Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 05.01.2019 09:45:39

Zvezdnik Maribora navdušil v POGOVORU TEDNA! Dervišević? V Mariboru imam prijatelja, ki je musliman. Pa ..

Drago Wernig
Dobili smo se v Beogradu. Njegovem Beogradu, kjer je preživel največji del svojega več kot zasluženega dopusta in kamor je odšel proslavit svoje uspešno leto 2018 ter vstopit v leto 2019.

Tako kot avtor tega intervjuja je tudi Saša Ivković v Beogradu užival s svojo boljšo polovico. No, s svojo boljšo polovico in s svojim nogometnim dvojčkom Amirjem Derviševićem. Vnovič se je izkazalo, da sta nerazdružljiva, in čeprav je slovenski reprezentančni vezist dejal, da si bo med premorom malce odpočil od srbskega branilca, nista zdržala drug brez drugega. Glede na vse dogajanje na slovenskih nogometnih zelenicah v novi sezoni je vsekakor razumljivo, da se je dobršen del več kot enournega pogovora s simpatičnim Srbom vrtel okrog njegovega za mnoge nerazložljivega odnosa z Derviševićem, a seveda smo se dotaknili tudi številnih drugih tem. Povezanih z nogometom, z njegovim morebitnim prestopom, igranjem za reprezentanco. In nepovezanih z nogometom. Od njegovega rojstva v nesrečnem Vukovarju do bombardiranja Srbije, prijateljstva z ljudmi vseh veroizpovedi in prepričanj. Dobili smo še en dokaz več, da je Saša Ivković zares človek na mestu.

Začnimo s tem, da smo vas izbrali za najboljšega igralca jesenskega dela sezone v slovenski prvi ligi. Kako se počutite ob tem, koliko vam to pomeni?

Videl sem, da ste me izbrali, prebral sem to. Najprej bi rad povedal, da sem bil zelo presenečen. Iskreno povedano, tega nisem pričakoval. Seveda mi to priznanje prija in mi veliko pomeni. Je dodaten motiv za nadaljevanje prvenstva, za nadaljevanje mojih iger. S tem priznanjem sem še dodatno pridobil na samozavesti, a kot pravim, tega nisem pričakoval, saj je bilo veliko igralcev tako v našem klubu kot v drugih klubih, ki so zelo dobro igrali. Pozitivno sem bil presenečen in zelo srečen.

Vam je Amir Dervišević želel odvzeti priznanje? Ali si vsaj vzeti del zaslug?

(smeh) Derva je takoj, ko je to videl, poslal fotografijo z izvlečkom iz časopisa. Bil je tako vesel, kot bi nagrado dobil on. Pravzaprav je bil on tisti, ki me je s fotografijo obvestil o tem, da sem bil izbran, kajti sam sem bil takrat že v Srbiji.

Nam lahko poveste malce več o odnosu z Derviševićem? Slednji vas ves čas hvali, praktično ne mine njegovo pojavljanje v medijih, v katerem ne bi omenil tudi vas. Kako to, da imate takšen odnos z njim? Kako je prišlo do njega?

Od prvega kosila, od prvega treninga naprej sva se družila, se našla. Videla sva, da se lahko lepo druživa, se pogovarjava. Kot bi rekli, 'sedla' sva eden drugemu. Najprej zunaj igrišč, nato se je pokazalo, da je tako tudi na igrišču. Res je super fant. Ves čas se druživa. S še nekaj igralci smo ves čas na kosilih. Ljudje vidijo, kakšen odnos imava z Derviševićem predvsem po njegovi asistencah za moje zadetke. Za osem od devetih golov mi je on podal. Vsi me sprašujejo, kako je to mogoče. Tega ne znam pojasniti. Občutek. Občutiva se na igrišču. Tega ne treniramo tako zelo veliko. Ima dober predložek, jaz vem, kam podaja, zavohava se in potem pride do pozitivnega izida. Mislim, da to izhaja iz tega, da sva zelo dobra prijatelja zunaj terena. To se vidi tudi na igrišču.

Upam, da ne boste tega vprašanja napačno razumeli, toda nekateri se začudijo, ko vidijo, kakšno prijateljstvo sta stkala z Amirjem. Zaradi zgodovine, zaradi balkanskih vojn in vsega. Kako gledate na to vajino prijateljstvo?

Poglejte: med nogometaši je toliko dobrih ljudi, da je to nekaj neverjetnega. Ni pomembno, katere nacionalnosti so, katere veroizpovedi. Pred Mariborom sem bil v tujini pri izraelskem Ashdodu. Tam sem se ves čas družil s tremi Hrvati. Eden iz Splita, eden iz Knina, eden iz Zagreba. Z njimi sem bil v tako dobrih odnosih, kot da so moji bratje. Še vedno smo v stikih. V Mariboru imam najboljšega prijatelja, ki je musliman. Pa kaj? On se zafrkava, poje srbske pesmi. Rad ima Srbijo. Bil sem pri njem v Ljubljani, pri njegovih starših. On je spoznal mojo družino. Kar je bilo v zgodovini, je bilo. Naša generacija mora to pozabiti. In to v veliki meri tudi pozabljamo. Ko spoznam Hrvata, muslimana, ne vidim tega. Vidim človeka. Če ti ustreza kot človek, potem ostani z njim. Ali je Bosanec, Srb, Hrvat, ni pomembno. V Mariboru so Slovenci, Bosanci, Črnogorci, Srbi, Muslimani … Nihče ne ...

CELOTEN POGOVOR S SAŠO IVKOVIĆEM SI PREBERITE V DANAŠNJI TISKANI IZDAJI ČASOPISA EKIPA SN ALI NA TEJ POVEZAVI.

Članki iz rubrike