Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
10.11.2016 17:46:55
Deli članek:

Mandarić bo predlagal, kaj naj dela Koper

Profimedia

Po poročanju TV Slovenija je FC Koper z današnjim dnem v postopku prisilne poravnave. Sprožil jo je največji upnik kluba, predsednik Olimpije Milan Mandarić, ki mu v Kopru dolgujejo milijon evrov. Sodišče je za upravitelja imenovalo odvetnika Matijo Vičarja.

V imenu Mandarića je njegov odvetnik Franci Matoz predlog za navadno prisilno poravnavo vložil takoj, ko je postalo jasno, da predlog Kopra za poenostavljeno prisilno poravnavo ne bo uspel na sodišču. V začetku novembra poenostavljene prisilne poravnave na sodišču dokončno niso odobrili, Koper pa je takoj vložil predlog za navadno prisilno poravnavo. Toda tega je sodišče zavrglo, ker je bil nepopoln, Koper pa ga do včeraj tudi ni dopolnil. Tako se zdaj vodi postopek na upnikov (Mandarićev) predlog, dolžnik (FC Koper) pa lahko v postopku prisilne poravnave vloži svoj predlog.
Upniki morajo zdaj v enem mesecu, do 12. 12. 2016., prijaviti svoje terjatve, ni pa treba prijaviti prednostnih terjatev (FURS), zavarovanih terjatev in izločitvenih pravic.  
Zdi se, da se prisilna poravnava za FC Koper še ne bo tako kmalu začela, saj se bodo skoraj zagotovo pritožili nad sklicem sodišča, poleg tega pa bodo skoraj zagotovo vložili svoj predlog postopka prisilne poravnave.
"V postopku bo upnik Milan Mandarić predlagal takšno finančno reorganizacijo kluba, ki bo preprečila morebitni stečaj kluba. Bo pa imel upnik seveda zdaj možnost poštenega postopka prisilne poravnave z enakopravnim obravnavanjem vseh upnikov, ki imajo resnične terjatve do dolžnika," je za TV Slovenija povedal Mandarićev odvetnik Franci Matoz.
Mandarić pa je samo dodal: "Želim, da se to reši na zakonit in pošten način, da se klub ohrani pri življenju, nato pa naj gre svojo pot čim bolj uspešno naprej."
Ni verjetno, da bi Mandarić predlagal spremembo dolga v lastništvo, saj je že 49-odstotni lastnik podjetja, ki ima v lasti prvo člansko moštvo Olimpije. Teoretično bi sicer lahko postal solastnik podjetja, ki ima v lasti prvo člansko moštvo Kopra, vendar bi bilo nesprejemljivo s tekmovalnim pravilnikom Uefe in naše nogometne zveze. Mandarić nikakor ne more postati lastnik društva FC Koper, kot tudi ni lastnik društva NŠD NK Olimpija. Vse finančne dokumente FC Koper bo zdaj dobil v roke upravitelj Matija Vičar. Najbolj zanimive bodo vsekakor finančne transakcije do podjetja Swiss Sport Agency, ki je seveda največji upnik FC Koper. Oziroma, bomo videli ali bo omenjeno podjetje sploh prijavilo terjatev.