Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
16.04.2015 11:55:53
Deli članek:

Na božanje lahko pozabijo

Nikola Miljković

Koprčani so na prvi polfinalni tekmi Pokala Slovenije dosegli osnovni namen. Zmagali so brez prejetega gola, kar je pred povratnim obračunom ob Kamniški Bistrici ugodno izhodišče, toda zaradi nekaterih sodniških odločitev ostaja tudi precej grenkega priokusa. Na drugi strani Domžalčani kljub porazu nimajo razlogov za "rezanje žil", saj se nadvse dobro zavedajo, da bi jo lahko še huje skupili, tako pa možnosti za napredovanje v finale nikakor niso izgubljene.

Med in po torkovi preizkušnji na Bonifiki so se prepletala številna čustva, ki so bila tokrat izrazita še bolj kot sicer. Precej bolj. Zlasti pri gostiteljih, ki so se veselili nadvse pomembne zmage, s katero so ostali v boju za pokalno lovoriko in nastop na mednarodnem prizorišču v prihodnji sezoni, toda hkrati je bilo nemogoče spregledati veliko nejevolje in predvsem jeze. Ker so Koprčani prepričani, da se niso borili le z Domžalami, v takšno razmišljanje so jih prisilile nekatere odločitve Andreja Žnidaršiča.

Nikola Miljković

Da, žal tudi ključne, v prvi vrsti je bila to zgodnja izključitev Ivice Guberca, razpravljali bi lahko še o marsikateri. Domači kapetan je moral z igrišča v 30. minuti, ko mu je kranjski delivec pravice v razmiku petnajstih, dvajsetih sekund pokazal dva rumena kartona. Prevladuje prepričanje, da je bila druga kazen prestroga, a kakorkoli obrnemo, se je takrat ob domačem vodstvu začela nova tekma. "Taktika se je seveda spremenila. Zelo pomembno je bilo, da mrežo ohranimo nedotaknjeno. Ker dobro poznamo trenerjevo miselnost, nam je bilo lažje," je po tekmi med drugim povedal Jaka Štromajer.

Saj sem vam povedal, da tega ne bom več počel. Naj si vsak sam ustvari svoje mnenje o tem, ali je bilo sojenje korektno ali ne. In ali je vplivalo na razplet.
Ante Guberac

In se gotovo dotaknil bistva. Rodolfo Vanoli se je dejansko odzval, kot je bilo treba. Ne le po izključitvi, ampak tudi po poškodbi Anteja Tomića, ko je ostal še brez drugega zadnjega vezista. "Takšno tekmo lahko 'izvleče' le italijanski strokovnjak," je ena od misli, ki jo je bilo na Obali mogoče slišati v zgodnjem torkovem večeru.

Nikola Miljković

Drži, da so bili Koprčani v podrejenem položaju, toda na igrišču so ves čas ohranjali red in disciplino, organizirano so se branili in obenem prežali na priložnosti za protinapade. Prostora je bilo dovolj, toda še posebej v končnici, ko ga je bilo ob domžalskem tveganju največ, je ostalo v nogah domačih nogometašev premalo dinamita, da bi ga lahko bolje unovčili. Toda osnovni cilj so vsekakor uresničili, ob fanatičnem pristopu so mrežo ohranili nedotaknjeno.

TEGA NE BOM VEČ POČEL
"Saj sem vam povedal, da tega ne bom več počel," je na prošnjo, ali lahko komentira sojenje, odvrnil Ante Guberac. "Naj si vsak sam ustvari svoje mnenje o tem, ali je bilo sojenje korektno ali ne. In ali je vplivalo na razplet," je nadaljeval prvi mož Koprčanov in poudaril: "Skoraj prepričan pa sem, da bi bil finalist že odločen, če bi moči na igrišču ostale izenačene."

