Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
19.05.2016 10:35:40
Deli članek:

Vodja delivcev pravice: Ni res, da sodniki ne smejo komentirati

Arsen Perić
Vlado Šajn

Vlado Šajn pojasnil, zakaj sodniki v Sloveniji ne komentirajo spornih odločitev.

Sodniki so v tudi tej sezoni nogometnega državnega prvenstva dvigovali nemalo prahu. Nenazadnje v preteklem krogu, ko je bil sporen odločilen gol Olimpije za naslov prvaka, pred tem pa tudi recimo na večnem derbiju, ko so se prav v taboru Ljubljančanov pritoževali zaradi v korist Maribora dosojene enajstmetrovke. Tedaj je Dejan Kelhar igral z roko, domnevno na robu kazenskega prostora, kljub vsemu pa marsikdo pravi, da je sodnik Damir Skomina prehitro pokazal na belo točko.
 
"Nekoč se je zapiskalo ob vsaki roki, nato skoraj ob nobeni, zdaj gremo spet nazaj. Pomemben bo položaj. Če bo roka blizu telesa, kazni ne bo," je v intervjuju za Dnevnik dejal vodja sodnikov Vlado Šajn, a bil glede Kelharjevega "prekrška" sila skop: "Imel jo je blizu telesa. Ampak tega ne bi komentiral."
 
Je pa Šajn v nadaljevanju poudaril, da sodniki v nasprotju z javnim prepričanjem v Sloveniji nimajo prepovedi komentiranja spornih odločitev. Kljub vsemu več ali manj molčijo, Šajn je povedal, zakaj: "Ni prepovedi. V Nemčiji sodniki dobijo posnetek dogodka s kamerami z več zornih kotov in se nato odločijo, ali bodo dali izjavo. Pri nas sodniki še nimajo možnosti ogleda kakovostnih posnetkov takoj po tekmi, zato svojih odločitev ne komentirajo."
 
Šajn je za Dnevnik še pojasnil, zakaj se o napakah sodnikov nikdar ne govori javno: "Stališča Fife in Uefe je, da se s takšnimi stvarmi ne gre v javnost. Delamo enako kot večina evropskih držav. Če je igralec v slabi formi več tekem, gre na klop, ne pa že po eni. Enako naredimo s sodniki. Niso kaznovani tako, da nekaj tednov ne sodijo, saj menimo, da morajo biti v pogonu, ampak so delegirani na manj pomembne tekme ali v nižji rang tekmovanja."