Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 05.09.2019 18:56:56

Celjani in Velenjčani naskakujejo rokometni vrh

Martin Metelko
V minulih šestih rokometnih letih so naslov državnih prvakov osvojili Celjani, v sezoni 2019/20 pa nova zvezdica na dresu 23-kratnih prvakov ni samoumevna. Nekateri domači tekmeci so jim tik za petami, še najbližji temu, da prekinejo celjsko dinastijo, so tekmeci iz Velenja.

Liga NLB se je uradno začela v sredo, ko je Riko Ribnica zavoljo obveznosti v prvem predkrogu evropskega pokala EHF - na prvi tekmi je premagala estonski Pölva Serviti z 32:22, povratna tekma pa jo čaka v soboto, 7. septembra - v gosteh ukanila Slovenj Gradec s 36:33.

Konec tega tedna bodo na sporedu še preostale tekme, v petek bo tekma med trebanjskim Trimom in ormoškim Jeruzalemom, sobotni pari pa so Butan plin Izola - Celje Pivovarna Laško, Dobova - Koper, Krka - Maribor Branik in Urbanscape Loka - Gorenje Velenje.

Branilci naslova iz Celja v minuli sezoni niso izpolnili vseh ciljev. Z ubranitvijo naslova državnih prvakov so resda osvojili najbolj želeno in prestižno domačo lovoriko ter si zagotovili nastop v evropski ligi prvakov, zalomilo pa se jim je v pokalnem tekmovanju in superpokalu. Obe lovoriki iz minule sezone so izgubili v Novem mestu: na slovenskem superpokalu so jim mero vzeli Novomeščani, na zaključnem turnirju za pokal Slovenije pa Velenjčani.

Pred novo sezono so že popravili en lanski spodrsljaj in na nedavnem superpokalu v Slovenj Gradcu premagali Velenjčane z 25:23. A papirnati favoriti iz mesta ob Savinji se zavedajo, da je pred njimi izjemno zahtevna sezona, saj so po koncu minule ostali brez številnih nosilcev igre, novinci v ekipi pa se še lovijo in iščejo pravo povezavo znotraj ekipe.

V Zlatorogu so ne glede na vse sestavili povsem spodobno zasedbo za domačo sceno, večje težave se ji obetajo na mednarodni sceni. V elitni skupini A lige prvakov jih namreč čakajo veliko bogatejši in uglednejši tekmeci, kot so nemški Flensburg-Handewitt, francoski PSG, španska Barcelona in madžarski Pick Szeged, bolj enakovredni so danski Aalborg, hrvaški Zagreb in norveški Elverum.

"Če ne bomo maksimalno zbrani na vseh tekmah, bodo težave. Igralci se morajo dokazovati na vsaki tekmi, to jim moramo vcepiti. Če nam bo to uspelo, bo sezona nekoliko lažja. Bo pa vseeno težko, saj si vsi želijo naš skalp," je na novinarski konferenci dejal trener Celja Tomaž Ocvirk.

V minulih letih verbalno zelo glasni Velenjčani so v minuli sezoni končno stopili iz sence Celjanov in po dolgem času v klubske vitrine pospravili domačo pokalno lovoriko, v tej sezoni pa želijo narediti korak naprej in osvojiti državno prvenstvo. Primorski strateg na klopi Gorenja Zoran Jovičić dobro krmari med vsemi čermi, po lanski dokaj temeljiti prenovi pa so v letošnjem prestopnem roku pripeljali še nekatere kakovostne okrepitve.



"Naš osnovni cilj je Škofja Loka. Ekipa je nevarna, nima česa izgubiti, tako da gremo s spoštovanjem v Škofjo Loko. In tako bomo vstopali v vsako tekmo. Želim si, da igramo trd, garaški rokomet, privlačen, hiter, kar smo počeli že lani. Upam, da bomo to nadgradili, kam nas bo to pripeljalo, pa ne vem. Zadovoljen bi bil že s tem, da vse našteto uresničimo," je povedal Jovičić.

Eden resnih kandidatov za vrh lestvice je Riko Ribnica, za preboj v zgornjo polovico pa se obeta hud boj med drugimi ekipami. V začetku sezone obetavne predstave kaže trebanjski Trimo, s prvo polovico lestvice se spogledujejo tudi Maribor Branik, Koper in Urbanscape Loka.

Novomeška Krka je v primerjavi z minulo sezono ostala brez številnih igralcev, ormoški Jeruzalem in Dobova sta vselej nepredvidljiva, povratnika na prvoligaško sceno iz Izole in Slovenj Gradca pa bosta zaradi svoje armade navijačev izjemno trd oreh za vse slovenske ekipe na domačih tekmah.

Tekmovalni sistem v novi sezoni lige NLB ostaja nespremenjen. Najboljših šest ekip iz rednega dela se bo uvrstilo v končnico za prvaka, preostalih šest pa v skupino za obstanek. V obeh skupinah bo nato na sporedu dodatnih deset krogov, vse ekipe pa bodo v končnico prenesle točke, ki so jih osvojile v rednem delu državnega prvenstva.

Po odigrani končnici bosta iz prvoligaške druščine izpadli dve najslabši ekipi iz skupine za obstanek, mesto med elito pa si bosta nato v sezoni 2020/21 izborili dve najboljši ekipi iz 1. B SRL.

Od slovenske osamosvojitve je celjska ekipa prevladovala na domačih tleh in osvojila 23 naslovov državnih prvakov. Trikrat je bila najboljša zasedba iz Velenja, po enkrat pa sta zmagala Koper in Prule 67.

Posnetek novinarske konference rokometnih prvoligašev pred sezono je na voljo na https://www.youtube.com/watch?v=uqrhM9NGc2o.

Značke: rokomet, sta

Članki iz rubrike