Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
20.11.2015 18:10:52
Deli članek:

Nastja Čeh: Bil sem mlad, bil sem nor. In žal mi je!

Drago Wernig - TAKA

V pričakovanju večnega derbija smo se pogovarjali z Nastjo Čehom, ki je skupaj z Markom Kmetcem poskrbel za eno od najodmevnejših, če ne celo za najodmevnejšo selitev na relaciji Maribor–Ljubljana.

Pred sobotnim spopadom v Stožicah prednost namenja Mariboru, nekdanjega reprezentanta pa v prvi vrsti neizmerno veseli napeto pričakovanje prestižnega obračuna in spoznanje, da je dogajanje na prvoligaškem prizorišču zelo zanimivo.

Bil sem mlad, bil sem nor in kmalu mi je bilo zelo, zelo žal, da sem se odločil za takšno potezo. Navsezadnje sem se zato tudi hitro vrnil pod Kalvarijo. Saj veste, kako je, ko jih imaš 21. Misliš, da si najpametnejši in da boš vsem tistim, ki imajo morda nekoliko drugačne poglede od tebe, že pokazal in dokazal, kako in kaj. Da se motijo. A kmalu sem spoznal, da je treba za uspeh v športu veliko, ogromno delati ter biti potrpežljiv. In tudi trpeti, če želiš kaj doseči.

"Ne mi tega delati," se je na začetku pogovora odzval Nastja Čeh, ko beseda ni takoj stekla o prihajajočem večnem derbiju v Stožicah, ampak smo se najprej želeli vrniti v preteklost. Šestnajst let nazaj. "A res moramo?" je globoko vzdihnil nekdanji slovenski reprezentant, ki je kakopak zelo dobro vedel, na kaj merimo.

Na eno od najbolj odmevnih in razvpitih selitev na slovenskem prizorišču. Leta 1999 sta skupaj z Markom Kmetcem tako rekoč čez noč zapustila Ljudski vrt in osupnila z odhodom čez Trojane v Ljubljano. K največjemu rivalu, a je tam ostal zgolj eno leto.

arhiv Ekipe

ŽAL MI JE, KER NISEM OSTAL
"V Mariboru smo takrat imeli nekaj nesoglasij," se je spomnil 37-letni Ptujčan, po krajšem premisleku je nadaljeval: "Bil sem mlad, bil sem nor in kmalu mi je bilo zelo, zelo žal, da sem se odločil za takšno potezo. Navsezadnje sem se zato tudi hitro vrnil pod Kalvarijo. Saj veste, kako je, ko jih imaš 21. Misliš, da si najpametnejši in da boš vsem tistim, ki imajo morda nekoliko drugačne poglede od tebe, že pokazal in dokazal, kako in kaj. Da se motijo. A kmalu sem spoznal, da je treba za uspeh v športu veliko, ogromno delati ter biti potrpežljiv. In tudi trpeti, če želiš kaj doseči."

TAKŠNO SMO POGREŠALI
Vijoličastim je ravno v ljubljanskem obdobju našega sogovornika uspela zgodovinska uvrstitev v ligo prvakov. "Seveda mi je žal tudi zaradi tega. Da nisem bil del te zgodbe, ampak ne le zaradi tega. Preprosto mi je žal, da nisem ostal," je povedal Nastja Čeh, ki ima za seboj številne večne derbije. "Te tekme so bile v naših časih vrhunec sezone, pričakovanje je bilo izjemno in res me nadvse veseli, da lahko danes potegnemo vzporednico s sobotnim obračunom v Stožicah. Ker se nekdanji časi očitno vračajo. Na moje in veliko zadovoljstvo vseh, ki jim je mar za slovenski klubski nogomet. Zdaj, ko sta ekipi izenačeni, je derbi znova glavna tema pogovorov. Ljudje čakajo na spopad med Olimpijo in Mariborom kot v Španiji na el clasico, kar je seveda izjemno pozitivno. To je ozračje, ki ga potrebujemo in ki smo ga v preteklih letih tako močno pogrešali. Tako kot v prvoligaški druščini pogrešam Muro, toda dogajanja v tej sezoni so vsekakor zelo obetavna. Liga je na dobri poti in verjamem, da jo bodo naposled začeli spoštovati tudi nekateri, ki je do zdaj niso. Pa bi jo morali!"

arhiv Ekipe

Liga je na dobri poti in verjamem, da jo bodo naposled začeli spoštovati tudi nekateri, ki je do zdaj niso. Pa bi jo morali!

