zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

rb
rb
0 28.11.2019 09:50:48

PREKMURSKI DRAGULJ Kai Cipot: Vem, kaj želim storiti, glede OČETA pa vam povem TOLE

Aleš Cipot/
Nekoč je Cipot že navduševal v Fazaneriji, zdaj prihaja naslednji – po Fabijanu se na veliki oder v črno-belem dresu prebija njegov sin Kai. Nadvse obetavni 18-letni napadalec, za katerega so mnogi strokovnjaki prepričani, da ima 'tisto nekaj', da bi mu lahko uspela lepa kariera.

"Lastni nogometni šoli moramo posvečati izjemno pozornost. Z zelo jasnim namenom, da bi v članski ekipi imeli čim več doma vzgojenih igralcev," so ob prihodu v Fazanerijo, ko so se lotili nove črno-bele zgodbe, poudarjali prvi mož kluba Robert Kuzmič in njegovi sodelavci. Začetki niso bili lahki, mrka sta pustila grozljive posledice, a medtem se je vloženi trud začel obrestovati. Selekcije U-15, U-17 in U-19 so se vrnile na najvišjo raven tekmovanja, hkrati je vse več nadvse talentiranih mladeničev, ki trkajo na vrata prve ekipe. Trenutno sta v ospredju 17-letni branilec Žiga Laci, ki ga je Ante Šimundža na zadnjem ligaškem gostovanju v Sežani uvrstil v začetno enajsterico, in 18-letni napadalec Kai Cipot, ki se v tej sezoni lahko pohvali s štirimi prvoligaškimi nastopi, že prej je v udarni črno-beli zasedbi debitiral na prvi tekmi kvalifikacij za ligo Europa proti Maccabiju v Hajfi. Vmes se je izkazal tudi v povratnem pokalnem četrtfinalnem spopadu z Domžalami, ko se je v vzdihljajih dvoboja vpisal med strelce in svoji ekipi omogočil podaljška, po katerih so si Prekmurci s streli z bele točke zagotovili napredovanje v polfinale. "Gol na tej tekmi je moj do zdaj najlepši nogometni trenutek," je razkril otrok Mure, ki je bil član vseh selekcij črno-belih.

simundza cipot ac
Aleš Cipot/

Čutil sem, da bi jo lahko dočakal

S svojimi strelskimi in še kakšnimi sposobnostmi že lep čas opozarja nase. Dovolj zgovoren je podatek, da je z naskokom najboljši strelec mladinske lige, na 12 tekmah je dosegel 16 golov, toda obenem je obetavni napadalec vse bolj pogosto v kadru članskega moštva. Ante Šimundža zelo pozorno spremlja njegov razvoj in ga v vse večji meri uvaja v svet profesionalizma. V sezoni, ki bi lahko pomembno usmerila nadaljnjo kariero soboškega upa, česar se tudi sam zelo dobro zaveda. "Drži, menim, da sem v najpomembnejšem obdobju kariere. Da se na neki način 'lomi' glede tega, kako naprej," pravi Kai Cipot, ki se je poleti pridružil že prvemu dnevu priprav pod vodstvom mariborskega strokovnjaka. "Zraven sem bil že leto dni prej, a takrat predvsem zato, da sem se spoznal z načinom dela prvoligaške ekipe, kajpada sem si nabiral tudi prepotrebne izkušnje in nova znanja. Letos pa sem čutil, da bi lahko dočakal priložnost. Zares sem se trudil, trdo sem delal, in ko sem začel dobivati minutažo na prijateljskih preizkušnjah, sem bil neizmerno zadovoljen. To je bila nagrada in prizadeval sem si, da bi vsak trenutek na igrišču čim bolje izkoristil ter upravičil trenerjevo zaupanje."
To mu je odlično uspevalo, dokaj redno je tresel mrežo in uradni ognjeni krst dočakal že na uvodni preizkušnji sezone v Izraelu, nakar je začel nabirati tudi prvoligaške minute. Pravzaprav vse skupaj poteka po okusu mladega igralca. "Zelo sem zadovoljen, da sem zraven, da napredujem in da se lahko učim od takšnega strokovnjaka, kot je Ante Šimundža. To je izjemnega pomena. Veliko mi pomaga, me usmerja, njegovi nasveti so neprecenljivi."

