Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
24.11.2016 08:18:46
Deli članek:

Koprska prisilna poravnava: V upniškem odboru tudi agencija iz davčne oaze

Nikola Miljković

Okrožno sodišče v Kopru je v postopku prisilne poravnave nad FC Koper sklenilo, da se oblikuje upniški odbor.

Sodišče je odločilo, da bo imel upniški odbor pet članov, in sicer:

1. Swiss Sport Agency Ltd. (Maršalovi otoki)

2. MM Šport, d. o. o. (Koper)

3. Milan Mandarić (Velika Britanija)

4. Terme Čatež, d. d. (Brežice)

5. Hotel Bio, d. o. o. (Koper)


Sodišče je od upravitelja prisilne poravnave prejelo seznam navadnih upnikov (104 po seznamu) ter v upniški odbor imenovalo prvih pet upnikov z najvišjim skupnim zneskom navadnih terjatev do FC Koper. Upravitelj je pri podaji seznama upošteval izjavo dolžnika, da ni povezana z nobenim od upnikov, ki so imenovani v upniški odbor. Zdaj bo upravitelj prisluhnil predlogom poteka prisilne poravnave oziroma finančnega prestrukturiranja kluba, ki ga bo predlagal upniški odbor.

V tem trenutku je še vedno največji upnik Swiss Sport Agency s sedežem v davčni oazi na Maršalovih otokih, ki naj bi ji bil klub dolžan 2,120.000 evrov, sledi pa seveda Milan Mandarić, ki je osebno in prek podjetja MM Šport upnik FC Koper v višini 996.480,99 evra.

Precej sporna pa je izjava dolžnika, torej FC Koper, da ni povezan z nobenim od upnikov. V pogodbi, ki jo je FC Koper predložil sodišču in ima datum 6. januar 2016, je zastopnik Swiss Sport Agency Ltd. Dušan Petković, ki pa je bil na ta datum tudi športni direktor FC Koper. Ali torej dolžnik resnično ni bil povezan z upnikom? Sicer pa policija še vedno preiskuje morebitno fiktivnost pogodbe med FC Koper in Swiss Sport Agency, ki naj bi bila sklenjena le z namenom oškodovanja upnikov.