krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

rb
rb
0 24.07.2019 08:39:25

SLOVENEC, ki je zabijal za AIK: Navijači dajejo dodatno dimenzijo, MARIBOR pa ima ...

Grega Wernig
Mariborčani si bodo drevi prizadevali zagotoviti čim boljše izhodišče za povratno tekmo 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov, v Ljudskem vrtu pa bo na nasprotni strani ekipa, v dresu katere je nekoč igral Miran Burgić. Aktualni športni direktor Gorice je barve švedskega kluba, s katerim je osvojil tudi prvenstveno lovoriko, branil štiri leta in v tem obdobju doživljal tako bleščeče kot zelo težke trenutke.

"Klub kot klub je res velik," je bila prva misel Mirana Burgića, ko je beseda stekla o AIK-u. "Ima največjo bazo navijačev, največ registriranih članov v Skandinaviji. Več kot denimo København ali Rosenborg, kar ni ravno malenkost. Da, klub je velik in to je mogoče čutiti na vsakem koraku, tako ali drugače. V njem imaš občutek, da igraš v dosti večji, boljši ligi – pa ne zaradi lige kot take, temveč zaradi kluba, v katerem si," je pojasnil nekdanji odlični napadalec.


Evropske izkušnje so prednost vijoličastih

Ampak tovrstna veličina z dosežki v evropskih pokalih vendarle ni primerljiva. "Drži, AIK na mednarodnem prizorišču nima odmevnejših dosežkov; ko smo bili prvaki v mojem obdobju, smo v kvalifikacijah izpadli proti Rosenborgu. Maribor ima glede tega zelo veliko prednost, saj iz leta v leto igra v evropskem tekmovanju in zelo dobro ve, kako se je takšnih dvobojev treba lotiti. Tudi ko je morda videti slabše, izvleče največ, kar je mogoče," je povedal  34-letni zasavski Primorec, vendar v isti sapi poudaril: "Hkrati je dejstvo, da ima AIK-ova trenutna igralska zasedba obilo individualne kakovosti, zlasti v napadalno usmerjenem delu ekipe. Gre za igralce, ki so igrali v veliko močnejših in uglednih evropskih klubih. Nigerijec Chinedu Obasi je igral za Schalke in Hoffenheim, Islandec Kolbeinn Sigborsson je zabijal za Ajax, norveški reprezentant Tarik Elyounoussi je odličen, kapetan Henok Goitom ima izkušnje iz španske primere division … V napadu je res veliko kakovosti, sicer pa me to moštvo mogoče malce spominja na Maribor. Prijatelji na Švedskem, s katerimi sem govoril, mi pravijo, da AIK v nekaterih trenutkih morda ni ravno gledljiv, saj se precej muči s svojimi tekmeci, vendar na koncu največkrat doseže svoj namen. Tudi zadnjo prvenstveno preizkušnjo proti Helsingborgu bi lahko uvrstili v to skupino."
Vse te informacije razkrivajo, da Miran Burgić še vedno podrobno spremlja dosežke svojega nekdanjega kluba, ohranil pa je tudi stike z njegovimi predstavniki. "Vsekakor ga spremljam tudi zato, ker v tujini v nobenem drugem klubu nisem bil tako dolgo. Poleg tega je športni direktor spet Björn Wesströmm, ki je bil na tej funkciji tudi takrat, ko sem jaz odhajal, enako velja za trenerja; pod vodstvom Rikarda Norlinga sem igral dve sezoni. V ekipi pa je še vedno moj nekdanji soigralec Per Karlsson, s katerim sem se veliko družil."

Vsekakor pridem v Ljudski vrt

V štajerski prestolnici se bo z vsemi znova srečal. "Da, vsekakor jih pridem pozdravit v Ljudski vrt," je zagotovil Miran Burgić in o tem, komu pripisuje več možnosti za napredovanje, v diplomatskem slogu dodal: "Maribor jih ima vsekakor precej, ampak težko bi se nagnil na eno ali drugo stran. Mislim, da so možnosti 50-50."
Miran Burgić je v dresu AIK-a doživel in preživel marsikaj. Čudovite in manj prijetne trenutke. Stresne. "Imel sem precej težav s poškodbami. Ena je bila hujša, strgal sem si križne vezi, težave z meniskusom pa niso bile nič posebnega. V štirih letih me skoraj leto in pol ni bilo na igrišču. To je bilo seveda zelo težko obdobje, toda na koncu ti v spominu ostanejo predvsem lepi trenutki. In tudi teh je bilo ogromno."
Tudi z navijači je vzpostavil odličen odnos, vzeli so ga za svojega. "To je bil vsekakor eden od razlogov, zakaj sem se v AIK-u tako dobro počutil. In kot sem že omenil, navijači temu klubu dajejo prav posebno težo. Še enkrat … Če bi upoštevali tekmovalna merila v Evropi in še nekatere druge standarde, ni nič posebnega, toda navijači mu nedvomno prinašajo dodatno razsežnost."

aik burgic
Kakovost na Švedskem je razpršena

Če smo iskreni, je švedska liga za večino ljubiteljev nogometa na sončni strani Alp precejšna neznanka. "Liga ni tako definirana kot denimo pri nas, kjer sta v ospredju Maribor in Olimpija, v zadnjih letih pa so se večnima rivaloma nekoliko približale še Domžale. Na Švedskem je šest, sedem klubov, ki so sposobni osvojiti naslov. V mojem obdobju se je lovorike vsako leto veselila druga ekipa in tudi v tem vidim del razloga, zakaj v evropskih pokalih ni pretiranih uspehov. Eno leto igra Malmö, potem AIK, Göteborg, Helsingborg, Djurgarden, Hammarby … Nihče ne izstopa in ne dosega uspehov, ki bi izboljšali švedski koeficient. Ni nakopičene kakovosti, ki bi prinesla več točk, ampak je razpršena po vseh omenjenih klubih, ki so finančno približno enako močni, zato je prestopov med njimi zelo malo. Ali pa jih sploh ni, kar zadeva kakovost lige, pa je poudarek na telesni moči in agresivnosti," je z zanimivim razmišljanjem postregel Miran Burgić in se za konec dotaknil še slovensko-švedskega spopada v drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa: v četrtek bo ob Kamniški Bistrici gostoval Malmö. "Menim, da imajo Domžale precej manj možnosti, kot jih ima Maribor proti AIK-u."

Članki iz rubrike