Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 12.08.2015 14:51:58

Trkanje mariborskega podmladka: Drug(ačn)i vidiki prvega plana

Drago Wernig - TAKA
Luka Zahović je odšel na Nizozemsko, Dalibor Volaš je suspendiran in premeščen v rezervno ekipo, kar ob nedavnem slovesu na priložnost večno čakajočega Alena Ploja pomeni, da so se Mariborčani ob rezultatskem neuspehu znašli tudi v manjši zagati glede igralskega kadra. Zagati, ki je zlahka rešljiva.

V tem trenutku imajo vijoličasti – vsaj če za merilo vzamemo seznam, ki ga najdemo na uradni spletni strani prvoligaškega tekmovanja – v svojem kadru vsega tri napadalce. Seveda na tem seznamu ni nogometašev, ki so trenutno člani mariborske B-ekipe, prav tako manjkajo igralci, ki se nahajajo v mladinski in kadetski ekipi, a že to, da jih na seznamu ni, dovolj zgovorno govori o tem, da se nanje vsaj v tem trenutku ne računa resno.

Tako lahko brez prevelikih dilem zapišemo, da ima Ante Šimundža na voljo tri napadalce, med katerimi lahko izbira in med katerimi po navadi izbere dva – Mariborčani igrajo v postavitvi z dvema napadalcema – za sestavo začetne enajsterice. In če smo povsem točni ter si podrobneje ogledamo seznam, ki visi na spletni strani prve lige, potem lahko hitro ugotovimo, da ima v resnici Maribor v prvi ekipi vsega dva klasična, osrednja napadalca – ob Jean-Philippu Mendyju lahko v to kategorijo uvrstimo tudi kapetana Marcosa Tavaresa –, Gregor Bajde pa je, četudi pod Kalvarijo trdijo, da ga bodo uporabljali kot nogometaša, ki bo najbližje tekmečevim vratom, vseeno bolj krilo.

CODA ZAMUJEN, VOLAŠ ZAPEČATEN

Dva – ali trije, kakorkoli želite – napadalca sta seveda premalo, da bi lahko vijoličasti uspešno izpeljali celotno sezono, in to kljub dejstvu, da so izpadli iz Evrope ter bodo sezono nadaljevali na eni (če vzamemo še slovenski pokal na dveh) fronti.

Še posebej, ker ima Jean-Philippe Mendy vsako sezono velike težave s poškodbami in po navadi izpusti dobršen del tekem, ker Marcos Tavares počasi prihaja v zrela leta in bo v prihodnje potreboval več počitka ter, jasno, zaradi taktične postavitve Maribora, ki, kot rečeno, igra z dvema nogometašema v konici napada. Zato se seveda poraja vprašanje, kako se bo odzval športni direktor Zlatko Zahović in s kom bo okrepil okrnjeno vijoličasto zasedbo.

994-2-3-hajric (obrez)
Drago Wernig - TAKA

Anel Hajrić v zadnjih treh sezonah
Sezona 2014/15: 13 golov mladinci (+5 golov druga ekipa)
Sezona 2013/14: 23 golov mladinci
Sezona 2012/1320 golov kadeti


Najlažje bi bilo seveda vrniti Daliborja Volaša, a snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo je trdno prepričan, da si je 28-letni Primorec zapečatil usodo pri Štajercih in da si lahko poišče nov klub. Massimo Coda, ki se ga je pred časom povezovalo s prihodom v Ljudski vrt, je bržčas zamujena (velika!) priložnost, po prihodu Bajdeta pa je iluzorno pričakovati, da bodo vijoličasti še enkrat odvezali mošnjiček in pripeljali še kakšnega nogometaša.

"Ne bomo iskali novih napadalcev, rešitve bomo poiskali v lastnih vrstah. Imamo tri vrhunske napadalce, ki jim bomo priključevali nekatere mlajše. Roka Sirka, Anela Hajrića in tudi izjemno nadarjenega šestnajstletnega Žana Celarja. Vsi bodo dobivali priložnost," nam je pretekli teden po prestopu svojega sina v Heerenveen zaupal Zlatko Zahović.

