Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
19.10.2024 11:07:44
Deli članek:

Kdo v čevlje ožigosanega predsednika?

Profimedia

Španska nogometna zveza (RFEF), ki se je znašla v težavah zaradi škandalov, bo decembra izbirala novega predsednika. V petek so se odločili, da bodo volitve predsednika v ponedeljek, 16. decembra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Takrat bodo potekale tudi volitve 142 članov nove generalne skupščine in tudi članov delegatske komisije RFEF za mandatno obdobje do leta 2028.

Osramočeni nekdanji šef španskega nogometa Luis Rubiales je odstopil septembra lani po škandalu zaradi prisilnega poljuba, njegovega naslednika Pedra Rocha pa je julija suspendiralo najvišje špansko športno sodišče.

Kljub institucionalnemu kaosu pa španski nogomet doživlja preporod. Moška članska reprezentanca je končala 12-letno čakanje na veliko trofejo z julijsko zmago na evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji.

Španija naj bi gostila svetovno prvenstvo leta 2030 skupaj s Portugalsko in Marokom, pri čemer španska poročila kažejo, da sta oba krovna nogometna upravna organa, svetovna zveza Fifa in evropska Uefa, v začetku oktobra opozorila Španijo, naj izvoli predsednika ali tvega izgubo pravice do gostitve prvenstva.

RFEF je zašla v krizo že pred svetovnim prvenstvom za ženske leta 2023 ob stavkah igralcev.

Po zmagi na turnirju je takratni predsednik Rubiales povzročil svetovno ogorčenje, ko je igralko Jenni Hermoso na silo poljubil na ustnice med podelitvijo medalj. Španke so na prvenstvu osvojile naslov svetovnih prvakinj.

Rubiales, ki zanika kakršne koli kršitve, bo februarja 2025 stopil pred sodišče, špansko državno tožilstvo zahteva kazen dveh let in pol zapora zaradi spolnega napada.

Tudi njegov naslednik na položaju Rocha je zašel v težave, suspendirali so ga zaradi sprejemanja odločitev, ki presegajo njegove pristojnosti, potem ko je prevzel mesto začasnega predsednika, preden je bil aprila izvoljen.

Tako Rocha kot Rubiales sta se znašla pod drobnogledom preiskovalnih organov zaradi suma korupcije. Gre za preiskavo, ki jo je aprila odredil španski preiskovalni sodnik.