podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 10.12.2015 18:02:12

Luka Žinko: Kar so storili Mariborčani, se mi zdi ponižujoče do nas

Drago Wernig - TAKA
Prah okrog zadnje prvenstvene tekme med Mariborom in Krškim se še zmeraj ni polegel, še naprej duhove buri poteza vijoličastih, ki so se odločili, da bodo pred začetkom dvoboja s sramotnim špalirjem opozorili na krivico, ki se jim bojda dogaja v letošnji sezoni.

Še pred dvema krogoma so bili Krčani povsem priključeni preostali deveterici prvoligašev, sicer so po 19 tekmah zasedali zadnje mesto na lestvici, a imeli so enako število točk kot predzadnji Celjani, od šestega mesta pa so jih ločile zgolj tri točke. Dva kroga pozneje je zaostanek za predzadnjim mestom narasel na šest točk, v zadnjem krogu pa je Krško doživelo visok poraz v Ljudskem vrtu. A bolj kot o porazu se je govorilo o nečem drugem.

Prah okrog zadnje prvenstvene tekme med Mariborom in Krškim se še zmeraj ni polegel, še naprej duhove buri poteza vijoličastih, ki so se odločili, da bodo pred začetkom dvoboja s sramotnim špalirjem opozorili na krivico, ki se jim bojda dogaja v letošnji sezoni. Do nedavnega gospodje v slovenskem nogometu so se v trenutkih, ko jim je zaškripalo in ko so se znašli v zaostanku za večnimi rivali, spremenili v vse kaj drugega in ironičen aplavz ob omenjenem špalirju je poskrbel za številne žgoče razprave. V prvi vrsti o tem, komu je bil namenjen, potem pa tudi o tem, ali bi morali biti Mariborčani kaznovani in kakšna je bila vloga glavnega sodnika Nejca Kajtazovića pri vsem tem.

Dejstvo je, da je kranjski delivec pravice naredil gromozansko napako, zaradi katere bi tudi on moral biti ostro kaznovan, kajti uklonil se je volji Štajercev in ponižal najprej sebe in svoje kolege, potem pa tudi nogometaše Krškega. Prav tako je kristalno jasno, da bi moral biti ostro kaznovan Maribor, kazen pa bi morala biti tako vzgojna, da njihovim nogometašem nikdar več ne bi na kraj pameti padlo, da bi kaj takšnega ponovili. Pri vijoličastih so se na vse skupaj že odzvali, Zlatko Zahović špalirja ni želel preveč komentirati, za pojasnilo pa smo se obrnili tudi na nogometaša Krškega Luko Žinka, ki je bil eden izmed tistih, ki so se sprehodili skozi špalir.

"Predstavim lahko svoj vidik. Situacija je bila zelo čudna. Prišli smo iz garderob, se postavili v vrsto, tako kot je to v navadi, ko so Mariborčani kar naenkrat odšli naprej. Vprašal sem enega od njihovih nogometašev, zakaj so to storili, a mi ni želel povedati. Nato je prišel sodnik, jih vprašal, kaj počnejo, a niso odgovorili. Potem smo pa šli na zelenico," je svojo pripoved začel Žinko in nadaljeval: "Še zdaj ne vem točno, zakaj so to storili. Krožijo različne zgodbice, da naj bi to bil protest proti sodnikom, toda zagotovo ne moremo vedeti. Mi bi lahko vzeli to tudi kot provokacijo, kot poniževanje. Vemo, komu se postavi špalir. Zmagovalcu lige, mi pa smo zadnji. Morda so želeli to poudariti, ne vem. Ali pa so nam res želeli čestitati za boj v prvi ligi, kot pravi ena od teorij. Veliko boljše bi bilo, da bi nam Mariborčani povedali, kaj mislijo narediti, da bi mi potem vsaj obšli ta špalir. Res se mi je vse skupaj zdelo ponižujoče. Ampak to je njihova stvar, mi smo novinci v ligi, ne moremo biti preveč pametni."


