nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 03.11.2015 20:17:00

Kapetan Olimpije Andraž Šporar: Smo med najboljšimi v Evropi

www.alesfevzer.com
Z Andražem Šporarjem smo se pogovarjali o štirih zadetkih, ki jih je zabil Celju, o bolečem izpadu iz pokala in tudi o veliki želji, ki jo goji - igranju za člansko reprezentanco.

Še sedmič si je laskavi naslov najboljšega nogometaša kroga po izboru Ekipe zaslužil član Olimpije, še tretjič je to uspelo kapetanu zmajev Andražu Šporarju. Zakaj, je jasno. Štirje zadetki, s katerimi se je pridružil izbrani druščini nogometašev, ki so na eni prvoligaški tekmi zadeli štirikrat, niso dopuščali nikakršnih možnosti za drugačno odločitev.

Tri dni pred sobotnim prvenstvenim obračunom na Areni Petrol proti Celju se je Andraž Šporar skupaj s soigralci na drugem največjem stadionu v Sloveniji z istim nasprotnikom meril na povratni tekmi četrtfinala pokala. Olimpija je poskušala zanje neugoden izid 2:2 iz prve tekme obrniti v svojo korist in napredovati v polfinale, toda ni jim uspelo. Zmaji so odigrali slab obračun, Šporar pa je bil ena izmed tragičnih figur, saj je v prvem polčasu pri zaostanku z 0:2 in igralcu več na igrišču zgrešil enajstmetrovko za priključek. Končalo se je z zmago Celjanov s 3:1 in Olimpija je doživela prvi boleč udarec v sezoni.

Prav zaradi sredine klavrne predstave zeleno-belih so bili mnogi prepričani, da Ljubljančane v soboto čaka težko delo. Ni bilo malo tistih, ki so menili, da bo četa Marijana Pušnika izgubila vsaj dve prvenstveni točki in dopustila, da se jim tekmeci z večnimi vijoličastimi rivali na čelu malce približajo. A razpletlo se je ravno nasprotno. Olimpija je uspela slaviti s kar 4:0, vse štiri gole pa je, kot rečeno, dosegel Šporar. "Občutki ob štirih doseženih zadetkih so res krasni. Sicer mislim, da sem v mlajših kategorijah že kdaj dosegel štiri gole, toda tisti dosežki se seveda ne morejo primerjati s tem. Zelo sem ponosen," nam je na začetku pogovora zaupal Šporar in nadaljeval: "Uspelo se nam je pobrati po porazu v pokalu in izpadu iz tega tekmovanja, kar le dokazuje, kako močni in stabilni smo. Pa seveda tudi to, da nas je, če gremo v tekmo z resnim, pravim pristopom, res težko premagati."

STORILI SMO GROZNO NAPAKO
Pokalni poraz na zmaje ni vplival negativno; še več, zdelo se je, da so na Areno Petrol tokrat prišli odločeni, da se Celjanom maščujejo. "Vsekakor. Sam sem bil zelo jezen in razočaran, še posebej ker sem zgrešil strel iz najstrožje kazni. Rekel sem si, da moram čim prej zadeti, da pozabim na zgrešeno enajstmetrovko. Hvala bogu mi je to hitro uspelo, in to ne enkrat, temveč kar štirikrat, zato sem bil seveda zelo zadovoljen," je ponosno zatrdil napadalec Olimpije in se ozrl tudi na pokalni izpad: "Storili smo grozno napako. V dvoboj smo krenili preveč ležerno, ne dovolj osredotočeno. Nekako nismo bili pri stvari in to nas je veliko stalo. Je pa bil ta poraz jasen pokazatelj, da če nismo stoodstotno zbrani, lahko izgubimo proti vsakemu nasprotniku. Vendar smo se na srečo že v soboto pobrali, se zelo dobro pripravili na Celjane, spremenili taktično postavitev in jih nadigrali."