MALO PRILOŽNOSTI ZA PODMLADEK 

In če je športni direktor v svojih izjavah mislil resno, potem vijoličasti zagate zaradi pomanjkanja napadalcev sploh nimajo. V njihovem rezervnem moštvu in podmladku lahko namreč najdemo nekaj precej zanimivih nogometašev, ki bi lahko že kaj hitro vskočili v nogometne čevlje Luka Zahovića oziroma Daliborja Volaša.

A glede na pretekle izkušnje je v izjavi Zlatka Zahovića dovoljena vsaj določena mera skepticizma. Nobena skrivnost namreč ni, da Mariborčani v zadnjih letih svojemu podmladku niso namenjali kaj prida priložnosti. Pravzaprav sta bila edina nogometaša, ki se jima je uspelo ustaliti ne samo v prvi ekipi, temveč celo v začetni enajsterici vijoličastih, novopečeni nogometaš Heerenveena in Petar Stojanović.

Torej en napadalec in en vezist, ki se je moral prilagoditi in zadovoljiti s položajem desnega bočnega nogometaša, a je v tej vlogi fantastičen. Malo, premalo, še posebej če vemo, da so Mariborčani veliko truda – in ne nazadnje tudi denarja – vložili v to, da bi naredili (zlobni jeziki bi rekli kupili) odličen podmladek, iz katerega bi morali kot po tekočem traku prihajati nogometaši, dovolj kakovostni za prvo ekipo.

994-3-sirk (obrez) dw
Drago Wernig - TAKA

Nekateri napadalci, ki ne igrajo za prvo ekipo
(Sezona 2014/15)
Alen Ploj Maribor B 20 golov
Rok Sirk Maribor B 14 golov
Luka Štor kadeti 31 golov
Žan Celar kadeti 29 golov

Toda, kot rečeno, za zdaj (še) ni tako. Razen Zahovića in Stojanovića so vijoličasti mladeniči v prvi ekipi dobivali drobtinice, tudi tisti, za katere je bilo že ob prihodu v Maribor rečeno, da veliko obetajo. In da ne bo pomote, res so (bili) obetavni. Začenši z Dinom Hotićem, ki je veljal za enega najperspektivnejših slovenskih vezistov iz generacije 1995, prek njegovih vrstnikov Emirja Dautovića, Damjana Vukliševića in Daniela Vujčića, pa vse do še leto oziroma dve leti mlajših Anela Hajrića ter Martina Kramariča.

Vsi omenjeni nogometaši igrajo vidne vloge v mlajših slovenskih reprezentančnih kategorijah – razen Hajrića, ki igra za mlajše kategorije BiH –, nobeden pa pod taktirko Anteja Šimundže (ali še prej Anteja Čačića ali Darka Milaniča) še ni dobil prave priložnosti v prvi ekipi Maribora.

PET NOGOMETAŠEV, DVAJSET NASTOPOV

Če izpustimo Dautovića, ki se je hitro poslovil in odšel iz Ljudskega vrta, ter pogledamo samo, koliko nastopov je v prvi ligi uspelo zabeležiti preostalim petim omenjenim talentiranim mladeničem, hitro pridemo do ugotovitve, da zares malo. Vsi skupaj so odigrali vsega 20 tekem, od tega jih je več kot pol (11) zabeležil Hotić, šest priložnosti je dobil Vuklišević, dve Vujčić, eno pa Kramarič, medtem ko Hajrić za prvo ekipo Maribora v prvenstvu še ni zaigral. Če k tem petim nogometašem dodamo še igralca, ki ga je izpostavil tudi športni direktor vijoličastih, Roka Sirka, se slika ne spremeni; Sirk je namreč do zdaj odigral eno prvenstveno tekmo v mariborskem dresu.

Brezbrižnost do mladih upov je pravzaprav zelo nerazumljiva. Res je, Mariborčani so do letos vsakič v zadnjih nekaj sezonah igrali v Evropi in so potrebovali izkušen, preverjen kader – le malokdo bi priložnost v izredno pomembnih tekmah zaupal neizkušenim nogometašem –, toda prav tako drži tudi, da so imeli vijoličasti več kot dovolj možnosti, da med prvoligaške nogometaše lansirajo tudi kakšno novo ime.