OLIMPIJI SODNIKI NE POMAGAJO
Nobenega dvoma ni, da je bil špalir namenjen sodnikom, kdor misli drugače, je bodisi slep zaradi ljubljene vijoličaste barve bodisi se spreneveda zaradi kakšnih drugih razlogov. Tudi Žinko se strinja, da so se Štajerci odločili za protest proti delivcem pravice. "Ta špalir bi sodnik verjetno lahko drugače rešil. Morda s kakšnimi rumenimi kartoni ali pa bi vztrajal, da se vrnejo in da se prej ne gre na igrišče. A dobro, bilo je veliko dejavnikov, teve prenos, pritiski in tako naprej, ki lahko na neki način opravičijo sodnika, ne bi rad bil preveč negativen," je pojasnil krški vezist, nato pa pristavil: "Sploh ne vem, zakaj bi protestirali proti sodnikom? Tudi nam, pa Gorici, Zavrču in še komu, so se dogajale kakšne sodniške napake. Morda zdaj, ko zaostajajo, hočejo nekako obrniti položaj v svojo korist. To popolnoma razumem, sestavni del nogometa so tudi takšne igrice."

Aktualni državni prvaki so prepričani, da je tokratni naslov oddan, Zlatko Zahović je v ekskluzivnem pogovoru za Ekipo SN v torek razkril, da se bo Maribor boril za mesta od dve do devet, vse skupaj pa je seveda povezano s – tako trdijo Štajerci – sodniško pomočjo njihovim najhujšim rivalom. "Ne bi rekel, da sodniki pomagajo zeleno-belim. V prvem delu sezone je Olimpija pokazala več od Maribora, razlika med njunima igrama pa je točno teh šest točk, ki oba kluba ločijo na lestvici," se s snovalcem kadrovske politike pod Kalvarijo ne strinja Žinko, ki se je ozrl tudi na zadnjo manjšo krizo Krškega, zaradi katere je njegov klub trenutno s 16 točkami šest točk za devetim Celjem, osmo Krko, sedmim Rudarjem in šestim Koprom.

"Še pred dvema krogoma smo bili povsem zraven, čisto poravnani, zdaj smo šest točk zadaj. Preprosto smo kaznovani za vse napake, ki jih storimo, v napadu pa res težko dajemo gole. Če bi dali samo pet golov več, sem prepričan, da bi bili vsaj poravnani. Smo približno enakovredni z vsemi ekipami, ki so na lestvici neposredno pred nami. Manjka nam le malce sreče in izkušenj," je opisal stanje Krškega in dodal: "V Mariboru smo izgubili s 6:0, toda mislim, da je razlika previsoka. Zdelo se nam je neumno, da bi se branili vso tekmo in dobili na koncu tri gole, zato smo se odločili igrati bolj odprto. Gole smo dobivali po svojih napakah, in to bomo morali popraviti v nadaljevanju. Kot tudi učinkovitost. Zdaj imamo še tekmo z Olimpijo, na kateri bomo poskušali osvojiti kakšno točko, potem pa bo na vrsti premor, ki nam bo prišel zelo prav. Poskušali se bomo čim boljše pripraviti na nadaljevanje sezone in prehiteti vsaj enega tekmeca ter se skozi dodatne kvalifikacije obdržati v prvi ligi."

PRED MESECEM DNI STOODSTOTNO PREPRIČAN, ZDAJ VEČ NE
Za konec smo visokoraslega vezista povprašali še, kakšen bo razplet v boju za prvaka, in dobili zelo zanimiv odgovor. "Težko je napovedati. Olimpija je izgubila Šporarja, ki ji je veliko pomenil. Ne samo zaradi golov in odličnih iger, temveč tudi zaradi karakterja. Če bodo uspeli pripeljati dobro zamenjavo, bi lahko zadržali prednost. Je pa res, da se Maribor dviguje in da se bo verjetno še dodatno okrepil, tako da bo zelo zanimivo. Upam, da se bodo tudi Domžalčani še malce približali in da bo potekal nekakšen troboj za naslov prvaka," je bil iskren Žinko in za konec priznal: "Ker sem Ljubljančan in ker sem za Olimpijo tudi igral, seveda navijam za zmaje. Zakaj bi lagal. Upam, da bodo osvojili naslov, da se bodo v Sloveniji malce premešale karte. Nimam nič proti Mariboru, a malce raznovrstnosti ne bi škodilo. Pred mesecem dni sem bil stoodstotno prepričan, da bo Olimpija zlahka prvak, zdaj nisem več."

Članki iz rubrike