Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ma
ma
21.10.2024 12:10:41
Deli članek:

Neymar se po več kot letu dni vrača na igrišče

Profimedia

Brazilski zvezdnik Neymar je pripravljen na vrnitev k nogometu, potem ko je zacelil poškodbo kolena, zaradi katere je že več kot leto dni odsoten z igrišč.

Bilo je 17. oktobra 2023, ko je v zaključku prvega polčasa tekme z Urugvajem po enem izmed duelov obležal na tleh. Hitro je postalo jasno, da ne gre za nedolžno poškodbo. Z zelenice stadiona Centenario v Montevideu so ga odpeljali na nosilih, kasnejši pregledi pa so pokazali, da si je strgal sprednjo križno vez levega kolena in meniskus. »Čutil sem ogromno bolečino in takoj sem vedel, da je resno,« je dejal v nedavnem intervjuju za NR Sports, v katerem je spregovoril o težkem procesu okrevanja, pri čemer je poudaril fizične in psihične bolečine, ki jih je prestal.

Vendar pa napadalec po lastnih besedah nikoli ni izgubil odločenosti, da se vrne močnejši in je ostal osredotočen na tisto, kar ima najraje. »Kar v življenju najraje počnem, je igranje nogometa. Vsak dan trpim, ko tega ne morem početi. To je tisto, kar najbolj boli. A vsakič, ko se poškodujem, se vrnem. Ne bom odnehal,« je dodal.

Profimedia
Neymar se je poškodoval oktobra 2023 na tekmi z Urugvajem.

Njegova zdravstvena kartoteka je zelo zajetna. Nabralo se je poškodb in nabralo se je let, a čeprav je že zakorakal na napačno stran tridesetih, je prepričan, da še ni rekel zadnje v vrhunskem nogometu. Namerava se vrniti tudi v dres z državnim grbom. V njem je do zdaj zbral 128 nastopov in pri tem dosegel 79 zadetkov, kar ga uvršča na sam vrh večne lestvice Selecaa. Precej manj je bilo lovorik, v dresu z brazilskim grbom je osvojil zgolj danes že pokojni pokal konfederacij 2013 in zlato kolajno na olimpijskih igrah 2016.

Princ, ki nikoli ni postal kralj
Princ, ki nikoli ni postal kralj. Zapustil je Evropo, brez da bi osvojil zlato žogo. Neymar je finančno gledano bržkone najbolje izkoristil svoj talent, a po drugi strani se poraja vprašanje, ali je kdaj docela izkoristil ves svoj nogometni potencial.

Savdijci so mu ponudili vse, kar je želel. Vilo, avtomobile, služinčad ... Zasebno letalo in hladilnik, vedno poln izbrane pijače. Dovoljenje za zabavo. Ter seveda bianco ček. Še eno nespodobno povabilo, še ena ponudba, ki se ne zavrača, in Neymar je avgusta lani pri 31 letih odšel po poti Cristiana Ronalda, Karima Benzemaja ter številnih drugih. V nogometno zakotje, kjer se cedita med in mleko.

Al-Hilal je lani avgusta zanj PSG-ju odštel 90 milijonov evrov, približno toliko pa znaša tudi njegova letna plača. Toda v dresu saudskega kluba je zaigral le na petih tekmah, skupno pa na zelenici prebil 386 minut.

Al Hilal, za katerega igrajo tudi Aleksandar Mitrović, Joao Cancelo, Sergej Milinković-Savić, Ruben Neves, Yassine Bounou, Kalidou Koulibaly in Renan Lodi, je tudi brez njega osvojil naslov prvaka. Tudi v letošnjo sezono so krenili zelo prepričljivo, dobili so namreč vseh ducat dvobojev. Danes jih v azijski ligi prvakov čaka obračun z Al Ainom iz Združenih arabskih emiratov. Branilec naslova, ki ga s klopi vodi Hernan Crespo, nekoč odlični argentinski napadalec. Neymar bo začel na klopi.