Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
13.04.2020 08:09:27
Deli članek:

Kako se bodo po priporočilih FIFE odzvali SLOVENSKI PRVOLIGAŠI? Klubi lahko znižajo plače, ampak ...

Grega Wernig

"Nič več ne bo, kot je bilo," je pogosto slišati v obdobju, ko je zaradi koronavirusa zastal ves svet. Prav tako prevladuje enotno mnenje, da bodo posledice hude, in pri tem kakopak ni izjema niti najpomembnejša postranska stvar. Vsaj v bližnji prihodnosti bo v nogometu manj denarja. Tudi v slovenskem, čeprav ga že pred nastalo krizo ni bilo dovolj, medtem pa klubi iščejo rešitve, kako preživeti.

Sezona v Evropi je zaradi pandemije covida-19 prekinjena, in ker se bliža junij, ko se s koncem meseca v veliki meri iztekajo tudi pogodbe med nogometaši in klubi, je Fifa izdala priporočila zvezam in klubom glede prestopnih aktivnosti in pogodbenih obveznosti med igralci in klubi. Nastala so v sodelovanju in soglasju nogometnih deležnikov na ravni mednarodnega nogometa – Fife, Združenja evropskih nogometnih klubov, FIFPro in Foruma svetovnih lig (World League Forum).


Pogodbe do dejanskega konca sezone

Svetovna krovna organizacija je predloge in priporočila podala predvsem na temo pogodb, ki se iztečejo ob koncu sezone, novih pogodb in pogodb, ki se ne morejo izvrševati v celoti. Prav tako se priporočila nanašajo na registracijska obdobja in prestopne roke.
Fifa tako priporoča, da se pogodbe, ki bi se morale izteči konec prvotno predvidene tekmovalne sezone, iztečejo ob dejanskem zaključku prvenstev. Prav tako priporoča, da pogodbe, ki naj bi začele veljati z novo tekmovalno sezono, dejansko začnejo veljati z začetkom nove tekmovalne sezone.

Poskušajte se dogovoriti

Ker se zaradi pandemije pogodbe ne morejo izvrševati v celoti, Fifa izrecno priporoča, da pogodbene stranke z dialogom in medsebojnim soglasjem dosežejo sporazum o ustreznih spremembah oziroma dopolnitvah relevantnih pogodbenih določil za čas trajanja pandemije covida-19. Izhajajoč iz načela pogodbene stabilnosti je kakršnokoli enostransko odločanje o predčasnih prekinitvah ali spremembah obstoječih pogodb brez doseženega soglasja obeh pogodbenih strank močno odsvetovano. Fifa v okrožnici podrobno opredeljuje smernice, kako naj pogodbene stranke dosežejo soglasje o morebitnih spremembah oziroma veljavnih pogodbah, in elemente, po katerih se bodo pred ustreznimi organi presojali morebitni spori glede enostranskih prekinitev pogodb.

Slovenija je posebna

Že nekaj časa je kakopak najbolj pereča tema nižanje stroškov, beseda racionalizacija pa je postala stalnica tudi pri najbogatejših – ali zlasti pri njih, saj je jasno, da bo kriza najbolj udarila tam, kjer se vrti oziroma se je vrtelo največ denarja. A niti Slovenija pri tem nikakor ni izjema, čeprav je jasno, da v nogometu na sončni strani Alp denarja že od nekdaj kronično primanjkuje. Vsa čast izjemam, a velika večina klubov živi zelo skromno, odslej pa bodo očitno še skromneje. Vsi po vrsti se namreč ubadajo z vprašanjem, kje in kako privarčevati še kakšen dodaten evro, na udaru so plače igralcev v izrednih razmerah. Kot smo že omenili, Fifa vsem polaga na srce, naj bodo kakršnikoli ukrepi sprejeti v dogovoru med klubom in igralci; v takšnih primerih krovna organizacija ne postavlja nikakršnih omejitev. Dotaknila se je tudi držav, v katerih ne obstaja zakon, ki bi določal status igralcev v izrednih razmerah. V to skupino spada tudi Slovenija in v takšnih primerih naj bi klub smel na svojo roko znižati prihodke igralcev, vendar bo moral to pojasniti (argumentirati) ustreznim organom Fife. Dokazati bodo morali, ali je znižanje pogodbe ekonomsko upravičeno z zmanjšanjem prihodkov, ali je sorazmerno za celotno ekipo ali to morda velja le za posameznike, ali so plače vsem klubskim uslužbencem znižane sorazmerno in ali je bil ukrep znižanja zares sprejet po opravljenih pogovorih v dobri veri tako za klub kot za igralce.
Ampak Slovenija ni le država brez zakona, ki bi urejal status igralcev v izrednih razmerah, temveč je nekaj posebnega tudi zaradi s. p.-jev oziroma samozaposlenih, zato je bolj ali manj jasno, da si bo s priporočili Fife (razen vztrajanja pri dogovoru) dokaj težko pomagati. Treba bo najti rešitev, ki bi prišla v poštev samo na sončni strani Alp. Številni sestanki v tej smeri so že stekli, klubi v sodelovanju s sindikatom in NZS iščejo možnost za skupno rešitev, v okviru katere pa bo v vsakem klubu mogoč tudi interni dogovor.

Pogodbe prek e-pošte

Nove okoliščine prav tako narekujejo, da se registracijska obdobja in prestopni roki ustrezno spremenijo glede na zaključek aktualne tekmovalne sezone in z začetkom nove.
Zaradi pandemije je Fifa sprejela tudi sklep, da v reprezentančnih terminih v juniju za klube ne velja obveznost omogočanja udeležbe njihovih igralcev na reprezentančnih zborih, saj so bile tekme izbranih vrst odpovedane, mednarodna organizacija pa opozarja, da je ne glede na trajanje pandemije covida-19 treba spoštovati odločitve in predpisane roke v primeru pravnomočnih odločitev Fifinih organov, medtem ko se strankam v postopkih pred Fifinimi organi omogoča podaljšanje rokov v konkretnih postopkih na Fifi. Fifa je prav tako odločila, da se klubom omogoča možnost posredovanja predloga nove pogodbe igralcem prek e-pošte.