Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
12.07.2017 18:07:08
Deli članek:

Mladen Rudonja: Gradimo slovensko Olimpijo

Ekipa.si

Olimpija je drugo sezono zapored izpadla že na prvi evropski oviri, lani je bil za njo usoden Trenčin, letos VPS Vaasa. Torej slovaški in finski predstavnik.

Navijači so seveda nezadovoljni zaradi slabega starta v novo sezono. Če pogledamo povsem statistično, so zmaji pred začetkom prvenstva odigrali pet tekem, slavili pa so samo na prvi pripravljalni proti nižjeligašu Škofji Loki. Nato so premoč priznali Gorici (0:3), s kosovskim prvakom Trepčo '89 so igrali 1:1, VPS Vaasa pa jih je v prvem krogu kvalifikacij za ligo Europa dvakrat premagala z 1:0.

Igralski kader še ni sestavljen, novi trener Igor Bišćan pa je po izpadu iz Evrope dobil še nekaj novih igralcev. V glavnem gre za tujce, toda v ozadju Olimpija sestavlja bazo slovenskih igralcev, ki bi morali v prihodnosti sestavljati večji del udarnega moštva.

Zdaj se je oglasil prvi kadrovnik zmajev Mladen Rudonja, ki je razložil strategijo ljubljanskega prvoligaša, in je prav tako razočaran zaradi neuspešne pustolovščine na mednarodni sceni. "Ko se tekma začne, privrejo emocije in človek se težko sprijazni s porazi. Ko pa naredimo analizo, moramo pogledati širšo sliko. Naša ekipa je bila z nekaj izjemami enaka kot v zaključku lanske sezone. Fantje so imeli prostih osem dni, nato pa so že začeli s pripravami, ki so bile ravno zaradi evropskih tekem kratke. Glede na to, kaj se je dogajalo v klubu pozimi in spomladi, je potrebno iti potrpežljivo naprej, korak za korakom. Bližnjic ni. Potrebujemo čas, potrpljenje, veliko dela, znoja in strokovnosti. Potrebno se je spustili z višav in začeti ponižno od začetka;" je dejal Rudonja.

Ampak ali ni pravzaprav ironično, da se celo leto borimo za Evropo, nato pa pride tako zgodaj, da podre ves ritem? "Ja, saj zato pa neuspeh tako boli. Krvavo bi potrebovali to zmago, priznam. Koristila bi nam. Tudi za okrepitev samozavesti in pa predvsem za boljše vzdušje med navijači. A kriznih sestankov ne potrebujemo. Morda bi bil dober rezultat v Evropi celo pesek v oči. To, kar se je videlo na zadnjih tekmah, je očitno realno stanje. Od tu gradimo. Imamo kratkoročen in dolgoročen cilj. Olimpija je klub, ki mora biti vselej v boju za naslov. Zato smo tudi pripeljali tuje igralce, ki nam bodo pomagali pri tem kratkoročnem cilju. Izbiramo take, ki so kakovostni in obenem ne slabšajo naše finančne slike. V ozadju pa počasi gradimo bazo slovenskih fantov, ki bodo v letu, dveh ali treh, nosilci Olimpije. Olimpija mora sloneti na domačih nogometaših in naš cilj je, da bi v prvi ekipi igralo 70 do 80 odstotkov domačih fantov. Smo torej na nek način v dolgoročni fazi gradnje domače zasedbe, obenem pa moramo biti takoj, tukaj in zdaj, konkurenčni za naslov."

Kljub temu bo nekaj slovenskih fantov v novi sezoni posojenih drugim klubom. Med njimi je tudi Jakob Novak, ki že ima tako prvoligaške kot evropske izkušnje. "Novak je v letih, ko mora igrati. To je bistveno za njegov razvoj. On mora odigrati visok odstotek tekem, če želi priti na nivo, ki ga želimo. Enako velja za ostale. Podpisali smo pogodbe, ki nam omogočajo, da fante hitro vrnemo nazaj, če bi obsedeli na klopi ali tribuni," je razložil Rudonja. Medtem je trener Bišćan že dejal, da bi rabil nekaj novih moči. "Bom razložil na primeru. V Ljubljano je že prišel Nizozemec Mitch Apau, ki je nazadnje igral za belgijski Westerlo. "Gre za nogometaša, ki igra na desni strani obrambe, a je izredno prodoren. Na to pozicijo bomo pripeljali še enega slovenskega mladega nogometaša, ki pa bo potreboval nekaj časa, da bo na primerni ravni in Apau je tisti, ki mu bo z izkušnjami in konkurenco v tej sezoni lahko v največjo korist. Podobno je z ostalimi tujimi okrepitvami."

Ali v slovenski ligi ni domačih fantov, ki bi bili zanimivi za Olimpijo in bi lahko takoj stopili v za marsikoga prevelike čevlje? "Obstajajo. A so apetiti klubov, kar se odškodnin tiče, v zadnjih letih zrasli. Olimpija je v preteklosti naredila kar nekaj napak, plačevala visoke zneske za odškodnine in provizije. Gotovo se strinjate, da se je to moralo nehati. Zmanjšali smo stroške za več kot 70 odstotkov," je dejal Rudonja, nato pa se je dotaknil še težav, ki jih imajo zeleno-beli v napadu. "Olimpija mora igrati kreativen, napadalen nogomet. Iščemo rešitve in kmalu bo prišlo do izboljšav. Vse ob svojem času, ne želim prehitevati."

Na koncu pa je nekaj besed namenil tudi navijačem. "Potrebujemo vašo podporo. Prosimo vas za potrpežljivost, v nekaterih stvareh smo namreč povsem na začetku. Zastavili smo si dolgoročen načrt. Držali se ga bomo, šli počasi, gotovo dobili kakšno prasko na poti, a pomembno je, da vemo, kje smo in kam gremo. Moramo biti skromni in ponižni, a verjeti v sebe in delati trdo, pošteno ter iskreno."