Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
07.10.2024 16:08:03
Deli članek:

Nogomet zavit v črno, za vedno se je poslovil legendarni Nizozemec

Profimedia

Nogometni svet je zavit v črno.

Nogometni svet je zavit v črno, v 74. letu starosti se je zavedno poslovil Johan Neeskens.

Gre za enega najboljših nizozemskih nogometašev vseh časov. Najboljša leta je pustil v dresu Ajaxa, s katerim je v začetku sedemdesetih osvojil tri naslove evropskega prvaka. Bil je eden ključnih mož v totalnem nogometu. Potem se je v Barceloni pridružil Rinusu Michelsu in Johanu Cruyffu. Rekli so mu tudi Johan Segon. Johan drugi. Prvi Johan je bil seveda Johan Cruyff. Morda ni imel takšnega statusa kot soimenjak Cruyff, a tudi sijajni vezist je bil izjemno priljubljen med navijači Barce. 

S prvo zlato nizozemsko generacijo je dvakrat zaigral v finalu svetovnega prvenstva. Leta 1974 so morali priznati premoč Zahodni Nemčiji, štiri leta kasneje pa Argentini. Tista Nizozemska je bržkone ena najboljših ekip, ki nikoli ni osvojila velike lovorike. Peklenska pomoranča, v kateri je Neeskens imel eno ključnih vlog.

Sijajen vezist, eden (naj)boljših v svoji generaciji. Bil je prototip modernega box-to-box vezista. "Bil je vreden dveh mož na sredini," je dejal soigralec Sjaak Swart in s tem povedal vse. Johan drugi. Za vedno je odšel osem let po Johanu prvemu.