sporar af
alesfevzer.com

Doseči štiri zadetke na eni sami tekmi ni niti približno lahka naloga, ne nazadnje je to Šporarju uspelo kot 22. nogometašu od ustanovitve prve lige, toda treba je reči, da se 21-letni napadalec za štiri gole ni preveč pretegnil. Da ne bo pomote, seveda je pokazal veliko mero iznajdljivosti, vendar je prav neverjetno, kakšni dve napaki si je ob prvih dveh golih Olimpije privoščil Jure Travner. Izkušeni branilec Celjanov je storil dve katastrofalni napaki in Šporarju gola preprosto podaril. "Ah, takšen je pač nogomet. V sredo je odigral odlično, tokrat pač ne. Toda napake delajo tudi veliko boljši nogometaši, pripetijo se lahko tudi največjim zvezdnikom tega športa, to ni nič nenavadnega," je pojasnil kapetan zmajev in se samo nasmehnil ob pripombi, da bi lahko štajerskemu branilcu v zahvalo plačal vsaj pijačo.

REPREZENTANCA? VELIKA ŽELJA!
Strelski šov Šporarja v letošnji sezoni nikakor ni ostal neopažen. Doseči 13 zadetkov na prvih 14 tekmah je nekaj, kar že dolgo časa ni uspelo nobenemu strelcu na prvoligaških zelenicah, glede na njegovo mladost pa je seveda zelo zanimiv tudi za številne evropske klube, ki svoje skavte vse pogosteje pošiljajo na tekme Olimpije. "To me vsekakor veseli. Več kot jih je, bolje je. Ne samo zame, temveč za celotno ligo," pravi Šporar, ki je razložil tudi, od kod takšen strelski preporod: "Verjetno je to plod celotne ekipe. Igramo atraktivno, napadalno in jaz kot napadalec se logično največkrat znajdem v priložnosti. Skupaj smo dosegli že 42 golov in brskal sem po spletu ter prišel do ugotovitve, da smo med najboljšimi ekipami v Evropi po številu doseženih golov."

Poleg skavtov pa Šporar iz kroga v krog nase opozarja tudi Srečka Katanca. Sicer ne gre pričakovati, da bo slovenski selektor eksperimentiral pred najpomembnejšima tekmama letos in vabilo v člansko izbrano vrsto poslal tudi napadalcu zeleno-belih, a v prihodnosti si desetica Olimpije ob podobnih igrah lahko obeta tudi to. Še posebej, ker je Katanec na eni izmed preteklih novinarskih konferenc poudaril, da bo moral počasi pomladiti reprezentanco. "Seveda si želim zaigrati za člansko reprezentanco, toda ne računam na to, da bom že zdaj dobil priložnost. Vsekakor bi bil vpoklica zelo vesel, toda to je selektorjeva odločitev. Trenutno sem član mlade reprezentance, kar mi zelo ustreza," je skromno odgovoril Šporar.

DA NE BOMO IZGUBILI, KOT SMO LANI, PREDLANI IN ŠE PREJ
Ravno v času včerajšnjega telefonskega pogovora je 21-letnik izvedel, da naj bi se prestavljeni večni derbi odigral v soboto, 21. novembra, kar ga je zelo osrečilo. "Glede na to, koliko vstopnic je že bilo prodanih in koliko se govori o tej tekmi, se zdi, da je ta derbi daleč najbolj pričakovan v zadnjih letih. Ljubljano je že tresla derbijevska mrzlica, tudi Maribor, zato mislim, da je odlično, da bo dvoboj v soboto, ko bo stadion zagotovo poln. Sicer moram poudariti, da še ne razmišljamo o tekmi z vijoličastimi, a jo vsi res komaj čakamo. Morda zato, ker vemo, da jih lahko premagamo. Da ne bomo izgubili, tako kot smo lani, predlani ali pa še kakšno leto prej …" je optimističen Šporar, ki je za konec govorice, da v moštvu ni vse tako, kot bi moralo biti, zavrnil, pojasnil pa je tudi, zakaj je pri drugem golu Olimpije stekel v objem trenerja Pušnika: "Šlo je za čestitko za rojstni dan. Pred tekmo nam je trener dejal, da ima v nedeljo rojstni dan in da si za darilo želi zmago, tako da smo mu željo uresničili."

sporar olimpija rudar af
www.alesfevzer.com

Galerija

Članki iz rubrike