stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 06.06.2023 10:53:22

Fiorentina in West Ham za prvo večjo lovoriko po desetletjih

Profimedia
Angleški West Ham in italijanska Fiorentina se bosta v sredo v Pragi na stadionu Eden Arena pomerila v finalu konferenčne lige, najmlajšega tekmovanja Evropske nogometne zveze (Uefa). Evropski lovoriki obeh klubov imata že dolgo brado, saj je Fiorentina leta 1961 osvojila pokal pokalnih zmagovalcev, West Ham pa štiri leta pozneje.

Zmagovalec v češki prestolnici si bo zagotovil mesto v evropski ligi za naslednjo sezono, kar je vznemirljiv obet za obe ekipi, saj se jima prek nacionalnih prvenstev ni uspelo uvrstiti v nobeno evropsko tekmovanje.

West Ham, ki ga vodi motor sredine igrišča Declan Rice, je končal na 14. mestu premier league, potem ko se je večji del sezone boril z grožnjo pred izpadom. Po zmagi v pokalu FA leta 1980 bo lovil svojo prvo veliko lovoriko.

Fiorentina, osma v italijanskem prvenstvu serie A, je zadnje večjo trofejo osvojila leta 2001, ko je zmagala v italijanskem pokalu.

Obe ekipi sta odločno napovedali, da se po lanskem prvem zmagovalcu tega novega tekmovanja Romi želita vpisati na pokal.

"To bo vrhunec za veliko igralcev. To bo zagotovo največja tekma v moji karieri," je za klubsko spletno stran dejal krilni igralec West Hama, Jarrod Bowen.

"Glavna prioriteta je zmagati na tekmi ... Želim biti del ekipe, ki bo navijačem omogočila ta trenutek, to veselje. In to je tisto, k čemur si vsi prizadevamo," je dodal.

Trener Fiorentine Vincenzo Italiano je dejal, da želijo vijoličasti po "izjemni sezoni" v Pragi "dodati češnjo na torto".

"Osebno sem zelo vesel, da sem v finalu in da imam priložnost dvigniti pokal," je dejal Italiano, čigar ekipa je prejšnji mesec izgubila v finalu italijanskega pokala proti milanskemu Interju Samirja Handanovića.



A se zaveda, da bodo Vzhodni Londončani, ki so lani prišli do polfinala evropske lige, trd oreh. "Čeprav jim v angleškem prvenstvu ni šlo najbolje, so še vedno zelo nevarna ekipa," je prepričan Italiano.

Oba trenerja, Italiano na klopi Fiorentine in David Moyes na klopi West Hama imata na voljo skoraj popolni ekipi, razen dolgotrajnih odsotnosti zaradi poškodb, kot sta vratar Fiorentine Salvatore Sirigu in napadalec West Hama Gianluca Scamacca.

Tekma v Pragi bo imela še poseben pomen za tri češke nogometaše; Tomaš Souček in Vladimir Coufal nosita dres West Hama, Antonin Barak pa je član Fiorentine. Vsi trije so igrali na stadionu Eden za praško Slavio, preden so se preselili v tujino. Zdaj se vračajo domov.

"To je finale in še na domačem dvorišču. To je kombinacija, ki premaga vse. Lahko rečem da je kot pravljica," je dejal 28-letni Souček za češko tiskovno agencijo CTK in finale označil za "največjo tekmo v moji karieri".

West Ham bo dobil slačilnico domačih, več kot 5000 navijačev angleškega moštva pa bo zasedlo domače tribune na stadionu Eden, ki ima skupno kapaciteto za tekmo le 18.000 gledalcev.

"Počutil se bom kot doma in le upam, da bom to pokazal tudi na igrišču," je dodal Souček.

Praga bo odprla navijaške cone z velikimi zasloni za vsako ekipo tudi v središču mesta. Tam se bodo zbirali navijači, ki bodo odpotovali na Češko, vendar nimajo vstopnic. Služili bodo tudi kot zbirne točke za tiste, ki bodo pot nadaljevali na stadion.

Po spopadih med navijači West Hama in AZ Alkmaarja na obeh polfinalnih tekmah bo na delo napoteno več sto policistov, da bi preprečili nasilje med navijači.

Članki iz rubrike