Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
EkipaSN
EkipaSN
13.04.2020 08:55:20
Deli članek:

Naravnost NORA ZGODBA nogometaša Olimpije: Stric LEGENDA, pred Ljubljano tudi nemški velikan BAYERN!

Jurij Kodrun

Zanimiva zgodba zanimivega mladega nogometaša Olimpije.

O tem, da se v mladinskem pogonu Olimpije kali celo mladi avstralski reprezentant, ki je za nameček še sorodnik slovitega Dada Prša, smo že poročali. Zdaj je Luka Pršo gostoval v enem od avstralskih medijev in razkril svojo zanimivo nogometno zgodbo.

Za Olimpijo so v preteklosti igrali nogometaši iz številnih držav. Pred časom je bil med zmaji tudi Egipčan (Mohamed Abd Rabo; 13 tekem, 3 goli v sezoni 2004/05), v šampionski sezoni 2017/18 je zeleno-beli dres nosil Avstralec Jason Davidson, trenutno so v Stožicah dva Kamerunca in Ganec, Argentinec Sebastian Calleja je za Olimpijo igral leta 2001, Ranko Stojić je novega Andraža Šporarja videl v Brazilcu Danilu Mariottu, Ljubomir Kantonistov je tri leta po slovesu od Ljubljane zaigral celo za reprezentanco Rusije in tako dalje in tako naprej. Če bo kadarkoli zaigral za člane, bo Luka Pršo še povečal število tujcev v zgodovini Olimpije. Ampak motite se, če mislite, da ga bo statistični guru OptaŽabar uvrstil v rubriko nogometašev s področja nekdanje Jugoslavije.

Martin Metelko

Njegove korenine so že res na Balkanu, toda njegovo nogometno državljanstvo je – avstralsko! Šele 18-letni vezist se je namreč rodil v Sydneyju, kjer je tudi naredil prve nogometne korake. Toda že rosno mlad se je nato odpravil na skoraj epsko popotovanje po Evropi. Preden je namreč podpisal za Olimpijo, se je kalil tudi v številnih drugih klubih.

TEŽAVE Z REGISTRACIJO
"Ko sem bil star 13 let, me je sloviti Bayern povabil na preizkušnjo. Bil sem šokiran," je uvodoma za The World Game povedal Luka Pršo in nadaljeval: "V München sem skupaj z očetom in bratom odšel za teden dni. Ljudem iz Bayerna sem bil všeč, ob slovesu so mi rekli, naj se vrnem, saj bi me želeli za nekaj let zadržati v njihovi akademiji. Leto dni pozneje sem se s starši preselil v Nemčijo in čakal, kdaj bom registriran za Bayern. Po nekaj mesecih so mi rekli, da so se pojavile resne težave, češ da me ne bodo mogli registrirati, ker sem še mladoleten. Tedaj sem imel le avstralski potni list, nisem bil državljan Evropske unije. Bil sem zelo, zelo razočaran. Nato se je moja družina odločila, da bo za vse najbolje, če bomo odšli v Anglijo." Tudi na Otoku je treniral v klubu znanega imena: "Šel sem na preizkušnjo k Southamptonu, tam sem ostal šest tednov. Sprejeli so me, tam sem res užival. Nisem imel pogodbe, a sem igral vsak konec tedna. V klubu so rekli, da bi me radi zadržali, a so se vnovič pojavile težave z registracijo. Tedaj sem si rekel: ’Oh, no, ne že spet!’"

KOT VELIK VZOR
Takrat se je Pršo odločil, da bo izkoristil svoje korenine. "Moj oče se je rodil na Hrvaškem, zato sem sprejel ponudbo Dinama iz Zagreba, ki me je že nekaj časa vabil medse. Šel sem tja, tudi z željo, da bi končno dobil hrvaški potni list. Potem sem podpisal dvoletno pogodbo in ostal skoraj dve leti. To je bila neverjetna izkušnja. Veliko sem se naučil. Zdaj sem v Olimpiji, ki mi je ponudila triletno pogodbo in načrt za prihodnost. Res uživam v Ljubljani," je priznal Pršo, ki ima z Olimpijo, kamor ga je pripeljal nekdanji vodja mladinskega pogona Fabijan Komljenović, podpisano pogodbo do leta 2022. Toda vprašanje je, ali bo ostal do takrat: "Olimpija je fantastičen mali klub. Vsi v klubu radi pomagajo in usmerjajo mlade nogometaše, zaradi tega sem tudi odšel sem. Do konca pogodbe imam še nekaj časa, toda že zdaj vlada precejšnje zanimanje zame. Ne vem, kaj se bo zgodilo v poletnem prestopnem roku. Če bom ostal, se bom poskušal prebiti v člansko ekipo. To je moj glavni cilj."

Priimek Pršo ni neznanka v svetu nogometa. Dado Pršo je blestel tudi v hrvaškem dresu. "Dado je moj stric in seveda poznam njegovo zgodbo. Ko je bil star 22, 23 let, je imel redno službo. Potem je odšel v Francijo in postal profesionalni nogometaš. Njegova zgodba me res navdušuje. Igral je celo za reprezentanco in imel res dobro kariero. Zame je res velik vzor," je še dejal Luka Pršo.

Jurij Kodrun