franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 17.03.2020 16:58:32

Čeferin: Napadel nas je NEVIDEN TEKMEC, zdaj mora nogometna skupnost POKAZATI ...

Reuters
Evropska nogometna zveza (Uefa) je po videokonferenčnem sestanku s članicami zveze in drugimi nogometnimi deležniki ter po odločitvi izvršnega odbora tudi uradno preložila evropsko prvenstvo 2020 na leto 2021, in sicer med 11. junijem in 11. julijem. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa.

"To je bila edina logična rešitev, saj Uefa tako velikega tekmovanja ne more pripeljati v negotovost. To tudi pomeni in je hkrati namen Uefe, da se nacionalna prvenstva, če bodo to razmere dopuščale, lahko odigrajo nekje do konca junija," je dejal Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije, ki je bila tudi udeležena na sestanku.

Tega je vodil predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je po objavi odločitev poudaril, da so prav oni na čelu športa, s katerim živi ogromno ljudi in katerega je prizadel "hitro premikajoči se in nevidni tekmec". "V takšnih časih mora nogometna skupnost pokazati odgovornost, enotnost, solidarnost in altruizem," je dejal Čeferin.

Kot prioriteto je izpostavil zdravje vseh udeleženih in dodal, da je ponosen, kako so vsi skupaj sodelovali pri odločitvah, ki so močno spremenile koledar evropskega in svetovnega nogometa, in prišli do tega, da bo treba nekaj pač žrtvovati.

"Pomembno je, da je Uefa kot krovna evropska organizacija vodila proces in žrtvovala največ. Preložitev EP bo Uefo veliko stala, a bomo naredili vse, da to ne bo prizadelo nogometa mladih, ženskega nogometa in razvoja nogometa v vseh 55 članicah. Namen pred dobičkom ostaja naše temeljno načelo," je poudaril Čeferin.

Še enkrat je povedal, da je nogomet močna sila v družbi. "Misel, da bi na evropskem festivalu nogometa igrali na praznih stadionih, brez navijačev, nikakor ne nudi užitka. Tega nismo mogli narediti slavju 60-letnice EP," je še dejal.

Ob zahvali vsem, od evropskih lig, združenja evropskih klubov do sindikata nogometašev, članic in sodelavcev ter tudi južnoameriške zveze, ki je preložila svoje prvenstvo na 2021, zaradi česar evropske lige ne bodo občutile velikih motenj, je pojasnil, da bodo podrobnosti dodelali v prihodnjih tednih. Osnove pa so dogovorjene.

Letošnje EP - Slovenija na njem ne bi nastopila - bi moralo biti med 12. junijem in 12. julijem v 12 evropskih mestih, in sicer v Rimu, Münchnu, Amsterdamu, Koebenhavnu, Bilbau, St. Peterburgu, Bukarešti, Budimpešti, Bakuju, Glasgowu, Dublinu in Londonu. Kot pojasnjujejo pri Uefi, bodo vrnili stroške vstopnic tistim, ki prihodnje leto ne bodo mogli na EP.



Na sestanku so se odločili ustanoviti tudi dve delovni skupini. Ena se bo ukvarjala s spremembami zapletenega tekmovalnega koledarja, druga pa bo razpravljala o tem, kako se soočiti s finančnimi posledicami preložitve. Ne nazadnje je Uefa od EP pričakovala več kot dve milijardi evrov in zanj dobila skoraj 30 milijonov zahtevkov za vstopnice.

Glede samega tekmovalnega koledarja bo imela preložitev EP 2020 nanj velik vpliv tudi za naslednjo sezono. Med drugim takrat Uefo čakata organizacija ženskega EP v Angliji in EP do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem (tudi slednji tekmovanji naj bi prestavili za eno leto) ter tudi lige narodov, obenem pa je bilo za poletje 2021 predvideno tudi razširjeno klubsko SP.

"Zahvalil bi se tudi predsedniku Mednarodne nogometne zveze Gianniju Infantinu, ki je nakazal, da bo naredil vse, da bo nov koledar ustrezen za vse. V krizi je tako nogomet pokazal svojo najboljšo stran z odprtostjo, solidarnostjo in toleranco," je še povedal Čeferin.

Vse tekme pod okriljem Uefe so sicer do nadaljnjega odpovedane, tudi vse marčevske tekme "play-offa" za EP (te naj bi izvedli junija) in prijateljske tekme. Tudi tisti dve Slovenije s Turčijo v Ljubljani in Albanijo v Kopru.

"Glede na trenutno stanje je jasno, da marčevskih tekem ne bo mogoče odigrati, tako da tekmi odpadeta. Ostajata pa v koledarju termina konec maja in junija. Če bo vse v redu, bodo takrat tekme odigrane, če ne, pa bomo reagirali v skladu z navodili, ki jih bo pripravila Uefina delovna skupina," je še povedal Mijatović.

Glede klubskih tekmovanj pa še ni jasnih odločitev. To bodo reševali sproti. Med te so vključena tudi nacionalna prvenstva, ki so s preložitvijo dobila nekaj fleksibilnosti, da lahko dokončajo svoja prvenstva, če bo to zdravstvena situacija omogočala. V nasprotnem primeru naj bi Uefa predlagala, da bi prvak posamezne lige postal trenutno vodilni.

Zaenkrat ni jasno niti, kaj bo z ligo prvakov in evropsko ligo, v javnost je pricurljala le informacija, da bo po novem finale lige prvakov 27. junija, evropske lige pa tri dni prej. Obe tekmovanji naj bi se končali z zaključnim turnirjem najboljših štirih.

Značke: nogomet, uefa, koronavirus, ep

Članki iz rubrike