franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
6 28.09.2019 09:41:07

ODŠEL JE SUAD BEŠIREVIĆ: Številka 99 in VEČNI DERBI, na katerem je Olimpija POTOLKLA Kekov Maribor

Reuters
Umrl je Suad Beširević.

Bilo je leta 2003. Poleti. Nova sezona se je začela na spektakularen način. Z večnim derbijem. A z napako. Derbi ni bil odigran ne v Ljubljani ne v Mariboru. Gostilo ga je - Velenje! Olimpija je bila kaznovana, zato tekme ni smela gostiti na kultnem Centralnem stadionu za Bežigradom. Na stadionu Ob jezeru se je zbralo 2500 gledalcev, ki si niso mogli misliti, da bodo priča tako spektakularni tekmi. Tekmi, ki je postregla s sedmimi zadetki! Da, sedmimi. In veličastno zmago Olimpije. Eno največjih nad Mariborom. Vseh časov. Bilo je kar 6:1.

Med igralci, ki jih danes, šestnajst let kasneje najdemo v zapisniku z omenjene tekme, je tudi nogometaš s številko 99. Suad Beširević. Uradno nogometaš. Neuradno pa ... No, ni bil v dresu. Niti v kopačkah. Bil je oblečen kot trener. Ker je bil - trener. A ni imel licence. In so zmaji obšli pravila, ga registrirali kot nogometaša in poskrbeli, da je vseeno sedel na klopi. Kot eden od varovancev Romana Bengeza. Uradno trenerja. Neuradno pomočnika.


Kakorkoli, derbi se je začel noro. Prvi napad, prvi zadetek. Bum-bum. Strelec: Anton Žlogar. Šest minut kasneje je bilo že 2:0. Marko Kmetec. V 31. minuti je Amir Karić sicer izkoristil enajstmetrovko in Maribor vrnil v igro, toda zeleno-beli so imeli preprosto preveč dober dan. V 60. minuti je v polno meril najboljši igralec na tekmi Mladen Rudonja, potem je Stanislava Kuzmo v 67. minuti premagal kar Milan Rakić. Avtogol. V 76. minuti je Blaž Puc zabil peti gol za Olimpijo, minuto pred koncem je goleado zapečatil Kmetec s svojim drugim golom na tekmi.

Številka 99 pa ... No, številka 99 pa je bila - izključena! Na klopi. Suljo je ob enajstmetrovki za Maribor izgubil živce. Sodnik Damir Skomina je najprej dosodil prosti strel, toda po posvetu s stranskim sodnikom je raje pokazal na belo točko. Bešireviću se je "utrgalo". Pa je bil izključen. Ne prvič, ne zadnjič v karieri. Oktobra istega leta je bil spet izključen na derbiju. Ker se je sprl z nekom iz mariborskega tabora. Pa je bil suspendiran za kar mesec dni. Ker je bil - energičen. Strasten. Predan svojemu delu. In nor na šport, ki se mu je zapisal za celo življenje. Nekoč je bil vrhunski golgeter. "Eden najboljših vseh časov," pravijo pri Borcu. Potem je postal trener. Brez licence, pa vseeno. Pa vseeno je razbil Maribor s 6:1. In remiziral s kultnim Liverpoolom; z liziko v ustih, ker se na klopi pač ni smelo več kaditi. Pa odšel na Anfield in radovednim angleškim novinarjem samozavestno odgovarjal v polomljeni angleščini, čeprav ga je tiskovni predstavnik Olimpije brcal pod mizo in mu skušal dopovedati, naj govori kar v slovenskem jeziku. 

Danes je spet dan za derbi. Danes je Matjaž Kek, ki se je tedaj podpisal pod polom Maribora, kultni selektor Slovenije. Danes je Damir Skomina eden najboljših sodnikov na svetu. In danes številke 99 ni več med nami. Umrl je Suad Beširević. Suljo. Počivaj v miru ...

Članki iz rubrike