Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
1 04.05.2021 18:27:27

NA DANAŠNJI DAN! Se spomnite nogometašev, KI SO JOKALI, KOT DEŽ (video)

Kdor je živel ali vsaj odraščal v nekdanji skupni državi, se bo gotovo spomnil. Bili so drugačni časi. Ne lepši, ne boljši, ne grši, ne slabši. Drugačni.

Josip Broz Tito, dolgoletni predsednik Jugoslavije, je umrl na današnji dan, pred 41 leti, pri 87 letih. Njegovo slovo je v državi, ki je dihala drugače in z drugačnimi vrednotami, kot smo vajeni danes, povzročilo katastrofo epskih razsežnosti. Sozle so tekle v potokih, jokali so tudi odrasli moški, jokali so tudi športniki.

Življenje v državi se je pet minut čez tretjo popoldne enostavno zaustavilo, zgodilo se je sredi tekme med Hajdukom in Crveno zvezdo. Novico je sporočil tedanji predsednik dalmatinskega kluba Ante Skataretiko, igralci obeh ekip pa so se zbrali na sredini igrišča. In skupaj jokali. Slovenskemu avditoriju je novico povedal Tomaž Terček.

Tekma na Poljudu se ni nadaljevala, bolečina je bila očitno prehuda. S tribun je v en glas zadonelo: 'Druže Tito, mi ti se kunemo', ton je dajal navijaški sever.

hajduk crvena zvezda 2


"Kdor pravi, da ni jokal za Titom, ta laže! Sicer pa obstajajo teve posnetki in fotografije. Od zgodovine ni mogoče pobegniti. Moj brat Zoran je padel na kolena, jaz sem se utapljal v solzah, okoli srca me je trgalo. Ob meni so stali tudi nogometaši Crvene zvezde: Pižon, Šestić, Đurovski, Borovnica, Ljukovčan ... Nikomur več ni bilo do igranja nogometa. Domov sem odšel kar peš, bil sem del žalostne povorke 50 tisoč ljudi, ki so hodili v tišini. Bilo je kot v gledališču. Tisto noč sploh nisem zatisnil očesa," je ob neki priložnosti dejal legendarni napadalec Hajduka Zlatko Vujović in dodal, da o razpadu države takrat nihče ni razmišljal: "Poglejte, kam smo prišli. Vse je pokradeno, mladi so brez perspektive. Ko vidim, kakšni sta hrvaška in srbska liga, mi gre na jok."

hajduk crvena zvezda


Dušan Savić, legenda navijačev Crvene zvezde, pa se je spomnil, da so se sprva zaslišali kriki: "Potem je nekdo zajokal. Mislim, da je v tistem trenutku prevladal strah, kaj bo jutri. Desetletja so nas učili, da brez njega ne moremo nič."

Sodnik tekme je bil že pokojni Husref Muahremegić iz Tuzle je tekmo prekinil v 42. minuti pri rezultatu 1:1. Strelca sta bila Zoran Vujović za Hajduk in Petrović za Beograjčane.

Hajduk: Pudar, Primorac, Krstičević, Luketin, Zo. Vujović, Jovanić, Zl. Vujović, Mužinić, Šalov, Đorđević, Juričko.
Crvena Zvezda: Ljukovčan, Krmpotić, Jovin, Milovanović, B. Đurovski, Jurišić, Petrović, Blagojević, Šestić, Borovnica, Repčić.

V ponovljeni tekmi (21. maja 1980) je Crvena zvezda zmagala s 3:1.

hajduk crvena zvezda 1

Članki iz rubrike