Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
19.01.2015 07:00:00
Deli članek:

Stojanović ali Krafth

Drago Wernig - TAKA

V zadnjih dneh so namigovanja o morebitnem prestopu Petra Stojanovića v Bešiktaš malce utihnila, toda to še nikakor ne pomeni, da se selitev 19-letnega Ljubljančana v Istanbul ne bo zgodila.

Seveda je še vedno mogoč tudi scenarij, po katerem bo vijoličasti up ostal v štajerski prestolnici, po informacijah, ki so nam prišle na uho, pa naj bi se zgodba razpletla že v naslednjih urah. Ponedeljek je dan D, ko naj ne bi bilo več neznank.

Reuters

DERBIJI BILIĆEVA ŠIBKA TOČKA
Fenerbahče 36, Bešiktaš 35, Galatasaray 35; takšna je podoba vrha lestvice pred nadaljevanjem turškega prvenstva. Črno-beli iz Istanbula so torej v enakovrednem boju za naslov prvaka, zaradi česar so navijači razumljivo navdušeni, Slaven Bilić pa priljubljen, toda nekdanji selektor hrvaške reprezentance ima tudi šibko točko. Še vedno ni okusil zmage na največjih derbijih, Bešiktaš pod njegovim vodstvom Galatasaraya in Fenerbahčeja še ni premagal, kar vse privržence kluba kakopak neizmerno skeli. Na dozdajšnjih šestih tekmah z večnima rivaloma je Bešiktaš po vodstvom splitskega strokovnjaka štirikrat izgubil in dvakrat igral neodločeno.


Mariborčani so v soboto odigrali še drugo prijateljsko tekmo po začetku priprav, Petra Stojanovića tudi proti Aluminiju ni bilo v kadru. Ne zaradi poškodbe, opravil je trening v Ljudskem vrtu, nakar je v Kidričevem soigralce spremljal ob igrišču. To vsekakor razkriva, da zgodba ostaja vroča. Ker je popolnoma jasno, da slovenski prvaki v pričakovanju možnosti bogatega posla poškodbe svojega dragulja pač nočejo tvegati.

A pod Kalvarijo vendarle še naprej molčijo, tako rekoč nemogoče je dobiti tudi kakršenkoli namig, toda že uvodoma smo omenili, da so nam naši viri prišepnili, da bo razplet bržkone znan v naslednjih urah. Kot smo poročali, naj bi se predstavniki Maribora in Bešiktaša prejšnji četrtek načeloma že dogovorili glede višine odškodnine, šlo naj bi za nekaj manj kot tri milijone evrov, čemur pritrjujejo tudi turški mediji, vendar hkrati dodajajo, da je kandidat za desni bočni položaj tudi Emil Henry Kristoffer Krafth iz Helsingborgsa. In pozor, z vodilnimi možmi švedskega prvoligaša, ki je zadnje prvenstvo končal na devetem mestu na lestvici, naj bi se Turki prav tako načeloma že uskladili glede višine nadomestila.

Jasno je, da obeh igralcev ne bodo pripeljali v svoje vrste, v zelo kratkem času naj bi se odločili za enega. Najbolj logično je, da bo imel zadnjo besedo trener Slaven Bilić, ki pa menda vztraja pri tem, da v boju za naslov prvaka nujno potrebuje izkušenega moža, kar nista ne Petar Stojanović ne Emil Krafth, ki je le petnajst mesecev starejši od upa slovenskih prvakov. Bil je član vseh mlajših švedskih reprezentančnih selekcij, za člansko izbrano vrsto je do zdaj zbral štiri nastope.

Na drugi strani naj bi se snovalci kadrovske politike pri Bešiktašu odločili oziroma naj bi bili prepričani, da bi z enim od obeh omenjenih igralcev ubili dve muhi na en mah. Prepričani so, da sta oba dovolj kakovostna, da bi ju lahko takoj poslali v "prve bojne črte", hkrati pomenita naložbo za prihodnost.


Če domnevamo, da sta si dogovorjeni odškodnini zelo podobni, bi lahko sklepali, da je v prednosti Petar Stojanović, ki se v nasprotju z Emilom Krafthom lahko pohvali z izkušnjami iz lige prvakov. Najbolj zahtevnih preizkušenj je torej navajen, kar je nedvomno odlično priporočilo, ki bi na koncu lahko tudi pretehtalo. Ali bo res, naj bi torej izvedeli že zelo kmalu ...
 
SALAH, INLER, ...
Da Bešiktaš v boju za naslov prvaka misli zelo resno, zelo nazorno govorijo imena igralcev, ki se prav tako omenjajo kot morebitne okrepitve. V Istanbulu niso kaj prida skrivali, da so želeli v svoje vrste privabiti Mohameda Salaha iz Chelseaja, vendar Jose Mourinho temu ni naklonjen: "Imamo le 20 igralcev, potrebujemo prav vsakega. Ne želim, da bi Salah odšel na posodo in bi morali namesto njega kupovati koga drugega."

V teh dneh se šušlja, da bi utegnil istanbulske črno-bele okrepiti Gökhan Inler, ki ga ni v najbolj resnih načrtih trenerja Napolija Rafaela Beníteza.