Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
17.09.2016 08:05:04
Deli članek:

Kdo je Ukrajinec v upravi Celja? 35 milijonov evrov in temen švicarski madež

vszi

V upravi celjskega prvoligaša po novem sedi tudi Ukrajinec, ki ima za sabo sila zanimivo zgodovino nogometnega udejstvovanja.

Pred leti so hrepeneli po tujem kapitalu, zdaj so v Sloveniji številni precej bolj previdni, ko nekdo sporoči: "Pomagali nam bodo tujci!" Zakaj, je logično. Zgodba, kako so Italijani skorajda uničili Gorico, je še sveža. Da o vseh "vlagateljih" iz Murske Sobote niti ne govorimo …

Zato v Celju nismo bili priča vsesplošnemu rajanju, ko so se veljaki tamkajšnjega nogometnega prvoligaša za sodelovanje dogovorili s tujo nogometno agencijo, ki je na papirju češka, njeno kolesje pa dejansko ukrajinsko. A vsaj za zdaj so napovedi dobre: če bo NZS "požegnala" vse skupaj in bo ustnem dogovoru sledil tudi uradni podpis pogodbe, bo Celje dobilo partnerja, ki bo zagotovil vsaj polovico proračuna in hkrati prispeval denar za plače nogometašev članske ekipe ter tudi strokovnega štaba.

Prav tako naj bi po zaslugi K Partners Sport Management s. r. o. v prihodnje v Celje prihajali kakovostni nogometaši. Da, sliši se lepo. Ali bo tako tudi v praksi, bomo še videli. Kakor bomo videli, kaj pomeni, da je član upravnega odbora celjskega kluba že postal Ihor Dedišin. Verjamemo, da za slednjega še niste slišali, gre pa za nogometnega delavca, ki je dobro poznan večini športnih navdušencev v Ukrajini.

Od tam prihaja, tam je bil vrsto let še kako aktiven kot direktor kluba Karpati Lvov. Naši ukrajinski kolegi so nam znali povedati, da je bil nekoč novinar, kasneje urednik, v nekdanji klub Gregorja Balažica pa je prišel že leta 2002. Sprva je deloval na oddelku za trženje, potem je bil komercialni direktor, med letoma 2009 in 2015 tudi generalni direktor ukrajinskega prvoligaša. Na svetovnem spletu se je sam pohvalil, da so Karpati v njegovi vladavini zabeležili "čisti dobiček" v višini kar 35 milijonov dolarjev, menda naj bi odigral tudi ključno vlogo pri prestopu številnih kvalitetnih nogometašev, kot je Lucas Perez, ki je danes član londonskega Arsenala.

Lani je zapustil stadion Ukrajina, v prvi vrsti zaradi vse večjih trenj z menda sila prepirljivim predsednikom Petrom Diminskim, in izginil – neznano kam. Dokler ni prišel v Slovenijo. In ker je, smo se seveda želeli do potankosti prepričati o njem. Ob tem smo hitro prišli do spoznanja, da je v upravi Celja po novem tudi kontroverzen človek, ki je bil pred leti celo kaznovan zaradi nečednih poslov. V času udejstvovanja v vlogi generalnega direktorja omenjenega ukrajinskega kluba se je namreč zapletel v odmeven primer, ki je epilog dobil šele na Casu.


CELOTEN ČLANEK SI PREBERITE V SOBOTNI TISKANI IZDAJI ČASNIKA EKIPA SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA SPLETNI STRANI TRAFIKA24.SI!