Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Žan Libnik
Žan Libnik
04.09.2024 14:30:30
Deli članek:

Vodič po prenovljeni konferenčni ligi: Riera mora hitro uglasiti celjski orkester Plus

Martin Metelko

Ni skrivnost, da so bile želje ambiciozne. Da je bila letvica pričakovanj postavljena visoko. Celjani so se ob svojem drugem osvojenem naslovu državnih prvakov evropskega izziva lotili s povsem drugačnimi izhodišči kot ob prvem. Zavedali so se priložnosti, upali in verjeli so, da je bilo kadrovanje dovolj dobro, da je dosegljivega tudi kaj več od higienskega minimuma. Pa so morali biti po turbulencah, v katere so na tej poti zavili sami - zavestno in s prepričanjem, da bo na dolgi rok tako najbolje - zadovoljni tudi s konferenčno ligo. Z zgodovinsko evropsko jesenjo.

Na zadnjo julijsko sredo so Celje prevevali mešani občutki. Grofi so na tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov pred svojimi navijači potrdili, da se lahko vmešajo tudi v boj za najelitnejše klubsko tekmovanje v Evropi. Remi s Slovanom iz Bratislave je odločitev o potniku v tretji krog prestavil v slovaško prestolnico, zagotovitev (najmanj) zgodovinske evropske jeseni je bila oddaljena le še 90 minut, toda Celjane je bolela glava. Na prvi tekmi so namreč povsem povozili favorizirani Slovan, si priigrali številne zares lepe priložnosti, a ugodnejšega izhodišča pred povratno tekmo ni bilo.

In potem - potres. Vodstvo celjskega kluba je izkoristilo trenutek in povleklo radikalno potezo; Damirja Krznarja je na klopi zamenjal Albert Riera. Prevzem taktirke v takšnem trenutku ni mogel miniti v mirnem ozračju, boleči zaušnici proti Slovanu in Shamrocku pa sta še bolj konkretno zatresli temelje, ki so jih prej pazljivo postavljali vodilni možje v knežjem mestu. Če je kakšen vogal hiše po kakšnem naključju ostal miren, je zanj s svojimi ostrimi rezi 'poskrbel' Majorčan sam.

POT CELJA DO EVROPSKE JESENI

LIGA PRVAKOV

1. krog kvalifikacij
Flora (EST) - CELJE 0:5
Matko (7), Vuklišević (10), Zabukovnik (45), Aarons (71), Svetlin (90)
CELJE - Flora (EST) 2:1
Matko (73/enajstmetrovka), Karničnik (76); Varjund (12)

2. krog kvalifikacij
Celje - Slovan (SVK) 1:1
Bobičanec (7); Strelec (11)
SLOVAN (SVK) - Celje 5:0
Tolić (17), Strelec (30, 72), Mak (60), Barseghyan (75)

LIGA EUROPA

3. krog kvalifikacij
CELJE - Shamrock (IRS) 1:0
Menalo (34)
SHAMROCK (IRS) 3:1
Watts (37/enajstmetrovka), Farrugia (41), Burke (96); Karničnik (83)

KONFERENČNA LIGA

4. krog kvalifikacij
PJUNIK (ARM) - Celje 1:0
Buhari (59)
CELJE - Pjunik (ARM) 4:1
Nemanič (22), Bobičanec (42/enajstmetrovka), Kucys (73, 85); Cocius (63/enajstmetrovka)

Da se filozofija in slog temperamentnega Španca ne skladata s tem, kar je v Celju sestavljal in sestavil Krznar, je bilo jasno in razumljivo kot beli dan. Da je bil trenutek za številne prilagoditve posledično vse prej kot idealen, prav tako. Celje je za to plačalo visok davek. Ne le v Evropi, milo rečeno skromen je bil tudi vstop v sezono slovenskega državnega prvenstva.

Ključni dnevi
Zdaj je vse to (skoraj) pozabljeno. Tudi žvižgi s tribun, s katerimi se je soočal strateg z Balearov. Spet je prisotna vzhičenost ob pričakovanju nečesa velikega in pomembnega. Ples kroglic oziroma preračunavanje računalnika je Celjanom prineslo zanimive nasprotnike. Prva polovica svežega ligaškega dela konferenčne lige bo za aktualne državne prvake izrazito težja od druge. Vitoria Guimaraes bo lačna maščevanja, Turki razpolagajo z zajetnim proračunom, gostovanje v vroči Andaluziji bo velik zrelostni izpit celjske ekipe.

Martin Metelko


Toda ob kakovosti, ki jo premorejo Celjani in želeni tekmovalnosti je nekaj točk vsekakor dosegljivih. Zelo pomembni bodo že naslednji dnevi, ko bo imel Riera prvič po svoji vrnitvi na voljo nekoliko več časa, da v miru uglasi svoj orkester. Če mu ne bodo prisluhnile vse sekcije, bi lahko hitro sledilo še več evropskih zaušnic.

PRVI NASPROTNIK