NE DELAMO SI UTVAR
Veliko več zadovoljstva v njegovem glasu je bilo zaznati, ko je beseda stekla o podobi ekipe. "Fantje so se predstavili v luči, v kateri smo si želeli. Vnovič so dokazali, da znajo in zmorejo. Moštvo je izžarevalo energijo, pristop je bil na najvišji ravni. Seveda sem zelo zadovoljen, a se obenem zavedam, da je za nami šele prvi polčas in da nas v Domžalah čaka garaško delo. Ne delamo si utvar, da smo že v finalu, nikakor ne, toda igralci imajo moje popolno zaupanje in res močno verjamem, da nam bo uspelo," je povedal Ante Guberac.

Nikola Miljković

Na drugi strani se je Luka Elsner zelo dobro zavedal spoznanja, da njegovi varovanci niso izpolnili pričakovanj, jeza 32-letnega strokovnjaka je bila temu primerna. "Rezultat je dober, saj bi si lahko tekmo še veliko bolj zakuhali. S prikazanim v prvem polčasu si nismo zaslužili finala. Celotna odgovornost je na mojih plečih, saj nisem sposoben izbrati pravih igralcev za takšno tekmo in jih hkrati pripraviti tako, da ne vstopijo v dvoboj deset minut prepozno. Popolnoma nerazumljivo je, da so nekateri v igro vstopili, kot da gre za prijateljski obračun, in ne polfinale pokala," je bilo v trenerjevih besedah tudi veliko samokritike.
"Prevzemam odgovornost za trenutni položaj, hkrati moram s trdim delom razrešiti vse težave, ki nas tarejo. Rešitve moram najti znotraj obstoječega kadra, saj sem prepričan, da obstajajo. Na drugi strani pa bodo igralci za svoje početje na igrišču odgovarjali meni. Trenutno se nekateri ne zavedajo, da smo pokurili vse rezerve, ki smo si jih priigrali jeseni. Poti nazaj ni več. V prvenstvu in pokalu smo si močno otežili položaj. Na 'božanje', ki so ga bili vajeni v zadnjem času, lahko po torkovi preizkušnji kar pozabijo."

Nikola Miljković

Imam občutek, da nekatere igralce sploh ne zanima, na katerem mestu bomo končali prvenstvo in če bomo prišli v finale pokale, ki je na dosegu roke.
Luka Elsner

Toda kljub vsemu ni nobenega dvoma, da so Domžalčani še naprej v igri na obeh "frontah". "Vedno je mogoče spremeniti nastali položaj in strokovno vodstvo bo z vztrajanjem našlo rešitev. Ne mislimo iz rok izpustiti vsega, kar smo gradili vso sezono. Ne razmišljam o tem, da sezone ne bi končali uspešno, saj sem prepričan, da bomo našli odgovore. Pristop z moje strani in tudi s strani strokovnega vodstva se bo moral spremeniti. Trenuten način ne prinaša rezultatov. Moramo se zakopati v delo in biti tiho, saj trenutno kažemo zelo malo prave ambicioznosti, ki nas je odlikovala v prvem delu sezone. Imam občutek, da nekatere igralce sploh ne zanima, na katerem mestu bomo končali prvenstvo in če bomo prišli v finale pokale, ki je na dosegu roke," je povedal Luka Elsner.

Nikola Miljković

NIMAJO NE KAZNI, NE HUDI NAVIJAČEV, NE ...
Strateg Domžalostaja odločen v prepričanju, da njegova ekipa na povratni tekmi zaostanek lahko nadoknadi: "Seveda verjamem, da nam bo uspelo. Povsem enako kot po domačem porazu proti Olimpiji v četrtfinalu. Prepričan sem, da smo doma sposobni obrniti rezultat, ki je aktiven. Dejstvo je, da imamo kakovostno moštvo in skupino igralcev, ki je tega sposobna, vendar ji bo to uspelo le z drugačnim načinom, kot ga je prikazala v Kopru. Pokazati morajo veliko večjo odgovornost v igri in predrznost. Trenutno se igralci bojijo, vendar ne vem česa. Nimajo ne kazni, ne hudih navijačev, trenerjev, vodstva, ne predsednika, ki bi hodil v garderobo ... Imajo odlične razmere za delo in prav vse je na svojem mestu. Kot kaže, potrebujejo nekoliko drugačen pristop, da spremenimo trenuten položaj."