bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

nu
nu
0 22.05.2023 08:25:31

Španija na nogah! Vini spet tarča rasistov, prizori s tekme Valencia - Real šokirali svet! (video)

Drama na Mestalli, zvezdnik Reala tarča rasističnih vzklikov.

V španskem nogometu odmeva incident, ki se je pripetil v nedeljo na gostovanju Reala Madrida v Valencii. Kaotična tekma, ki se je končala z zmago domače zasedbe z 1:0, je postregla z nešportnim vedenjem navijača Valencie. Ta je žalil brazilskega zvezdnika Viniciusa na rasistični podlagi.

Valencia je do 11. zmage v prvenstvu prišla v tekmi, ki jo je moral sodnik podaljšati za skoraj 20 minut. Vmes je moral po posredovanju Vara izključiti Viniciusa zaradi namernega udarca v obraz, ter poklicati policijo, da je s tribune odpeljala domačega navijača, ki je žalil brazilskega nogometaša. Vinicius se je sicer branil, da je proti tekmecu zamahnil z roko, ker ga je ta držal za vrat.

Vinicius je nato dodatno podžgal nasprotne navijače, ko jih je ob odhodu z igrišča provociral z gesto, da se jim obeta nazadovanje v drugo ligo.

Dogajanje na tekmi je komentiral celo brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je novinarski konferenci ob koncu vrha G7 v Hirošimi na Japonskem obsodil rasizem v španskem nogometu, potem ko je bil njegov brazilski rojak tarča žalitev med tekmo španske lige.

Brazilski predsednik je 22-letnemu napadalcu poslal sporočilo "solidarnosti". "Napadli so ga. Imenovali so ga 'opica'," je dejal Lula.

"Sredi 21. stoletja ni mogoče imeti tako močnih rasnih predsodkov na toliko nogometnih stadionih. Nepravično je, da ta ubogi otrok, ki mu je v življenju tako dobro šlo, ki je morda na poti, da postane najboljši na svetu - zagotovo je najboljši v Real Madridu -, doživi žalitve na vsakem stadionu, kjer igra."

Ni bilo prvič, drugič ali tretjič


Vinicius, ki ni bil prvič tarča žalitev, je po tekmi na družbenih omrežjih sporočil: "Ni bilo prvič, niti drugič ali tretjič. Rasizem je norma v la ligi. Kar je bila nekoč liga Ronaldinha, Ronalda, Cristiana in Messija, je postala liga rasistov," je zapisal: "Ampak jaz sem močan in se bom boril proti rasistom do konca."

Lula je ob tem Mednarodno nogometno zvezo (Fifo) in špansko nogometno ligo pozval, naj sprejmeta "resne ukrepe". "Ne moremo dovoliti, da se fašizem in rasizem uveljavita na nogometnih stadionih," je dejal.

Na družbenih medijih je prišlo do izlivov podpore Viniciusu. Med tistimi, ki so obsodili rasistično ravnanje, ki ga je bil deležen v Španiji, so bili brazilski reprezentant Richarlison, upokojena legenda Ronaldo in glasbena ikona Gilberto Gil.

Ancelotti obžaluje, kar se dogaja v Španiji
Oglasil se je tudi italijanski trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ki je obžaloval, da ima "la liga težave z rasizmom".

"Razmišljam o umiku igralca zaradi rasizma, to se mi še nikoli ni zgodilo. Kar se je zgodilo danes, se nam je že zgodilo, a na ta način ne. To je nesprejemljivo. Španska liga ima težave z rasizmom. In problem ni Vinicius. Vinicius je žrtev. Obstaja zelo resen problem," je na novinarski konferenci dejal Ancelotti.

Skozi celotno tekmo je javnost na stadionu Mestalla žalila brazilskega igralca. Ostajajo dvomi o vsebini žaljivk: Ancelotti je na stadionu slišal vzklikati "mono" oziroma "opica" v španščini, a mu je novinar na novinarski konferenci dejal, da so gledalci pravzaprav Viniciusu vzklikali "tonto", kar pomeni "imbecil".

Ta razlaga Ancelottija ni prepričala. "Zakaj mislite, da je sodnik prekinil tekmo? Ker je javnost Viniciusu kričala 'idiot'? Ne. Sodnik je prekinil tekmo, ker je odprl protokol o rasizmu," je zatrdil italijanski strateg.

Značke: real-madrid, vinicius

Članki iz rubrike