Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
13.05.2016 13:47:23
Deli članek:

Bivši golgeter: Maribor nima takšnega, kakršnega ima Olimpija

Grega Wernig

Damir Pekić je predstavil svoj pogled na težave Maribora.

Damir Pekić, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije odigral 265 tekem in zabil 102 gola, od tega 46 v dresu Maribora, je prepričan, da ima njegov nekdanji klub težave predvsem zaradi pomanjkanja kvalitete v vezni liniji.

"Prepričan sem, da Novaković, takšen kot je, profesionalec od glave do pet, z znanjem in izkušnjami lahko še zelo koristi Mariboru, enako kapetan Tavares, je pa res, da se poraja še veliko drugih vprašanj. Na primer, kdo bo zamenjal vratarja Jasmina Handanovića, kdo bo prvi napadalec? Jean Philippe Mendy po moji oceni ni dovolj kakovosten, Gregor Bajde ni strelec. Maribor ima največjo praznino v zvezni vrsti, v kateri nima igralca, kot je pri Olimpiji Miha Zajc," je v intervjuju za Delo dejal 37-letni upokojeni nogometaš in glede tega, kdo bi lahko dvignil raven pod Kalvarijo, dodal: "To je idealna priložnost za mlajše, med njimi še največ za Dina Hotića. Ampak še vedno je težava v tem, da so v klubu zamudili z njihovim usposabljanjem. Mlajši igralci bi že morali imeti zajetno mero prvoligaške kilometrine in pomembne vloge, zato ker si Maribor ne sme privoščiti, da bo čakal na to, da bodo dozoreli čez dve, tri leta. Maribor mora nujno pomladiti moštvo in se osvežiti, ampak na tak način, da bo lahko znova takoj napadal naslov državnega prvaka."

Pa vloga športnega direktorja Zlatka Zahovića? "Z Zahovićevim prihodom je klub iz leta v leto napredoval na vseh ravneh, vključno z ljudmi. Ni bilo padcev, samo vzponi. Slej ko prej se je moralo tudi ustaviti. In to je bilo nekaj novega za vodilne može kluba. Zato je ta sezona iz zornega kota spodrsljajev nadvse poučna, nikakor pa jo ne uvrščam v kategorijo tragedij. Bila bi, če bi klub povsem razpadel, da bi se sesul sistem, pri tem mislim na klubsko organizacijo in hierarhijo. Tako pa je športnemu direktorju, ki doslej ni storil kakšne velike napake, in drugim le odprla oči, razkrila napačne poteze in odločitve. Vse, kar je šlo narobe, je treba zasukati v pozitivno smer, se pripraviti za nove zmage, zbrati moči za nov zagon in se podati k novim velikim izzivom. Navsezadnje, Zahović je Maribor dvignil iz pepela in postavil temelje, ki jih je zdaj lažje prenavljati. Za seboj ima stabilen klub in dovolj denarja, da bi se lahko lotil prenove brez večjih stresov," je za delo še dodal nekdanji nogometaš Maribora, Domžal, Celja, ZTE-ja, Nafte in Rot Weiss Ahlena.