Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
13.05.2016 09:20:26
Deli članek:

Fifa v naslednjih dneh tudi o usodi Kosova in Gibraltarja

reuters

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino je ob odprtju 66. rednega kongresa Fife v Ciudad de Mexicu prisotne pozval, da naj v naslednjih dnevih vložijo vse napore, "da bi v demokratičnem procesu prišli do reform naše organizacije v korist razvoja nogometne igre".

Delegati iz 209 članic Fife so prvi dan kongresa v dvorani Auditorio National najprej videli spektakularno odprtje s prizori iz mehiške zgodovine in razvoja nogometa v Mehiki. "Danes je čas za slavje, potem pa bomo zavihali rokave in se lotili dela," je dejal Infantino, ki je bil za predsednika izvoljen konec februarja letos.

Svet Fife je tik pred kongresom potrdil reforme organizacije, ki naj bi preprečile ali vsaj omejile korupcijske škandale, ki jim je bil priča nogometni svet v zadnjem obdobju. Spremenil je tudi rok določanja prirediteljev SP. Po prvotnem načrtu naj bi bil prireditelj nogometnega SP znan že na zasedanju prihodnje leto, novi termin je, po številnih aferah in obtožbah, leto 2020, ko bo o prireditelju prvič odločal kar kongres. Kot kandidati še naprej veljajo ZDA, Kanada in Mehika.

Kongres Fife bo odločal tudi o polnopravnem članstvu Kosova in Gibraltarja v svoji sredini. Svet Fifa je že ustrezno dopolnil dnevni red tokratnega zasedanja. Kosovo je pretekli teden s tesno večino (28:24) postal polnopravni član Uefe, Gibraltar pa je na Mednarodnem športnem razsodišču dosegel, da ga Fifa po hitrem postopku sprejme vsaj v obravnavo in odločanje o svojem članstvu.

Infantino išče tudi novega generalnega sekretarja, pri čemer poudarja, da ta ne bo iz Evrope; odločitev o generalnem sekretarju bo po napovedih sprejeta oktobra na sedežu v Zürichu.