Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
17.12.2019 07:57:26
Deli članek:

BALKANSKA ZVER! Tole bo zgradila Crvena zvezda, TA BO NAJMODERNEJŠI ... (foto)

Področje nekdanje skupne države zaostaja za Evropo, ko je govora o nogometnih objektih. A stvari se premikajo na bolje.

Pravzaprav je stanje v Sloveniji še najmanj alarmantno, drugače je južneje. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je, denimo, med obiskom Zagreba Hrvatom brez dlake na jeziku povedal, da je stadion Maksimir najslabši v letošnji ligi prvakov. V Zagrebu kakopak že načrtujejo modern objekt, enako pa velja tudi za Beograd.

Srbska prestolnica se razvija, postopoma bo prenovljena tudi športna infrastruktura. Stadion Crvene zvezde, zdajšnji stadion Rajka Mitića oziroma nekdanja Marakana, je bil zgrajen v šestdesetih letih, stadion Partizana, nekdanji stadion JNA, pa celo takoj po drugi svetovni vojni. Oba načenja zob časa, stroge pogoje za organizacijo mednarodnih tekem pa zadovoljujeta s pomočjo sprotnih - bolj ali manj lepotnih - popravkov.


Vendar rdeče-belim je dovolj, želijo v korak z Evropo. V naslednjih dveh do treh letih naj bi tako klub, ne le prenovil Marakano, ampak na njenem mestu zgradil moderni objekt, investicija, ki jo je z javnostjo delil generalni direktor Zvezdan Terzić, pa naj bi bila vredna 200 milijonov evrov. Lastnik zemljišča v ulici Ljutice Bogdana je sicer Crvena zvezda.

"Najbližje smo rešitvi, da bo kapaciteta stadiona 42.000. Glede na ceno izgradnje in čas trajanja gradnje ter glede na potrebe kluba je to najbolj optimalna številka," pravi Terzić, ki še pojasnjuje, da bo imel zadnjo besedo investitor v skladu s standardi Uefe in Fife. "Stadion mora biti funkcionalen 365 dni na leto."


Vodilni ljudje Crvene zvezde imajo na mizi pet idejnih rešitev, za stadion z atletsko stezo in brez nje. V vsakem primeru bo gradnja potekala na način, da bo ekipa na obstoječem stadionu vseskozi igrala tekme. Če bo atletska steza prekrižana, bo najprej prenovo doživela vzhodna tribuna, potem južna, na koncu pa severna. Zahodna bo ostala praktično nespremenjena, le spuščena bo do igrišča. Dela bodo torej potekala etapno.

V popolnosti prenovljeni stadion Rajka Mitića bo prekrit z novo streho, ki naj bi bila fleskibilna. Po potrebi se bo odpirala in zapirala. Ponudba za obiskovalce bo primerljiva z najmodernejšimi stadioni na svetu - usluga bo vrhunska (hrana in pijača, muzej, vitrine z lovorikami, slačilnice, turistični ogledi ...).