Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 03.08.2022 16:15:20

Bayern v novo sezono brez Lewandowskega, a še vedno favorit

Profimedia
V petek se bo začela nova sezona nemške nogometne bundeslige. Serijski prvak zadnjih desetih let Bayern bo tudi v novi sezoni glavni favorit, čeprav prvič po dolgih letih brez nosilca igre Roberta Lewandowskega. Tudi Borussia Dortmund, največji tekmec Bavarcev, je ostala brez Erlinga Haalanda. Visoke cilje pa ima še pokalni prvak Leipzig.

Prav Robert Lewandowski je bil in je še osrednje ime nemškega nogometnega poletja. Po dolgi sagi je Poljak pred dvema tednoma le sklenil pogodbo z Barcelono. Med stranema je bilo, ko sta se razhajali, tudi precej ostrih besed, a nazadnje so spor zgladili in sodelovanje končali kot prijatelji.

Pri Bayernu so hitro našli zamenjavo za Poljaka, ki je bil dolga leta največji zvezdnik in nosilec igre. Iz Liverpoola so pripeljali Sadia Maneja, ki se je že na prvih tekmah izkazal kot zelo dobra okrepitev in nogometaš, ki bo lahko stopil v čevlje Lewandowskega. Poleg njega so pri Bayernu pred novo sezono stavili še na nizozemsko linijo oziroma Ajaxovo šolo - prišla sta namreč Matthijs de Ligt in Ryan Gravenberch, iz Rennesa pa obetavni mladenič Mathys Tel.

Pri Bayernu so prepričani, da bodo tudi v naslednji sezoni dosegli vsaj 76 točk, kar jim je v zadnjem desetletju vedno uspelo, ter tako v zgodovinskem seštevku prišli do številke 4000.

Pa še o enem rekordu lahko razmišljajo na Bavarskem: Thomas Müller potrebuje le še sedem tekem, pa bo s 633 prehitel Oliverja Kahna na klubski lestvici igralcev z največ nastopi.

O tem, kdo je favorit v sezoni 2022/23, v Nemčiji ni kakšnega posebnega dvoma. Tudi v anketi med trenerji in direktorji klubov, opravila jo je nemška tiskovna agencija dpa, je Bayern v vlogi številke 1. Od 16 moštev, ki so sodelovala v anketi, so vsa za favorita na nov naslov imenovala Bayern, obenem pa izrazila upanje, da bodo vsaj Borussia Dortmund, Leipzig in Bayer Leverkusen dostojni tekmeci.

"Bayern je seveda glavni favorit. Leipzig, Leverkusen, mi - seveda bi radi videli, da Bayern ne bi bil spet prvak, a čeprav so izgubili Lewandowskega, so se dobro okrepili," je dejal izvršni direktor Dortmunda Hans-Joachim Watzke.


Za uvod v novo sezono je konec prejšnjega tedna že potekal superpokal, v njem sta se znašla tekmeca, za katera v Nemčiji računajo, da bodo njuni obračuni postali nov veliki derbi, Bayern in Leipzig.

Zmagal je Bayern s 5:3, Leipzig, ki je v prejšnji sezoni osvojil prvo klubsko lovoriko, nemški pokal, pa je nakazal, da bo ostal v vlogi enega od dveh najbližjih zasledovalcev.

"Bayern je seveda velik favorit. A mi imamo velike ambicije, tako v nemški ligi kot v ligi prvakov. Toda če bi zdaj naslov prvaka označili kot cilj, bi bilo to močno pretirano," je dejal trener Leipziga Domenico Tedesco. V novi sezoni računa tudi na nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla, ta je ob koncu prejšnje sezone sodelovanje podaljšal še za dve leti.

Pri Bayernu se zavedajo, da bodo v novi sezoni spet v vlogi tarče za tekmece. "Imamo odlično postavo. Vsakdo si bo želel, da nas premaga, mi pa bi radi osvojili še kakšno lovoriko več kot lani," je dejal direktor kluba Oliver Kahn in pri tem namignil na neuspeh bavarske zasedbe v domačem pokalu in ligi prvakov.

V zadnjih letih prvi zasledovalec Bayerna v Nemčiji Borussia Dortmund je poleti tudi izgubila prvega zvezdnika, Norvežana Erlinga Haalanda (Manchester City). Kot njegovo zamenjavo so v Dortmundu iz Ajaxa pripeljali Sebastiena Hallerja, ki pa so mu odkrili maligni tumor na modih in mora na kemoterapijo, z igrišč bo odsoten vsaj dva meseca. Zdaj bodo morali najti kratkoročno zamenjavo še zanj, v napadu pa bo moral veliko odgovornosti prevzeti komaj 17-letni Youssoufa Moukoko.

V Nemčiji pa se ljubitelji nogometa veselijo vrnitve dveh velikanov na veliko sceno. Po eni sezoni v drugi ligi sta se med elito vrnila Schalke in Werder Bremen. Od najboljših tradicionalnih starih klubov bo tako v bundesligi 2022/23 manjkal le Hamburg.

Prvi krog bosta v petek začela Frankfurt in Bayern, že v soboto pa bo na sporedu prvi derbi nove sezone, obračun berlinskih klubov Union in Hertha. Dortmund bo za uvod v nedeljo igral z Leverkusnom, Kamplov Leipzig pa s Stuttgartom.

Značke: nogomet, nemčija

Članki iz rubrike