favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Robert Balantič
Robert Balantič
1 13.08.2020 09:14:42

Celje, Maribor, Olimpija in Mura živijo v VELIKEM STRAHU! Bi lahko ostali brez EVROPE?! Tu so vse podrobnosti!

Martin Metelko
Hkrati s prestavitvijo začetka prvenstva je NZS razkrila nov protokol, ki bo v primeru okužbe s koronavirusom v veljavi v še eni covid-19 sezoni.

 Krovna organizacija je upoštevala priporočila Uefe, vendar manjka še ena pomembna malenkost. Velika malenkost. Gromozanska! Manjka »pečat« države oziroma ga mora zdaj potrditi še Nacionalni inštitut za javno zdravje. Če ga bo, bo nogometno življenje vsekakor precej lažje.

Prestavitev začetka novega prvenstva, za katero se je NZS odločila po okužbi s koronavirusom v še tretjem klubu elitne deseterice, je razburkala duhove. Oziroma predvsem odziv NIJZ, ki je celotno zasedbo zmajev poslal v 14-dnevno karanteno. »Če bo tako ob vsakem pozitivnem testu, potem ne le, da sezone ne bomo končali, temveč je ne bomo niti začeli,« so prepričani predstavniki slovenskih prvoligašev in mnogi drugi, ki bolj podrobno, ali vsaj bežno, spremljajo nogometna dogajanja na sončni strani Alp.  »Če epidemiolog v epidemiološki preiskavi ugotovi, da je imel posameznik visoko rizičen tesen stik z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s covidom-19, se mu odredi 14-dnevna karantena. To velja za vse primere in pri tem ni izjem. Dolžina karantene je vezana na inkubacijsko dobo bolezni, v kateri se lahko pri posamezniku pojavijo bolezenski znaki,« je Nacionalni inštitut za javno zdravje pojasnil za osrednjo informativno oddajo na nacionalni televiziji. 


Atletico? Gotovo so ugotovili, da sta bila v kontaktu le ta dva
V izolacijo morajo vsi, ki so bili v visoko tveganem tesnem stiku. »O tem presodi epidemiolog, ki naredi tako imenovano epidemiološko anketo. Ugotovi torej, s kom je bil pozitivni v visoko tveganem tesnem kontaktu. Ta oseba seveda mora v karanteno,« je razložila vodja strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.
In kako se izogniti temu, da bi v karanteno morala celotna ekipa? »Če se trenira v manjših skupinah, če ni druženja v slačilnicah ali kjerkoli drugje, potem je možno dati v karanteno samo manjši del športnega kolektiva. Če je teh stikov več, pa mora v karanteno večji del ekipe,« je za Televizijo Slovenija odvrnila najbolj izpostavljena epidemiologinja ter se dotaknila tudi primera madridskega Atletica, kjer sta okužena igralca v osamitvi, njuni soigralci pa bodo drevi igrali tekmo lige prvakov. »Prav gotovo so ugotovili, da sta bila samo ta dva v kontaktu. Ne vem, kakšne so bile razmere, ampak če niso šli v karanteno vsi stiki, se jim bo širila okužba po klubu naprej.«

Posameznik ne sme zaustaviti 'mašinerije'
Da bi bila v tesnem stiku le Šime Vrsaljko in Angel Correa, je kakopak utopija, takšna razlaga ni dovolj prepričljiva, sicer pa si večina nogometnega sveta prizadeva, da posamezni pozitivni testi ne bi zaustavili celotne »mašinerije«. Protokol Uefe je temu primeren, nasproti so mu šle številne evropske vlade in zdaj NZS močno upa, da bo tako tudi pri nas. Le na tak način bi se liga lahko normalno začela, nadaljevala oziroma sploh igrala – drugače bi lahko za vselej ostala ujetnik koronavirusa. 

Evropejci živijo v strahu
Popolnoma jasno je, da si mehkejšega pristopa NIJZ želijo vsi klubi, ki že tako ali tako občutijo številne negativne posledice, v teh dneh pa najbolj trepetajo slovenski predstavniki v evropskih pokalih. V prvi vrsti Celjani, ki jih že v sredo v Budimpešti čaka dvoboj 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Dundalku. V ponedeljek morajo grofi opraviti obvezno testiranje, ki ga tri dni pred vsako tekmo zahteva Uefa. Kakopak z namenom, da bi izločila posameznike z morebitnim pozitivnim testom. In samo njega, medtem ko ima pri nas za zdaj vse skupaj lahko precej večje razsežnosti. Če bi bil namreč kdo v zasedbi iz knežjega mesta pozitiven, bi morala po trenutnih pravilih NIJZ v karanteno celotna ekipa. Posledica? Prvaki ne bi mogli odpotovati v madžarsko prestolnico, kar bi obenem pomenilo, da bi Irci napredovali brez boja. Pomenilo bi katastrofo za Celjane, ki bi se bili prisiljeni soočiti s hudim finančnim udarcem, v enakem strahu pa za zdaj še vedno živijo tudi pri Mariboru, Muri in Olimpiji, ki je tako ali tako poseben primer … Da, trenutne razmere so takšne, da teorija pravi, da bi vsi lahko izpadli na način, da sploh ne bi stopili na igrišče. Si lahko predstavljate kaj takega?
Odgovorni pri NZS so slovenskim Evropejcem menda zagotovili, da bodo storili vse, da bi NIJZ sprejel Uefin protokol. Čim prej, po nekaterih informacijah morda do jutri, zagotovo pa vemo, da se do sinoči nič ni premaknilo z mrtve točke. 

Značke: plts, olimpija, maribor, mura

Članki iz rubrike