad, grand-canyon Odkrito.si

Pozabite na lesene utice, to je pravi GLAMping...

Tadej pogačar Njena.si

Tadej Pogačar svojo Urško ljubi že tri leta

nu
nu
0 13.06.2021 13:43:13

ŽALOSTNA NOVICA: V 83. letu starosti umrl dolgoletni predsednik OLIMPIJE!

Umrl je dolgoletni in uspešni predsednik nogometne Olimpije.

Umrl je Ivan Zidar, nekoč eden najvidnejših in najvplivnejših slovenskih gospodarstvenikov, kar nekaj časa pa je bil tudi uspešni predsednik NK Olimpija. Star je bil 82 let. Javnosti je bil znan predvsem kot direktor gradbenega giganta SCT, zadnja Zidarjeva leta pa so bila zaznamovana z aferami in sodnimi postopki.

Po poročanju medijev je Zidar leta 1968 diplomiral na ljubljanski fakulteti za strojništvo. Njegova pot se je začela hitro vzpenjati prek podjetij Slovenija ceste, Mehanični obrati, sredi sedemdesetih je vodil tudi Poslovno združenje gradbenih podjetij za izgradnjo avtocest in hidroelektrarn, v katero so bila združena podjetja Primorje Ajdovščina, Gradis in Slovenija ceste.


Deset let po diplomi je prejel najvišje priznanje Gospodarske zbornice Jugoslavije - gospodarstvenik leta, kar je bila le ena od več nagrad, ki so mu jih namenili v času njegove kariere.

Direktor SCT, družbe, v katero se je združilo več podjetij, je postal leta 1980. Ta je z nekaj prilagoditvami preživel tudi sušno obdobje po osamosvojitvi države, potem pa je družba doživela nov razcvet, ko se je Slovenija lotila gradnje avtocestnega križa, levji delež posla pa je šel prav SCT.

Zidarjev padec se je zgodil leta 2011 z začetkom stečaja SCT in sodnim pregonom. Leta 2013 je postala pravnomočna sodba, ki je Zidarja in še sedem soobtoženih obsodila za nepravilnosti v postopku javnega naročila za gradnjo novega centra za kontrolo zračnega prometa na brniškem letališču. Obsojeni so bili na zaporne kazni. Zidar je nikoli ni prestajal zaradi zdravstvenih razlogov.

Značke: zidar, olimpija

Članki iz rubrike