mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 22.09.2020 15:28:39

AFERA NA OTOKU: Milijarder in lastnik Chelseaja naskrivaj kupoval igralce, ki niso bili člani Chelseaja!

Profimedia
Bogati ruski lastnik londonskega Chelseaja Roman Abramovič je po ugotovitvah ameriške mreže za odkrivanje finančnega kriminala FinCEN prek tajnega fonda v davčni oazi Deviški otoki kupoval lastniške deleže v pogodbah igralcev. Gre za igralce, ki niso bili člani Chelseaja, poroča BBC.

Zgodbo je objavila britanska javna radiotelevizija BBC na svojih spletnih straneh.

Gre za prakso, ki so jo v angleški premier league prepovedali leta 2008, vendar je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) takšen način poslovanja pri prestopih igralcev uradno na mednarodni sceni prepovedala šele leta 2015.

Abramovič je kupoval deleže pogodb igralcev klubov, ki niso bili klubi, katerih lastnik je bil, zato se je denimo lahko zgodilo, da je imel leta 2014 na tekmah lige prvakov med Chelseajem in Sportingom v Lizboni in na Stamford Bridgeu na igrišču celo 12 svojih igralcev, navaja BBC.

Kot uradno anonimni lastnik, skrit za "off-shore družbo", je klubom posojal denar za nakupe igralcev. Leiston Holdings naj bi prek spornih nakazil s Cipra prišel do sredstev v višini 156 milijonov ameriških dolarjev, ki so bili po ugotovitvah finančnih analitikov namenjeni za investicije v lastništva igralcev prek tako imenovanega tretjeosebnega lastništva.



Abramovič je bil, kot navaja BBC, polovični lastnik "ekonomskih pravic" perujskega nogometaša Andreja Carrilla, ki je v ligi prvakov kot član Sportinga zaigral proti Chelseaju. Ruski milijarder, ki velja za enega najbogatejših Zemljanov, je Sportingu pomagal financirati njegov nakup iz perujske Alianze Lime, v pogodbi pa so bile skrite številne klavzule.

BBC opozarja, da bi Sporting moral, če bi bila ponudba za prestop Carrilla vredna več kot šest milijonov evrov in je Sporting ne bi sprejel, plačati Leistonu 45 odstotkov vrednosti ponudbe. Sporting se je strinjal, da bo Leistonu plačal "pristojbino za tveganje" v višini več kot 127.000 evrov za vsako sezono, ki jo je Carrillo igral za klub. Računi portugalskega kluba so pokazali, da je Leistonu v sezoni 2014/15 dolžan 2,6 milijona evrov.

V Abramovičevem fondu nogometašev naj bi bilo še nekaj znanih imen, kot je denimo nekdanji veliki up srbskega nogometa Lazar Marković, ki je bil kot član Benfice v delnem lastništvu Benfice. V tem okviru se omenja še dva nekdanja Sportingova igralca Gaela Etocka in Valentima Violo.

Abramovičeva predstavnica je za BBC povedala, da ruski oligarh pri tem v tistem času ni kršil nikakršnih pravil.

Značke: nogomet, anglija, rusija, fifa

Članki iz rubrike