Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Jure Bohorič/EkipaSN
Jure Bohorič/EkipaSN
2 01.08.2019 12:51:35

Olimpija lovi tretji krog kvalifikacij za ligo Europa. Recept za uspeh: NA GLAVO, in to z 200 ODSTOTKI!

Jurij Kodrun/M24.si
Nocoj ob 20. uri se bo začela povratna tekma med Olimpijo in Malatyasporom v drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa.

Po dveh zaporednih gostovanjih se Olimpija vrača v Ljubljano. Zdaj že kar malce evforično Ljubljano. Da se slednja prebuja v pravem trenutku, ni dvoma. Če bodo zmaji nocoj želeli napredovati v tretji krog kvalifikacij za ligo Europa, bodo na tekmi z Malatyasporom potrebovali tudi pomoč s tribun. Te naj bi bile dobro zapolnjene, igralci pa dobro pripravljeni. Safet Hadžić ne dvomi, da lahko vnovič postrežejo z dobro predstavo in še podaljšajo evropske sanje.

Odkar spet sedi na klopi Olimpije, je doživel bore malo porazov. Na 18 tekmah, kolikor jih je Safet Hadžić vodil od aprila dalje, potem ko je zamenjal Roberta Pevnika, je moral tekmecu premoč priznati le štirikrat. Neprimerno večkrat je slavil. Dvanajstkrat se je zgodilo, da je Olimpija pod njegovo taktirko prišla do slavja. Pa remiji? No, neodločenih rezultatov je bilo bore malo. Dejansko sta bila le dva. In oba, zanimivo, sta se zgodila v preteklem tednu. Oba sta bila na neki način enaka zmagi. V Turčiji je bilo tako, ker si je Olimpija z remijem 2:2 povečala možnosti za napredovanje v tretji krog kvalifikacij za ligo Europa. V Mariboru pač, ker je vedno sladko ostati neporažen v Ljudskem vrtu. Kaj šele, ko do točke prideš, čeravno kar 75 minut igraš z nogometašem manj. Ljubljančani bi se lahko nocoj remija spet razveselili kot zmage. A le pod enim pogojem: če bo to remi z manj kot štirimi doseženimi goli. Rezultat 2:2 bi pač vodil v podaljšek. Rezultat 3:3 bi naprej odpeljal turški klub Malatyaspor. Medtem bi bila izida 0:0 in 1:1 razlog za ljubljansko slavje. Potem bi napredovali in še podaljšali evropske sanje.

Rezerviran četrtek za Beograd
Izhodišče je torej jasno, se pa poraja vprašanje, kako zelo bo rezultat s prve tekme v Malatyi vplival na podobo Olimpije. Se bodo zeleno-beli avtomatično povlekli pred svoj gol in branili priigrano izpred tedna dni? Čeprav imajo v rezultatskem smislu prednost, se je v preteklosti že nič kolikokrat zgodilo, da je bil ugoden izid z uvodne tekme zgolj nepotrebno psihološko breme za povratno snidenje. V prvi vrsti, ker so se nogometaši pač preveč sprostili. Nekako v smislu: "Zlahka nam bo uspelo!" Pa so jih dobili po grbi. Olimpija? Ne ciljamo na njo, govorimo na splošno. Velikokrat je preveliko navdušenje po prvi tekmi na drugi vodilo do bridkega razočaranja. Čeprav Safet Hadžić za sabo nima ravno gromozansko veliko evropskih izkušenj, je pri petdesetih vseeno že tako dolgo v nogometu, da se zaveda in pisanih in nepisanih pravil. Zato ga dejstvo, da se je Olimpija iz Turčije vrnila neporažena, ni ne uspavalo ne dvignilo previsoko v oblake. Ravno nasprotno. Hadžić je precej bolj previden kot številni navijači, ki jih je videno v Malatyi navdušilo do te mere, da so si naslednji četrtek že rezervirali za obisk Beograda (ali pač Walesa, če bi na obračunu med Partizanom in klubom Connah's Quay Nomads prišlo do presenetljivega zasuka).

vukusic savic petrovic
Jurij Kodrun/M24.si


V uspeh bodo vložili 200 odstotkov
"Ne glede na vse, kar se je zgodilo na prvi tekmi, vztrajam pri tem, da je Malatyaspor favorit!" je odločno poudaril Safet Hadžić. Seveda pa njegove besede nikakor ne pomenijo, da je izobesil belo zastavo. "Malatyaspor ima zvezdniško zasedbo. Za ta klub igrajo nogometaši z izkušnjami iz španske, italijanske, francoske lige. Igralci, ki so bili pri Riverju, Boci in tako dalje. Za nas so zvezdniki, ampak to dejansko niti ni pomembno. Njihovi izredni individualni kvaliteti navkljub bomo naredili vse za to, da jih presenetimo," o napredovanju odkrito razmišlja Hadžić, ki verjame, da bo Malatyaspor na povratni tekmi težji oreh za streti: "Ne bi rekel, da so bili Turki na prvi tekmi slabo pripravljeni, prej mislim, da so nas nekoliko podcenili. Zdaj nas bodo verjetno vendarle jemali bolj resno, potem ko smo remizirali na prvi tekmi. Ampak oni me dejansko niti ne zanimajo kdo ve kako. Kar je najpomembneje, je to, da bomo šli mi 'na glavo'. Vse bomo dali, vse bomo naredili, da bomo šli naprej. V uspeh bomo vložili 200 odstotkov! Je pa res, da se malce bojim njihove individualne kvalitete, saj te lahko v vsakem trenutku kaznujejo z golom. Že ena natančna podaja je dovolj, da te razorožijo."

Za napredovanje ga bo treba zabiti
Če se vrnemo na eno od zgornjih misli o tem, ali se bodo zmaji zaradi rezultata s prve tekme predvsem branili, potem je prav, da postrežemo tudi s Hadžićevim odgovorom. "Veste, kako je s tem. Seveda upam, da bomo taktično zreli, želim pa si tudi, da bi bili iskrivi in igrivi v napadu. Ampak v nogometu je že tako, da si igriv toliko, kolikor ti dopusti nasprotnik. Zagotovo ne razmišljamo o tem, da bi se le branili. To ne bi imelo smisla. Trudili se bomo napadati, trudili se bomo zabiti gol. Ne bojimo se nasprotnika, dobro plačanega nasprotnika s precej posamične kvalitete. Vemo, da znamo, vemo, da zmoremo. Vse bomo naredili, da bomo šli naprej, cilj pa bo vsekakor lažje dosegljiv, če bomo dosegli vsaj kakšen gol. To je tudi naše izhodišče," je Hadžić priznal, da ne razmišlja o klasičnem "bunkerju", in dodal: "Mislim, da bomo morali za napredovanje doseči vsaj kakšen zadetek." Hadžić in zadetki pa … No, Ljubljančan je sinonim zanje. Ali srečni amulet Olimpije. Za gole. Le trikrat se je na zadnjih 18 Hadžićevih tekmah zgodilo, da ga zeleno-beli niso zabili. Če bi se tokrat to zgodilo četrtič, naj se zgodi tudi, da bo na koncu 0:0. To bi bilo pač dovolj. A brez skrbi. Hadžić bo poskušal predvsem navduševati. Tak pač je. In tudi zato ga imajo tako radi. Kaj bi šele bilo v primeru vnovičnega uspeha ...

vidmar
Jurij Kodrun/M24.si

Članki iz rubrike