Spopad večnih rivalov sproži močna čustva, naboj je izjemen. "To je velika tekma, njeni pomembnosti se je nemogoče izogniti. Že res, da tako kot vse druge prinaša tri točke, ampak gre tudi za čast kluba, da o zadovoljstvu navijačev niti ne govorim. Prepričan sem, da se tega pred prihajajočo preizkušnjo eni in drugi zelo dobro zavedajo," pravi Nastja Čeh.

DO KONCA JE ŠE DALEČ
Olimpija ima na vrhu lestvice zajetno prednost, ki bi se v primeru zmage povečala na kar deset točk. Ni jih malo, ki so prepričani, da bi bilo ob takšnem razpletu prvenstvo že odločeno oziroma bi imela Olimpija odprto pot do naslova prvaka, ki ga prestolnica že tako dolgo tako željno pričakuje. "Nikoli ni konec, dokler niso odpravljeni še zadnji dvomi. Do konca prvenstva je še daleč, tekem je še ogromno, prav tako kot točk. Maribor je v zadnjih letih dosegal izjemne rezultate. Osvajal je naslove, igral v skupinskem delu lige prvakov in lige Europa, prezimil je na mednarodnem prizorišču. To so velike stvari, a prav tako je bilo jasno, da bo prišel tudi padec. Nihanjem se je nemogoče izogniti. Prej ali slej pride tudi do padca, toda zdaj se vijoličasti znova dvigajo in se vračajo na nekdanja pota. Maribor je vedno Maribor. Klub številka ena v Sloveniji in upam, da bo z dobrim dosežkom v Ljubljani znova napovedal resno kandidaturo za naslednjo v nizu šampionskih zvezdic."

arhiv Ekipe

Ljubljančani prav tako premorejo veliko kakovosti. Andraž Šporar je izjemen in povrhu v vrhunski formi, sposobnosti Ezekiela Hentyja so dobro znane, v moštvu je še nekaj odličnih posameznikov. Dvoboj bo vsekakor zanimiv, napet, odločale bodo malenkosti. Dnevna forma, morda kakšna prekinitev.

MOČ DVANAJSTEGA IGRALCA
Kaj so prednosti vijoličastih, kje je največja moč zeleno-belih? "O Mariboru ni treba kaj prida razpredati. Je ekipa odličnih posameznikov, ki so združeni v močan kolektiv, zasedba je zelo homogena in ji ne manjka izkušenj. Poleg tega ima veliko moč v dvanajstem igralcu. Na tribunah. Navijači od nekdaj stojijo za klubom, ga podpirajo, kar je kakopak zelo pozitivno. In tako mora biti, to daje vsakemu klubu dodatno razsežnost. Kot sem že dejal, so v športu vzponi in padci, brez tega preprosto ne gre. Navijači so pomemben dejavnik in gotovo so Mariborčani po krizi potrebovali krajši čas za vrnitev na želeno raven tudi zaradi njihove spodbude. To je fantom pomagalo, dobivali so obilo pozitivne energije. Kar zadeva Olimpijo, sem med drugim igral z Darijanom Matićem, sicer pa je jasno, da Ljubljančani prav tako premorejo veliko kakovosti. Andraž Šporar je izjemen in povrhu v vrhunski formi, sposobnosti Ezekiela Hentyja so dobro znane, v moštvu je še nekaj odličnih posameznikov. Dvoboj bo vsekakor zanimiv, napet, odločale bodo malenkosti. Dnevna forma, morda kakšna prekinitev," odgovarja Nastja Čeh, ki v soboto prednost daje Mariborčanom: "Imajo obilo izkušenj, odigrali so že veliko velikih tekem. Vedo, kako se igrajo, in verjamem, da se bodo na igrišču postavili, kot se je treba na takšni preizkušnji."

Reuters