994-3-kramaric2 dw
Drago Wernig - TAKA

Martin Kramarič pri članskem moštvu Krke
Sezona 2013/14: 8 nastopov, 1 gol
Sezona 2014/15: 7 nastopov, 2 gol

V prvenstvu jim je že v prejšnji sezoni škripalo, Šimundža je velikokrat govoril o tem, da njegovi varovanci niso najbolj osredotočeni na prvoligaške tekme, in takrat je bil idealen trenutek, da se v ogenj pošlje kakšno mlado, sicer nepreverjeno, a toliko bolj dokazovanja željno orožje, s katerim bi vijoličasti pridobili tudi nekaj dodatne nepredvidljivosti. V zadnjem času se namreč velikokrat zdi, da je igra Maribora prebrana in da bi Štajerci potrebovali kakšno svežo moč, sveže ime, ki bi vse skupaj malce pretreslo.

Glede na to, da je Luka Zahović hitro dobil priložnost v članskem moštvu, je čudno, da Ante Šimundža do zdaj v delo s prvim moštvom ni aktivneje vključil na primer tudi Anela Hajrića, ki se je v preteklih sezonah zelo dokazal v mlajših selekcijah vijoličastih (morda celo bolj od Luka, zabil je veliko več golov).

Ne nazadnje je v prejšnji sezoni na 22 tekmah za mladinsko ekipo Maribora dosegel 13 golov – pet jih je dodal tudi za drugo ekipo, ki nastopa v tretji ligi –, sezono pred tem je bil prvi strelec mladinske lige s 23 goli, še eno leto poprej je v 1. kadetski ligi v polno meril 20-krat.

994-2-kramaric dw
Drago Wernig - TAKA

Presenetljivo je tudi, da Martin Kramarič (zanj so plačali vse prej kot zanemarljivo odškodnino) za zdaj še ni v Šimundževih načrtih, čeprav gre za nogometaša, ki je, preden je prišel v štajersko prestolnico, za Krko v prvi ligi odigral že 15 tekem (debitiral je pri 16 letih, še vedno pa je najmlajši nogometaš, ki je dosegel gol v prvi ligi), zabil tri gole in dodal še eno asistenco ter bil eden izmed pomembnejših nogometašev Novomeščanov. Zdaj pa igra za drugo ekipo Maribora v tretji ligi in za vijoličaste mladince. Sicer s številko 10 na hrbtu, a vendar …

DOVOLJ JE ČAKANJA

Zdi se, da je zdaj pravi čas, da mariborski strokovni štab stori tisto, kar bi verjetno moral že pred časom. Da priložnost ponudi nekaterim nadarjenim mladeničem iz lastnih vrst. Da ne bo Hajrić postal novi Alen Ploj – v prejšnji sezoni je za Maribor B na primer dosegel 20 golov –, ki je,  ne da bi dobil pravo priložnost, s sklonjeno glavo skozi stranska vrata zapustil Ljudski vrt; da ne bo Rok Sirk še naprej gole dosegal daleč od oči slovenske nogometne javnosti – v tretji ligi je za drugo ekipo vijoličastih v prejšnji sezoni v polno meril 14-krat – oziroma da ne bo Martin Kramarič nov slovenski talent, ki je prehitro propadel.

Zdaj, ko Mariborčanom primanjkuje napadalcev, bi moral v prvo ekipo (morda tudi v začetno enajsterico, zakaj ne) vskočiti vsaj eden izmed nogometašev, ki jih je omenjal Zlatko Zahović – Hajrić, ki je najbolj logična izbira, bo moral še nekoliko počakati, saj je trenutno poškodovan. V tem trenutku se namreč zdi, da vijoličasti nujno potrebujejo svežo kri, če želijo ohraniti primat v slovenskem nogometnem prostoru. In glede na to, da jo imajo v lastnih vrstah (ne samo v napadalcih, temveč tudi v vezistih in obrambnih nogometaših), da jim zanjo ni treba plačati bogastva in da lahko ne nazadnje z njo v prihodnosti še veliko zaslužijo, bi bili nori, če je ne bi izkoristili.

Članki iz rubrike