Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
17.08.2020 11:51:14
Deli članek:

Da, gre tudi za OSEBNE ZAMERE. Bil sem TARČA OMALOVAŽEVANJ, ampak saj nismo umrli. Prišla bo tudi TA NEDELJA!

Grega Wernig

V nedeljo bi morala na Bonifiki gostovati Olimpija ...

Boško Županović je dolgo in zelo nestrpno čakal na 13. avgust 2020. To je datum, ki bi mu moral poplačati ves trud ter prinesti veliko zadoščenje in obilo zadovoljstva. Potem ko je s Koprom v primorski ligi začel sanjati prvoligaške sanje, bi moral v Sežani po več kot treh letih naposled dočakati vnovični debi kanarčkov med elito, toda koronakriza je vse skupaj prestavila na poznejši termin. "Sem človek, ki je doživel že številne ekstremne okoliščine, v katerih so se stvari spremenile v zadnjem trenutku. Usoda ti včasih prekriža načrte, ko si prepričan, da se to ne more pripetiti. Navadil sem se že na marsikaj in ni mi preostalo drugega, kot da se sprijaznim tudi s prestavitvijo začetka prvenstva. Priznam, na začetku sem bil jezen in tudi nadvse kritičen do vsega, kar je privedlo do tega. Ampak po nekaj prespanih nočeh smo stopili na žogo, zgodba se je ohladila, vendar je dejstvo, da poznejši začetek ne koristi nikomur. Vsi smo oškodovani, toda prav tako ni nikakršnega dvoma, da je zdravje najpomembnejše. Je nad vsem, ne moreš ga podrediti ničemur, umetnost pa je najti pravšnje ravnovesje med skrbjo za zdravje in zagotovitvijo vsaj kolikor toliko normalnega ritma življenja ter v primeru nogometa oziroma športa tudi tekmovanja. Kakopak ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. Jasno je, da se moramo zdaj ustrezno odzvati in storiti vse, da bi ekipa ostala na želeni ravni pripravljenosti. S tem se vsi spoprijemamo prvič, zato je seveda precej negotovosti, vendar močno verjamem, da se bomo s tem znali spopasti in da bomo uspešni," je pripovedoval koprski direktor.

Z dovolj dobre volje bi bil mogoč dogovor

Prepričan je, da bi bilo mogoče vse skupaj rešiti tudi drugače. "Mislim, da so pristojne institucije malce zaspale. Nočem biti preveč kritičen do NZS, ampak menim, da je bilo mogoče marsikaj predvideti in da je bilo dovolj časa, da bi se temu problemu posvetili bolj temeljito z namenom poiskati prave in pravočasne rešitve. Virus je med nami, od tega ne moremo bežati, z njim smo prisiljeni živeti in verjamem, da bi bilo z dovolj dobre volje na državni ravni mogoče doseči dogovor o protokolu, ki bi v primeru okužbe veljal le za šport. Da bi torej izolirali le posameznike, ne celotnih ekip, kar predvideva tudi protokol Uefe. Ker se življenje ne more kar tako ustaviti. Posledice so bile že do zdaj zelo hude, če bomo tako nadaljevali, pa bodo še veliko hujše. Na mnogih področjih. Imamo nekaj dobrih primerov iz tujine, ki bi jih lahko posnemali. Mislim, da je to edina rešitev. V nasprotnem se bo res zgodilo, kar ste zapisali že v vašem časopisu; ne le, da sezone ne bomo končali, temveč je ne bomo niti začeli. In teorija zarote nima s tem popolnoma nič. Nočem biti pesimist, a to je v tem trenutku realnost, ker se bomo prej ali slej spet soočili z okužbo. Kjerkoli," je povedal Boško Županović.

Ne skrivam, da zaradi Olimpije

Po prvotnem razporedu bi morali sinoči na Bonifiki gostovati ljubljanski zeleno-beli in tudi to je dvoboj, ki ga je naš sogovornik nestrpno pričakoval. Ne le zato, ker bi bila to prva prvoligaška tekma na koprskem stadionu po nekaj več kot treh letih. "Ne skrivam, da zaradi Olimpije," je poudaril direktor Kopra. "Kapo dol za vse, kar je storila, za vse dosežke, toda veseli me priložnost, da lahko pokažemo, kako resno smo sposobni ogroziti takšna velikana, kakršna sta Maribor in Olimpija. Ampak tudi ta nedelja se bo zgodila. Prišla bo. Prej ali slej. Ali sobota. Saj vendar nismo umrli, nogometa nismo prenehali igrati," je pristavil Boško Županović, a prav tako ni skrivnost, da ga motivirajo tudi osebne zamere, ki so v preteklih letih zaznamovale odnos z Milanom Mandarićem. "Bil sem tarča številnih omalovaževanj predsednika oziroma lastnika Olimpije. Kakor hočete. Sam menim, da se diskreditiranje konkurence v nogometu lahko dogaja le na igrišču, v športnem boju, in tako se razvija ali stopnjuje tudi rivalstvo. Nikakor pa ne zunaj terena s takšnimi in drugačnimi pritlehnimi igricami. Z izločitvijo tekmeca zunaj igrišča, zunaj igre, zunaj nogometa ..."