902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 09.01.2016 10:19:26

Življenje po Petru Stojanoviću: Kako velika so stopala mariborskega krvnika?

Drago Wernig - TAKA
Petar Stojanović je že nekdanji član Maribora. Vijoličasti so za svojega dragulja od zagrebškega Dinama prejeli izdatno odškodnino, toda hkrati so se znašli v položaju, ko bodo morali najti zamenjavo za enega svojih najboljših nogometašev.

Pravzaprav so jo že našli; sredi novembra je postalo jasno, da se bo v Ljudski vrt preselil 22-letni Primorec Matej Palčič.

Aktualni državni prvaki radi nakupujejo na Primorskem. In ko je v pravem eksodusu koprsko barko sredi letošnje sezone zapustilo kar osem nogometašev, je športni direktor vijoličastih Zlatko Zahović znal prepoznati priložnost, da svoje moštvo okrepi s kakovostnimi in brezplačnimi nogometaši. Odločil se je za dva, Amarja Rahmanovića in Mateja Palčiča, praktično v istem trenutku, ko je slednji tudi uradno podpisal pogodbo z vijoličastimi, pa je postalo jasno, da bo Petar Stojanović v bližnji prihodnosti zapustil klub.

Palčič, ki je poleti postal tudi mariborski krvnik, ko je na tekmi superpokala zadel odločilno enajstmetrovko in Kopru priigral naslov, je bil pač pripeljan kot zamenjava za 20-letnega mladega slovenskega reprezentanta, ki je v svoji karieri zabeležil tudi tri nastope za člansko reprezentanco, in ne kot njegova konkurenca. Zdaj, ko je Maribor prodal Stojanovića, so se mlademu Primorcu na stežaj odprla vrata do prve enajsterice novega kluba, kajti konkurenca na položaju desnega bočnega branilca pri Mariboru sploh ne obstaja.

 NA SEZNAMU NITI ENEGA
Pod Kalvarijo so Alešu Mejaču, ki je bil v zadnjih letih nekakšna večna zamenjava (branilec, ki je vskočil na desno – večkrat tudi na levo – stran v obrambi vsakič, ko je bil kateri izmed prvokategornikov poškodovan ali kaznovan), že dejali, da nanj ne računajo več in da si lahko poišče novo okolje. Če na hitro pogledamo po seznamu nogometašev v prvi ekipi Maribora, pa kaj kmalu pridemo do spoznanja, da razen prečrtanega Mejača in seveda Palčiča na njem ni nobenega desnega bočnega branilca. Dobro, tukaj je mladi Robert Pušaver, ki pa je do zdaj priložnost v prvi ekipi dobival na žličko in zagotovo še ni zrel za igranje med prvoligaško elito, tako ali tako pa se veliko govori o tem, da bi lahko 20-letnik skupaj s še tremi soigralci odšel na polletno kaljenje v Krško.

Ker je imel na začetku letošnje sezone veliko težav s poškodbami Stojanović, Mejač pa je bil suspendiran, je Ante Šimundža na desnem boku preizkusil tudi Damjana Boharja, toda eksperiment nekdanjega trenerja Maribora je neslavno propadel, ko je Prekmurca na večnem derbiju večkrat popolnoma osmešil Olimpijin Ezekiel Henty. Na položaju desnega bočnega branilca je v tej sezoni veliko igral tudi Aleš Mertelj, ki je pri štajerskem ponosu deklica za vse, toda čeprav je svoje obrambne naloge opravil povsem spodobno, je v napadu tako zelo omejen, da je z njim v postavi Maribor po desni strani precej nenevaren, zato je jasno, da Mertelj tam ne more igrati. Čeprav se zna zgoditi, da bo prodaja Stojanovića 28-letnemu Gorenjcu prinesla celo novo pogodbo – vijoličasti pač potrebujejo zamenjavo za Palčiča –, pa Mertlja vseeno ne gre prevečkrat pričakovati v postavi na tem položaju.


ŠE TRETJI ZAPORED
Aktualni državni prvaki igrajo napadalno, v fazi napada veliko sodelujeta tudi oba bočna branilca – ne nazadnje je Stojanović v letošnji sezoni prispeval pet asistenc, Mitja Viler pa tri –, Palčič pa je že tretji podoben tip nogometaša, ki ga bodo Mariborčani postavili na desni bok. Prva dva sta se zelo izkazala, podobno velika pričakovanja pa so tudi pri tretjem.

Vse skupaj se je začelo z Darkom Milaničem, ki je kot prvi skrajno desno v obrambi preizkusil nogometaša, ki je do takrat igral precej višje. Govorimo seveda o Martinu Milcu, ki se na položaju napadalno usmerjenega vezista ni uspel dokazati, nato pa se je Milanič odločil za eksperiment, ki se je vsem vpletenim večkratno obrestoval. Milec se je razvil v odličnega bočnega branilca, Maribor je z njim osvajal naslove, potem pa ga je za lepo odškodnino prodal tudi v Standard iz Liegea.

Odhod danes 24-letnega Štajerca je pri vijoličastih pustil luknjo na položaju desnega boka in Mariborčani so se odločili, da jo znova zapolnijo s transformacijo napadalno usmerjenega vezista v obrambnega nogometaša. Čast in odgovornost sta padli na Stojanovića, ki je še nadgradil igre svojega predhodnika in bil eden ključnih mož tako pri domačih kot pri evropskih uspehih.

Zdaj je torej ta položaj pripravljen za Palčiča, ki ima podobno zgodbo kot njuna predhodnika. Čeprav se je v Kopru dokazal tudi kot desni bočni branilec, je večkrat zaigral tudi precej višje v formaciji. Tako kot Milec in Stojanović je tudi Palčič v napadu precej prodoren in nevaren. Kar lahko morda malce skrbi vse navijače Maribora, je dejstvo, da je Koprčan šele prišel v klub, da ne bo imel veliko časa za navajanje na novo ekipo in na novo okolje, pa bo kljub temu moral že takoj nase prenesti veliko breme.

Kot da to še ne bi bilo dovolj, je imel ravno v tej sezoni Palčič težave s poškodbo kolena, zaradi katere je moral opraviti tudi operativni poseg in je posledično zaigral na vsega štirih tekmah v letošnji sezoni, na eni – domači proti Rudarju – se je vpisal tudi med strelce. A Zahović je zatrdil, da so se pred podpisom pogodbe z nekdanjim mladim reprezentantom dodobra pozanimali o stanju njegovega kolena in prišli do zaključka, da je vse v najlepšem redu. Palčič bo torej tako v nadaljevanju sezone moral stopiti v velike čevlje, ki mu jih je zapustil Stojanović, in glede na uspešnost nekdanjih mož Kopra v Mariboru je možno, da jih bo znal dostojno nositi.

Kljub temu pa bi morali vijoličasti zaradi Palčičevega kolena vseeno razmisliti še o kakšni alternativi. V zadnjih dneh se je začela omenjati možnost, da bi v Ljudski vrt prišel tudi nekdanji Palčičev soigralec Denis Šme, sicer osrednji branilec, ki lahko po potrebi zaigra tudi na bočnem položaju, in kdo ve, morda bo snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo okrepitev vnovič našel na Primorskem. Še toliko bolj, ker je tudi Šme – podobno kot Palčič – v tem trenutku prost nogometaš.

Članki iz rubrike