Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 30.03.2023 06:23:37

Noro razkritje dokumentov! Roman Abramovič skrivaj financiral še en klub, vložil je najmanj 117 milijonov

Profimedia
Ruski bogataš je v času, ko je bil lastnik londonskega Chelseaja, finančno podpiral še en klub.

Abramovič je skrivaj financiral nizozemskega prvoligaša Vitesse iz Arnhema. To se je dogajalo več let - v času, ko je bil Rus lastnik Chleseaja. To so pokazali skrivni dokumetni, ki so prišli v javnost. Objavil jih je ugledni angleški časnik The Guardian.

Dve preiskavi nizozemske nogometne zveze nista odkrili nič nenavadnega, nikakršne povezave med Abramovičem in Vitessejem. Obenem sta vodstvi Chelseaja in Vitesseja zatrdili, da Rus ni vpleten v financiranje nizozemskega prvoligaša. Vendar dokumenti, ki so pristali v rokah angleških novinarjev in Urada za raziskovalno novinarstvo, pravijo drugače. Ključen je dosje ciprskega 'offshore' podjetja MeritServus. Ti odkrivajo tok najmanj 117 milijonov evrov od Abramovića v nizozemski klub. Denar se skrivaj pretakal preko številnih podjetij, ki so registrirana v davčnih oazah.

Sum pelje k nekdanjemu gruzijskemu nogometašu Merabu Jordanii, ki je leta 2010 prevzel Vitesse - domnevno s pomočjo Abramoviča. Gruzijec je slednjega na uvodni tiskovni konferenci predstavil kot svojega prijatelja in nič več od tega. A povezavam med kluboma se ni mogoče izogniti. Chelsea je namreč uporabljal Vitesse kot partnerski klub in v njega pošiljal igralce, ki še niso bili pripravljeni na zahtevnejšo premier ligo. V nizozemskem klubu sta se med drugimi kalila tudi Nemanja Matić in Mason Mount.


V naslednjih letih, po odhodu Gruzijca iz nizozemskega kluba, se je sodelovanje nadaljevalo. Vitesse je prevzel ruski podjetnik Aleksander Čigrinski, ki naj bi bil že prej vključen v financiranje kluba. Jordania je zatem celo jezno izjavil, da ima Chelsea roko nad klubom, češ da so prav Londončani Vitesseju s svojimi potezami preprečili boj za naslov državnega prvaka.

Vodstvo Chelseaja medijskim namigom o finančnem prevzemu nizozemskega kluba ni komentiralo, poudarilo je le to, da klub tesno sodeluje z mnogimi drugimi klubi, tudi z Vitessejem.

Dokumenti razkrivajo, da je Abramovič skupaj na račun nizozemskega prvoligaša do konca leta 2015 položil najmanj 117 milijonov evrov, kar je ogromno denarja za klub, čigar letni proračun ne presega 15 milijonov. Med letoma 2017 in 2020 je bil član Vitesseja tudi Tim Matavž.

Spomnimo: ruski oligarh je Chelsea kupil pred dvajsetimi leti, lani pa je moral londonski klub prodati, saj so ga prizadele sankcije zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Članki iz rubrike