Pomembno je le, da igram. Kjerkoli!

Kai Cipot je dejaven na dveh 'frontah', med dozorevanjem s člansko ekipo se dokaj redno pridruži vrstnikom v mladinski ligi, v kateri je za nasprotne branilce skoraj nerešljiva uganka. Nekateri v preveliki meri vase zagledani fantje v nastalih razmerah 'pošiljanja' v selekcijo U-19 morda ne bi sprejeli najbolje, za našega sogovornika to nikakor ne velja. "Zame je vsekakor najpomembnejše, da igram, da nabiram minute in sem nenehno v tekmovalnem ritmu. Vem, da je to za vsakega mladega igralca izjemnega pomena, in vedno znova se trudim po najboljših močeh, da bi se izkazal. Popolnoma jasno je, da sem vesel strelskega učinka v mladinski ligi, tudi to je dokaz dobrega dela in storiti moram vse, kar je v mojih močeh, da bi v takšnem slogu nadaljeval. Vsaka tekma pomeni novo dokazovanje. Kjerkoli! Zavedam se, da bi bilo zame najslabše, če me ne bi bilo na igrišču, če ne bi igral, prav tako vem, da imam še obilo prostora za napredek na raznih področjih. Vse svoje sposobnosti moram dvigniti na še precej višjo raven."

kai cipot ac
Aleš Cipot/

Zaigrati v polni Fazaneriji je nekaj čudovitega

V tej sezoni prekmurski dragulj doživlja nove in nove mejnike, zaigral je tudi pred polno Fazanerijo. "To je nekaj zares čudovitega, to je nekaj posebnega. Nekaj najboljšega. To je tisto, kar si od nekdaj želiš, od malih nog, občutki so neverjetni. Naši navijači so fantastični, njihova podpora nam pomeni ogromno, veliko pomeni tudi meni osebno. Največ. Z njihovo energijo s tribun je vse lažje, prav tako so motivacija, ki nikoli ne izgine," je povedal 187 centimetrov visok prekmurski dragulj.
Mnogi ogledniki klubov iz tujine se že ozirajo za njim, ampak 18-letni napadalec o selitvi z ravnice še ne razmišlja pretirano resno. "Najprej se želim dokazati v dresu Mure. Nekaj narediti in pustiti pečat v svojem klubu, potem bom začel razmišljati o naslednjih korakih. Tukaj je še šola, ki jo moram končati, tako da so moji cilji v tem trenutku povezani le z Mursko Soboto, nekoč pa bi se seveda rad preizkusil tudi v tujini."

Kvečjemu je dodatna motivacija

Seveda se je bilo nemogoče izogniti očetu, Fabijan Cipot je ena od legend Mure z zavidljivimi nogometnimi dosežki. Za številne otroke so lahko uspešne kariere staršev tudi veliko breme, poleg tega so takšne in drugačne primerjave neizogibne. "S tem se ne obremenjujem, to mi ne predstavlja kakšnega posebnega bremena. Kvečjemu je dodatna motivacija, da bi bil boljši od njega. Od svojega vzornika. Da bi imel uspešnejšo kariero. In bodite prepričani, da bom naredil vse, da bi ga presegel."
Kakšen oče je lahko utež zaradi pretiranih pričakovanj in vtikanja v zgodbe svojih otrok. "Ne, tudi glede tega ni nikakršnih preglavic. Kdaj pa kdaj mi seveda kaj svetuje iz lastnih izkušenj, predvsem pa mi vedno znova polaga na dušo, da moram čim bolje trenirati in poslušati trenerja. Mojih iger ne komentirava kaj prida, navsezadnje tudi zato, ker tekem ne obiskuje pretirano pogosto," je povedal Kai Cipot, ki ima poleg očeta vzornika tudi v Zlatanu Ibrahimoviću, medtem pa je v ozadju že v pripravljenosti še en Cipot; mlajši brat Tio, ki blesti v kadetski ekipi.

Članki iz rubrike