Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

nu
nu
0 14.05.2020 09:56:14

Cretu DVIGNIL OGROMNO PRAHU: Sprejeli smo znižanje PLAČ, a samo za TRI MESECE! Klub mi je PONUDIL ...

Grega Wernig
Vijoličasti so v petek začeli s skupnimi treningi, toda kot je za romunski Prosport priznal Alexandru Cretu, so se mariborski nogometaši videvali že pred sprostitvijo določenih ukrepov.

Visokorasli defenzivni vezist petnajstkratnih slovenskih državnih prvakov je namreč zatrdil, da so Mariborčani že prej trenirali skupaj, v skupinah po tri, štiri, brez prisotnosti trenerjev.

Sredi prejšnjega tedna je v romunskem Prosportu izšel intervju z mariborskim vezistom Alexandrujem Cretujem. Visokorasli, 28-letni Romun je v njem razkril marsikaj zanimivega. Pogovor je potekal še pred odločitvijo vlade, da se lahko profesionalni športniki vrnejo na skupinske treninge z določenimi omejitvami. V petek so se petnajstkratni slovenski državni prvaki znova zbrali na skupnem treningu, trenirali so v skupinah s po šestimi nogometaši. Pisali smo, da so se nogometaši tako spet videli po skoraj dveh mesecih, toda po Cretujevih besedah so se nekateri vijoličasti igralci videli že prej. Še več, skupaj so celo trenirali. »Sem v Mariboru, kjer treniramo v skupinah s po tremi, štirimi igralci, brez trenerjev. Ne dovolijo nam, da bi bilo na zelenici preveč ljudi. Imamo vsakodnevni urnik, ki mu sledimo. Kolikor razumem, se bodo stvari počasi vrnile v normalne tirnice, in mislim, da bomo naslednji teden začeli s kolektivnimi treningi. Tukaj v Sloveniji je manj primerov koronavirusa, kajti država je majhna,« je Prosportu razložil Cretu, ki je torej le za nekaj dni zgrešil napoved o kolektivnem treniranju. Ne s tem tednom, kot je napovedal Romun, temveč z drugo polovico prejšnjega tedna so se začele skupinske vadbe za športnike v kolektivnih, kontaktnih športih. Jasno, s številnimi omejitvami, ki bodo ostale v veljavi vse tja do 20. maja, ko bodo nogometaši dobili nova navodila, kaj smejo delati na treningu in česa ne.

Stvari ne bodo enake kot pred prekinitvijo
Tako kot praktično vsi nogometaši Maribora je tudi Cretu izrazil upanje, da se stvari čim prej vrnejo v normalne tirnice in se prvenstvo čim prej spet nadaljuje. Jasno, vijoličasti si neskončno želijo nadaljevanja letošnje sezone, ki se jim je v dozdajšnjem delu dodobra ponesrečila. Prvo razočaranje so doživeli, ko se niso uspeli uvrstiti v skupinski del enega izmed evropskih tekmovanj. Sledil je pokalni šok na Bonifiki, ko so Štajerci izpadli proti drugoligašu Kopru, udarec za udarcem pa so doživljali tudi v državnem prvenstvu. Po dokaj skromni jeseni, ko so na zimski premor odšli z zanje nesprejemljivega tretjega mesta, je sledila še slabša pomlad. Pet tekem in ena sama zmaga ob dveh remijih ter porazih je poskrbela za to, da je Darko Milanič odstopil s položaja mariborskega trenerja. Kmalu za tem je klub zapustil tudi dolgoletni športni direktor Zlatko Zahović, ki ga je zamenjal Oliver Bogatinov, slednji pa je Milaničevega naslednika našel v hrvaškem strategu Sergeju Jakiroviću. Novi šef strokovnega štaba bo tako zdaj imel nalogo, da v primeru nadaljevanja sezone Maribor dvigne s četrtega mesta na lestvici. Kdo ve, morda celo čisto na vrh. Zaostanek za vodilno Olimpijo je ulovljiv, znaša sedem točk, in ker je do konca ostalo še enajst krogov, so stvari seveda še povsem odprte. »Pravijo, da bi se prvenstvo lahko nadaljevalo 30. maja, do konca je ostalo še enajst krogov. Sezono lahko dokaj hitro zaključimo, a mislim, da stvari ne bodo enake, kot so bile pred prekinitvijo. Težko je nadaljevati v istem ritmu, ko enkrat prekineš sezono. Zelo pomembno je, da pazimo na poškodbe, ko se bodo spet začeli treningi,« je razglabljal Cretu.

Pri Mariboru so mi ponudili podaljšanje pogodbe
Romunske medije je zanimalo tudi, kakšno je finančno stanje v vijoličastem klubu, nekdanji nogometaš romunske Politechnice in ljubljanske Olimpije pa je potrdil tisto, kar smo v Ekipi SN pisali že pred časom. Da so v vodstvu štajerskega ponosa igralcem predlagali 15- oziroma 20-odstotno zmanjšanje plače; 15 za marec, 20 za april in maj. A hkrati smo razkrili tudi, da je vodstvo kluba osebne dohodke vijoličastim igralcem znižalo za 20 odstotkov tudi za celotno naslednjo sezono in da se s to odločitvijo niso strinjali vsi nogometaši. Da so bili v vlogi 'upornikov' trije, med njimi tudi Alexandru Cretu. Romun je s svojim odgovorom posredno priznal, da se za zmanjšanje osebnega dohodka za naslednjo sezono ni strinjal. Ko so ga namreč povprašali, kako se je Maribor s finančnega vidika lotil racionalizacije poslovanja v obdobju med pandemijo koronavirusa in v obdobju po njej, je namreč Cretu govoril o zmanjšanju plače za 15 oziroma 20 odstotkov, a le za čas trajanja pandemije. »Klub je predlagal zmanjšanje plače za obdobje treh mesecev in vsi smo se s predlogom strinjali. To je normalno, vsi smo razumeli, v kakšni situaciji smo, nihče ni pričakoval tega. Dogovorili smo se za zmanjšane plače, a le za te tri mesece. Težko je, klub gre skozi težavno obdobje, toda to velja tudi za nas nogometaše. Vesel sem, ker smo s klubom prišli na skupni imenovalec,« je dejal Cretu in torej posebej poudaril, da so se za zmanjšanje plače dogovorili samo za tri mesece (marec, april, maj).

Za konec je romunski vezist omenjenemu mediju iz svoje države razkril še nekaj zanimivega, in sicer naj bi mu v Ljudskem vrtu ponudili podaljšanje pogodbe. Aktualna se mu izteče 31. maja 2021. »Do konca pogodbe mi je ostalo še eno leto, toda v klubu so mi ponudili podaljšanje. Pogovarjamo se. Maribor je klub z dobrim imenom v Evropi, je brand in to me motivira, da bi nadaljeval z igranjem tukaj. Slovensko državno prvenstvo vsako leto raste. Maribor ima tudi fanatične navijače in sam imam z njimi dober odnos. Cenijo me tako navijači kot ljudje v klubu, trenerski štab in to me dela srečnega,« je zaključil romunski vezist.

Članki iz rubrike