Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

ro
ro
1 23.08.2022 22:42:30

Moč nogometa! Kljub vojni vihri se je začelo ukrajinsko prvenstvo

Reuters
V torek so bile odigrane štiri tekme.

Za nogomet pogosto pravimo, da je najpomembnejša postranska stvar na svetu, in tako bo tudi v Ukrajini med vojno vihro poskrbel za kanček normalnosti in razvedrilo v težkih časih ob ruski agresiji na državo. Dobrega pol leta po izbruhu vojne se je namreč začela sezona 2022/23, za zdaj razumljivo brez prisotnosti gledalcev ...

Kar nekaj je pravil, ki jih tekmovanja drugod po svetu na veliko srečo ne poznajo. Kakopak se vsi akterji zavedajo nevarnosti, ki se ji izpostavljalo, toda moč nogometa ne pozna meja. V primeru alarma za zračni napad bo tekma seveda prekinjena, vsi udeleženci pa bodo morali takoj v zaklonišče, ki mora biti v neposredni bližini stadiona oziroma oddaljeno največ 500 metrov. Če nadaljevanje dvoboja ne bo mogoče, naj bi obveljal rezultat ob prekinitvi. "Imamo pravila za primer alarma in obstajajo načrti, po katerih bi lahko šli tudi sredi tekme v zaklonišča. Vendar pa vseeno menim, da bomo igralci in vse ekipe ponosni na to, da lahko igramo. Pripravljeni smo, močni smo in svetu želimo pokazati, kako neizmerna je naša želja po zmagi," je poudaril kapetan Šahtarja iz Donecka Taras Stepanenko.
V ligi manjkata ekipi Desna Černišiv in Mariupol, ker so ruske sile popolnoma uničile mestno in s tem tudi športno infrastrukturo. Večina tekem bo odigranih v Kijivu in v zahodnem delu države, morebitno gostovanje ligaških preizkušenj v tujini bi bilo po prepričanju državne in športne politike napačna poteza. Za vnovičen zagon lige se je sicer zavzel kar ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osebno. "Z Zelenskim sem govoril o tem, da je zagon lige pomemben za ljudi, da jih malo razvedri," je ob tem povedal prvi mož tamkajšnje zveze Andrij Pavelko.
Da se bo prvenstvo nadaljevalo, je ob nedavnem gostovanju Šahtarja iz Donecka v Domžalah za Ekipo SN razkril trener Igor Jovićević, njegova ekipa pa je odigrala tudi uvodni obračun z Metalistom iz Harkiva. Začetni udarec je izvedel eden od ranjencev vojnega spopada, mreži v prestolnici sta ostali nedotaknjeni; v preostalih preizkušnjah torkovega sporeda je Veres-Rivne z 1:0 ugnal Černomorec iz Odese, z enakim izidom je Kolos Kovalika premagala Kryvbas, Zorja pa je bila s 3:1 uspešnejša od Vorskle. "Seveda to ni normalna situacija. Kaj podobnega trenutno ne obstaja nikjer na svetu, ampak želja vseh nas je pokazati, da življenje mora iti naprej. Vsi morajo vedeti, da je nogomet med drugim potreben tudi zato, da bi ljudje lahko vsaj malce odmislili vse stresne dogodke, za nekaj časa pozabili nanje. Na ta način bi radi pomagali, čeprav nam je vsem težko," je v pričakovanju začetka prvenstva med drugim povedal nekdanji trener Celja na klopi Šahtarja.

Značke: ukrajina, prvenstvo, vojna

Članki iz rubrike